Farsangi fánk

Farsangi fánk

Címlap / Életmód / Receptek / Farsangi fánk

Nem lehet teljes a farsangi menü, ha nem csinálunk hozzá farsangi fánkot is. Talán ez a legismertebb farsangi étel, egyben pedig természetesen egy kiváló édesség is, amit az egész család imádni fog!

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
8 dkg margarin vagy vaj
3 dl tej
4 ek cukor
1-2 dl olaj (sütéshez, a serpenyő méretétől függően)
1 cs vaníliás cukor
porcukor a meghintéshez
gyümölcslekvár

Elkészítés:

1. Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt és hozzáadunk 1 ek cukrot. A lisztet és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a cukor maradékát, a vaníliás cukrot, alaposan összekeverjük.

2. Ezután következnek a folyékony adalékok: fokozatosan hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, a kicsit megolvasztott margarint és a tojás sárgáját. Alaposan összedolgozzuk, majd amikor egyenletes lett a tészta, letakarjuk egy konyhai kendővel és rátesszük a fűtőtestre vagy más langyos helyre. Kb. kétszeresére dagad 1 óra alatt.

3. Mikor kész, egy meglisztezett nyújtódeszkán kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és kerek alakúra szaggatjuk őket egy belisztezett pogácsaszaggatóval. A körök közepét az hüvelykujjunk segítségével mindkét oldalon benyomjuk, hogy elég mély gödör keletkezzen.

4. Egy serpenyőben, forró olajon néhány perc alatt kisütjük a fánkokat, majd meghintjük porcukorral. A gödröcskékbe lekvárt teszünk tálaláskor.

VIDEO Napcsókolta smink, a forró estékre

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!