Ezért egészséges a mezítláb járás! Már Magyarországon is van mezítlábas élménypark

Ezért egészséges a mezítláb járás! Már Magyarországon is van mezítlábas élménypark

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért egészséges a mezítláb járás! Már Magyarországon is van mezítlábas élménypark

Egy etióp futó elsőként ért célba a maratoni futóversenyen. A kutatók tanulmányozni kezdték az okokat, és meglepő eredményre jutottak. Erről is, és a cipő nélkül járás egészségre gyakorolt kedvező hatásairól, valamint a tabajdi mezítlábas élményparkról is olvashatsz cikkünkben.

A mezítlábas futó

1960 az olimpia éve volt Rómában. Amikor az etióp maratoni futó, Abebe Bikila megérkezett, hogy ő is részt vegyen az olimpián, a szervezők sajnos nem találtak a lábára az ő méretében sportcipőt. Úgy tűnt, hogy nem indulhat a versenyen, ám végül úgy döntött, hogy mezítláb fog futni Róma macskaköves útjain.
Mindenki meglepetésére ő lett a győztes! Négy évvel később ismét indult a versenyen, de akkor már eszébe sem jutott cipőt húzni, mert elhatározta, hogy mezítláb fog a startvonalhoz lépni. Ismét ő nyert! A tudomány képviselői nem értették, hogyan győzhet futóversenyen egy mezítlábas ember.

A mezítláb futás mechanikája

Tihanyi József, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának biomechanikával foglalkozó professzora szerint amikor valaki mezítláb fut, a lábában az izmokat, az inakat és a szalagokat másként éri a terhelés, mint cipőben.
Inkább a talpa elülső részeit használja, és kíméli a sarkakat. Nincsenek nagy ütközések, ezért a mozgás rugalmasabb.

„Beszédes” cipők

A cipőnkön látható kopások alapján egy szakértő következtetni tud az életmódunkra, testfelépítésünkre, a járásunk módjára: ülő vagy álló munkát végzünk-e, van-e súlyfeleslegünk, széles vagy keskeny-e a lábfejünk.
A reumatológusok már régen rájöttek, hogy a feltűnően kopott cipősarok azt jelenti, hogy a cipő viselőjének a háta alsó része fáj. Ha a lábfej kopott, akkor a nyak és a vállak fájnak. Túlsúlyos embereknél a cipő külső része kopik el a leghamarabb, és gyakori a fájdalom a vállakban és a hát felső részében.

Cipő nélkül

Amikor nincs rajtunk cipő, és egyenetlen talajon járunk, más izmokat, szalagokat és inakat ér a terhelés. Ilyenkor természetes a testtartásunk. A talppárnáinkon gördülünk. A hátunk nem fáj, a vádlinkban levő izmok erőteljes munkát végeznek, ami jó hatással van a vénákra. Egyensúlyérzékünk, járásunk biztonságos, és a talpizmokban levő idegsejtek által érzékelt ingerek visszahatnak az idegrendszerünkre.
A lábunkban levő izmok és szalagok erősebbé válnak, állítja Tihanyi József professzor. A krónikus betegségek szintén javulhatnak a mezítláb való járástól. De azért a cukorbetegek legyenek óvatosak, nekik fokozottan kell vigyázniuk a lábuk egészségére!

Mezítlábas élményparkok

Egyre több a mezítlábas élménypark Európában. Magyarországon is van már egy, Budapesttől 45 km-re, Tabajdon. A park a nap 24 órájában látogatható, belépődíj nincs. 21-féle járófelületen lehet sétálni.
Ki lehet próbálni például a patakban, a téglaburkolaton, a fenyőtobozokon és a süppedős bazaltköveken való járást.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást