Nagy farmertörténelem: így hordtuk az örök anyagot az elmúlt évtizedekben

Nagy farmertörténelem: így hordtuk az örök anyagot az elmúlt évtizedekben

Címlap / Stílus / Nagy farmertörténelem: így hordtuk az örök anyagot az elmúlt évtizedekben

A kezdetek

A legelső ma is ismert farmerhirdetést a Levi Strauss készítette az 1880-as években. Ebben azt tudatta a vásárlókkal, hogy a tartós és strapabíró anyagból ingek, overállok és gombos nadrágok kaphatóak. Ahogyan az a képeken is látszik, a farmert ekkor még csak férfiaknak, és strapabíró, elnyűhetetlen munkaviseletként ajánlották.

 

Anyu és én

Nagyot ugrunk az időben: az 1940-es években már a fiatal nőket célzó amerikai magazin címlapján látható anyuka és kislánya is farmert viselnek. Ekkorra egy sokkal elfogadottabb anyaggá vált a mindennapokban is, de persze még itt is csak a ház körüli piszkosabb munkákhoz, például kertészkedéshez ajánlják a stílusos viseletet.

 

Farmer a filmvásznon

Az 1950-es években a farmernadrág még korántsem számított hétköznapi viseletnek, pláne nem a nők körében. A tény viszont, hogy Marilyn Monroe egy tökéletes szabású, felhajtott farmert viselt az 1952-es Éjszakai összecsapás (Clash by Night) című filmben, és legalább olyan szexi volt benne, mint a híres fehér ruhában, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a rajongók is elkezdjenek ilyen nadrágot hordani.

 

Berobban a farmernadrág

Az 1960-as években a farmernadrág divatos viselet lesz és olyan szexszimbólumokat is gyakran fotóznak benne, mint például Bridget Bardot. Ezt a szűk, ma már retrónak számító capri farmert, amit az Igazság (La Verite) című film forgatásán viselt, mi ma is szívesen hordanánk!

 

Farmer és a rosszfiúk

Még az 1955-es Haragban a halállal (Rebel without a Cause) című filmben húz kék farmernadrágot James Dean, és ezzel megszületik a kapocs a szexi rossz fiúk és a farmernadrág között. Olyan erősen épült be a köztudatba, hogy máig nem tudjuk kiűzni onnan. Mondjuk, miért is akarnánk, hiszen majdnem 70 évvel később nézve a képeket a tragikus sorsú színészt ma is éppen olyan lélegzetelállítónak találjuk, mint amilyennek a rajongói látták az 50-es években.

 

A farmer évtizede

Az 1970-es években a farmernadrág maga volt a divat, a trapéz szárú fazonokat sokszor felvarrókkal, széles övekkel vagy az övbújtatóba kötött színes sállal viselték. Az ikonikus fazon mellett a rövidnadrágok, szoknyák, sőt a farmer kantáros nadrágok is népszerűek voltak. Ezekben az időkben a farmer már nem csak egy ruhadarab, de egyfajta ideológia, politikai állásfoglalás jelképe is lett.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást