Ezért betegszik meg, aki sokat panaszkodik

Ezért betegszik meg, aki sokat panaszkodik

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért betegszik meg, aki sokat panaszkodik

,Ha segíteni már nincs mód a bajon, adj túl minden keserves sóhajon. Ki azon jajgat, ami megesett, a régi bajhoz újat keresett” – írja Shakespeare a panaszkodásról. A panaszkodás önpusztítás, energianyerési folyamat a másik kárára.

Elszigeteltséghez vezet

A panaszkodás energia- és időpocsékolás. Megmérgezi a lelket, felfalja a benned lévő boldogságot. Ilyenkor azt mantrázod, hogy boldogtalan vagy, sorolod életed negatív történéseit.
Ezzel újabb rossz dolgot teszel magaddal: a körülötted élők megunják az örökös jajgatást, és hanyagolni fognak. A magány pedig megkeseredettséghez vezet, és könnyen olyan emberré válsz, akinek arcán látszik, hogy gyűlöli a világot.

Még mélyebbre nyom

Amikor panaszkodsz, áldozattá teszed magad. A probléma bűvkörében éled perceidet, óráidat és napról napra mélyebbre kerülsz egy depresszióhoz vezető örvényben.
Eckhart Tolle így vélekedik: ,,A panaszkodás mindig az éppen létező el nem fogadása” – azaz, folyamatos elégedetlenségben élsz, erre vannak érzékeid kiélezve. Bizony, ez az a fajta kígyó, ami a saját farkát harapja.

Káros hatásai közvetlenek

Mivel a panaszkodó többnyire nem megoldásokat vár az őt hallgatótól, csak megértést. Jellemzően, ha tanácsot kap a panaszkodó, azt visszautasítja, azzal az indokkal, hogy ezeket már próbálta, vagy átgondolta.
A panaszkodás emiatt inkább egy emberek közötti játszma, mintsem egy valós probléma feltárása, megoldás céljából. A tartós negatív érzelmi állapot gyengíti az immunrendszert, és már fél óra panaszkodás is pusztítja az idegsejteket. A panaszkodás aláássa a jövőbe vetett hitet.

Tartsd távol magadtól a panaszkodókat

Ha az ember tartósan negatív hatásnak van kitéve, az káros a mentális egészségére. Mivel a panaszkodó negatív érzelmi állapotban van, azt a hangulatot átragasztja a másik emberre.
Két módon lehet kihátrálni egy ilyen helyzetből: vagy fizikailag, azaz diszkréten ott hagyjuk a panaszkodót, vagy mentálisan zárkózunk el tőle, azaz nem engedi saját tudatába a másik által közvetített tartalmat.

Mit tehetsz, ha te vagy a panaszkodó fél?

Ha valamit nem szeretsz az életedben, változtass rajta, ám ez nem mindig lehetséges. Akkor viszont nem marad más választásod, változtatnod kell világlátásodon, azon, hogy te magad milyen pozíciót, szerepet töltesz be a világban, hogyan, milyen szemszögből nézel a problémáidra – azaz, válts szemléletet.
Ez hozzásegít a megoldáshoz. Sokat segít az őszinte kommunikáció önmagaddal, mely folyamán olyan megoldásokra bukkanhatsz, amik előrébb visznek. Mindemellett pedig légy optimista, keresd minden napban a jót és a szépet!

A magyar, panaszkodó nemzet

Magyarországot sok sérelem és veszteség érte fennállása során. Ám a régiek hittel és rendíthetetlenül, élelmes és találékony módszerekkel, továbbá sok-sok munkával mindig megállták a helyüket, begyógyították az ország és egymás sebeit.
Az utóbbi időben azonban csak panaszkodunk, mert elfogyott a hitünk, lusták vagyunk gondolkozni, hasznosan, építően tenni pedig csak igen kevesen akarnak. Elveszett a hitünk, ezt pedig panaszkodással pótoljuk. A panaszkodásra mindig akad ok… pontosan akkor, amint a hasznos, építő hozzáállásra. Tegyük hát ez utóbbit.

A boldogtalanság receptje

Andrew Matthews nagyon frappánsan fogalmazta ezt meg: ,,Szeretnéd tudni az örök nyomorúság receptjét? Íme: Gondold ki, hogy a világnak milyennek kellene lennie. Alkoss szabályokat arra, hogy az embereknek hogyan kellene viselkedniük. Aztán, amikor a világ nem engedelmeskedik, akkor mérgelődj nagyokat!”
A legsúlyosabb lelki fertőzések a: „mi lesz, ha” és a „bárcsak”. Az előbbi a jövőbe néz, következménye az aggodalom, az utóbbi a múltba, következménye pedig a harag. És mindkettőből hiányzik a hit.

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!