Egészség / Életmód

Fejfájásra is jó: 5 relaxáló jógagyakorlat kezdőknek, hogy jobban bírd a stresszt

Fejfájásra is jó: 5 relaxáló jógagyakorlat kezdőknek, hogy jobban bírd a stresszt

Ha egész nap a számlák vagy a határidők miatt rágod magadat, este pedig még valami hangos, fényeffektekkel tarkított, agypörgető filmet is megnézel, nem lesz egyszerű dolog nyugodtan aludni, pedig a pihentető alvás segít visszaszorítani a stresszt, és még az olyan panaszokat is csökkentheti, mint például a fejfájás vagy az ingerlékenység. Ha néhány percet lazító jógagyakorlatokra szánsz lefekvés előtt, gyorsan megszabadulhatsz a feszültségtől, és nyugodtan hajthatod álomra a fejed.

Fejjel lefelé

Ülj a földre, egy fallal szemben úgy, hogy a feneked körülbelül 15 centiméterre legyen a faltól.

Lassan feküdj a hátadra, miközben a lábaidat fölcsúsztatod a falon. Ha nem szoktál sportolni, és nem vagy elég rugalmas, akkor ez elsőre nehéznek tűnhet.

Ha túlságosan nagy feszülést érzel, akkor csak csúsztasd egy kicsit hátrább a fenekedet, ha pedig ezt túl könnyűnek találod, told közelebb a falhoz.

Találd meg a számodra megfelelő nehézségi fokozatot.

A kezeidet tartsd kinyújtva a tested mellett, a tenyereid nézzenek felfelé, és 2 percen keresztül pihenj így, nyugodtan és egyenletesen lélegezve.

Akkor végzed jól a gyakorlatot, ha a lábaidban éppen kellemes feszülést érzel.

Csavard ki!

Ülj törökülésben egy keményebb ágyon, vagy egy földre terített takarón.

A jobb kezedet tedd a bal térdedre, a bal tenyeredet pedig hátul, a farkcsontod mögött támaszd a földre. Finoman csavard a törzsedet balra, fordítsd a fejedet is, nézz el a bal vállad fölött.

Maradj így körülbelül fél percig, lélegezz mélyeket, majd cseréld meg a kezeidet, és ismételd meg a gyakorlatot a másik irányba is.

Ügyelj arra, hogy a gyakorlat végzése közben a gerinced egyenes maradjon, ne görnyedj össze, legyen elég hely a belső szerveidnek.

Az éjszaka istennőjének nyújtása

Feküdj hanyatt az ágyadban, a térdeidet hajlítsd be úgy, majd a talpaidat fordítsd egymás felé, és engedd le a térdeidet ameddig csak tudod.

Ha teljesen le tudod fektetni őket, akkor a lábaidnak gyémánt alakot kell formálniuk.

A talpaid végig érjenek össze, ha nem tudod így tovább engedni a térdeidet, akkor maradj ebben a pózban. A karjaid pihenjenek melletted az ágyon.

Ha bármiféle feszültséget érzel, párnákkal alátámaszthatod a térdeidet. Lélegezz puhán, és relaxálj így két percen keresztül.

Gyermekpóz

Ülj rá a sarkaidra, és helyezkedj el kényelmesen.

Hajtsd le a fejedet, majd lassan kövesd az egész törzseddel is, dőlj előre úgy, hogy a fejed az ágyon pihenjen.

A karjaidat nyújtsd előre, tenyérrel lefelé pihenjenek az ágyon, a mellkasodat pedig hozd olyan közel a térdedhez, amennyire csak tudod, illetve ameddig még kényelmes.

Maradj ebben a pózban két percig, közben az orrodon keresztül vegyél mély levegőket, és próbálj meg minél jobban belelazulni a jógagyakorlatba.

Bölcső póz

Feküdj a hátadra, húzd fel a térdeidet, és a mellkasod magasságában fond össze körülöttük a karodat.

A bokáidat kulcsold össze, az összefont karokat pedig csúsztasd a sípcsontjaid fölé.

Lélegezz be, miközben felülsz, majd engedd ki a levegőt, miközben visszagördülsz. A kezeid végig legyenek összefonva a lábad körül.

Ismételd a gyakorlatot egy percen keresztül, majd, ha jól esik, gördülj jobbra és balra, előre és hátra, hogy kimasszírozd a merevséget a hátadból.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást