Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
8 dkg margarin vagy vaj
3 dl tej
4 ek cukor
1-2 dl olaj (sütéshez, a serpenyő méretétől függően)
1 cs vaníliás cukor
porcukor a meghintéshez
gyümölcslekvár
só
Elkészítés:
1. Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt és hozzáadunk 1 ek cukrot. A lisztet és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a cukor maradékát, a vaníliás cukrot, alaposan összekeverjük.
2. Ezután következnek a folyékony adalékok: fokozatosan hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, a kicsit megolvasztott margarint és a tojás sárgáját. Alaposan összedolgozzuk, majd amikor egyenletes lett a tészta, letakarjuk egy konyhai kendővel és rátesszük a fűtőtestre vagy más langyos helyre. Kb. kétszeresére dagad 1 óra alatt.
3. Mikor kész, egy meglisztezett nyújtódeszkán kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és kerek alakúra szaggatjuk őket egy belisztezett pogácsaszaggatóval. A körök közepét az hüvelykujjunk segítségével mindkét oldalon benyomjuk, hogy elég mély gödör keletkezzen.
4. Egy serpenyőben, forró olajon néhány perc alatt kisütjük a fánkokat, majd meghintjük porcukorral. A gödröcskékbe lekvárt teszünk tálaláskor.