Ezért vagyunk féltékenyek egy új kutatás szerint

Ezért vagyunk féltékenyek egy új kutatás szerint

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ezért vagyunk féltékenyek egy új kutatás szerint

Akármennyire is utáljuk beismerni, időnként mindannyian szoktunk féltékenykedni. Persze van, aki képtelen kontrollálni a zöld szemű szörnyet, és van, akinek csupán egy apró negatív gondolat jelenik meg a fejében nagy ritkán, de mindannyian ismerjük ezt az érzést. Egy új kutatás most azt vizsgálta, vajon a hormonok mekkora szerepet játszanak a féltékenység megjelenésében.

Persze, hogy ennek is köze van a ciklusodhoz

A Women’s Health egy nemrégiben megjelent cikkében arra kereste a választ, milyen tudományos magyarázat állhat a féltékenység hátterében, azaz mi váltja ki bennünk ezt a fájdalmat és csalódottságot okozó érzést.

Míg sokak szerint általában azok féltékenyek, akiknek nincs elég önbizalma, a Biology Letters-ben publikált új tanulmány szerint a féltékenységnek valójában sokkal több köze van a hormonokhoz, mint a bizonytalansághoz.

A tanulmány egy 220 nő részvételével zajló kísérletről számolt be, melynek során ugyanarról a nőről mutattak nekik két különböző fényképet. Az egyik fotón az alany éppen ovulált, a másikon pedig nem. De a kísérlet résztvevőit sem találomra választották ki – mind a 220 nő éppen a menstruációs ciklusának azon szakaszában volt, amikor az ösztrogénszint a legmagasabb (ez közvetlenül az ovuláció előtt következik be).

Az eredmények szerint az ovulációs szakaszban készített fényképet a nőről sokkal fenyegetőbbnek találták a párkapcsolatukra nézve. Olyan nőnek írták le, aki képes lenne ellopni, vagy megpróbálniellopni valaki más párját. Ezzel szemben a másik képet nézve sokkal ritkábban merültek fel ilyen gondolatok a megkérdezettekben.

Azért ez még nem bizonyíték

Olyan nőkkel is megnézették a fotókat, akiknek a hormonszintje normál értéken állt, ám ők nem érzékeltek az előbbiekben említett különbséget a két kép között.

Mielőtt azonban rögtön alátámasztottnak tekintenénk azt az állítást, hogy a nők a ciklusuk miatt nem tudnak uralkodni az érzelmeiken, gyorsan tegyük hozzá: a vizsgálatot csak kis létszámú csoporton végezték, és maguk a kutatók is azt gondolják, hogy nagyobb mintára lenne szükség a végső következtetés levonásához.

Azt sem árt szem előtt tartani, hogy ha a kutatás eredménye nagyobb létszámú kísérlet esetén is hasonlóan alakul, az is legfeljebb csak a féltékenység jelenlétét bizonyítja a menstruáció alatt, de ne feledjük, hogy egyik kísérleti alany sem kezdett őrülten viselkedni és nem szaggatta szét például a neki mutatott fotókat – most sem nyert tehát bizonyítást, hogy a nők megőrülnek a periódusuk miatt. Mindössze annyit tudtunk meg, hogy a féltékenységnek hormonális okai is lehetnek a nőknél.

Kíváncsian várjuk, mi lesz a magyarázat a férfiak esetében.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást