Ezért fogadj örökbe menhelyi állatot

Ezért fogadj örökbe menhelyi állatot

Címlap / Életmód / Család / Ezért fogadj örökbe menhelyi állatot

Nem feltétlenül szükséges neves tenyésztőnél beszerezni leendő állatunkat, ugyanis menhelyek kenneljeiben kutyák és macskák százai várják gazdijukat, akik egy életen át gondoskodni tudnak róluk.

Minden évben több száz kutya és macska kerül különböző menhelyekre. Az okok változatosak, vannak, akiktől „gazdájuk” akarattal vált meg, vannak, akik elszöktek és nem találtak haza és akadnak olyanok is, akik egyből az utcára születtek. Teljesen mindegy, ki, miért lett egy állatbefogadó lakója, a lényeg, hogy mindannyian szomorú tekintettel várják, hogy végre valaki elvigye őket és szeressék.

Sajnos vannak olyan menhelyek, ahol helyhiány miatt, vagy nem tudnak elegendő állatot befogadni, vagy elaltatják azokat, akik hosszabb ideje a „területet foglalják”. Érdemes első körben ezeket a létesítményeket meglátogatni, ugyanis így megmenthetjük valaki életét.

A kennelekben több féle lakó közül válogathatunk, láthatunk ott fajtisztát, keveréket, nagyot, kicsit, fiatalt és időset, tehát mindenki megtalálhatja azt akivel, egyből érezheti: szerelem első látásra.

Kiből lehet örökbefogadó?

Minden, 18. életévét betöltött személy lehet örökbefogadó, viszont néha előfordul, hogy a nagykorúság ellenére nem adják oda az állatot, mivel az illető nem tudna megfelelő körülményeket biztosítani a számára. A menhely munkatársai nem véletlen szokták (jobb esetben) megnézni a jövőbeni gazdi lakhelyét, a befogadás előtt és után is. Amire még ügyelj, hogy csakis a saját magad számára viheted haza az állatot, ajándékozási céllal nem adnak, csakis abban az esetben, ha jelen van az, akihez kerülne.

Egy másik szituáció, amikor nem adnak örökbe, az az, amikor egy idős ember kölyökkutyát szeretne. Igaz, ők is lehetnek örökbefogadók, viszont kizárólag csak felnőtt kutyust – vagy cicát- választhatnak.

Mire figyelj, mielőtt hazavinnéd?

Először is érdemes az állat habitusát jól megismerned, ezért jó lenne párszor meglátogatnod mielőtt hazavinnéd, inkább még ott derüljenek ki a problémák, mivel ha magadhoz veszed, annak egy életre kell szólnia.

Vidd a menhely terepén egy nagyobb sétára, adj neki ételt, játssz vele, tanítgasd, stb. Ezen alkalmak alatt megtudhatod, mennyire passzoltok egymáshoz, és ha úgy érzed, ő az igazi, akkor nincs már hátra, mint a papírok aláírása.

Természetesen lehetséges, hogy vannak magatartásbeli hibái az állatnak, – persze ha ezek súlyosak, akkor nem adják örökbe- ekkor tudd, nehezebb feladat vár rád, viszont ennek ellenére ugyanolyan örömet tud nyújtani.

Kötelezettségek

Akár kutyát, akár macskát viszel haza, mikor aláírod az örökbefogadási szerződést, vállalod, hogy ivartalanítod őt, ha eddig ezt előző gazdája nem tette meg. Az erről szóló orvosi igazolást be kell majd mutatni, tehát semmiképp se feledkezz meg róla, különben visszaveszik új barátodat! A szerződésben még az is benne áll, hogy az állatot továbbadni, utcára rakni később nem lehet, ha ilyesmi a menhely tudomására jut, akkor a hatóságokhoz fordulnak. Ha valaki úgy fogad örökbe egy állatot, hogy időközben meggondolja magát, akkor lehetősége van visszavinni őt indoklás nélkül. Ekkor azon kívül, hogy nem vihet el többé onnan senkit, nincs semmi következménye, maximum a saját lelkiismeretével kell elszámolnia az illetőnek.

Tudd, ha magadhoz veszel egy állatot, akkor onnantól kezdve, hogy kilépsz vele a menhely kapuján, felelősséggel tartozol érte élete végéig. Gondoskodnod kell róla, foglalkozni vele, sétáltatni esőben, hóban, akkor is, ha nincs hozzá kedved. Anyagilag is érezhető, ugyanis az étel, az oltások, macska esetén az alom, és a szükséges felszerelések mind kisebb-nagyobb összegeket igényelnek. Viszont mindezért cserébe feltétel nélküli szeretet, és örömteli napokat kapsz majd új családtagodtól!

“Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást