Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha állást keresel

Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha állást keresel

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha állást keresel

Az álláskeresés nem egy könnyű dolog- főleg most. Se a fiatalok, se az idősebbek nem mondhatják el azt, hogy egyszerű helyzetben vannak, hiszen a munkaerőpiac már egy jó ideje stagnál, így szerencsés az, aki valamilyen mód mégis álláshoz jut. Lássuk, melyek azok az átlagos hibák, melyeket elkövetnek az álláskeresés alatt.

Túl sok szünet

A legtöbb ember – főleg, ha évtizedeket húzott le egy helyen – valahol még örül is annak, hogy van néhány hét pihenőideje. Viszont azok, aki újak a munkanélküliek táborában, azok még nem tudják, ez a pár hét gyakran pár hónapra, akár egy évre is kitolódik, ami bizony anyagi szempontból meglehetősen nagy kiesés.

Ezért ha elvesztettük a munkánkat, akkor amint csak tudunk, keressünk mást, és küldözgessünk annyi önéletrajzot, amennyit csak tudunk, nem mellesleg azért, mert az önéletrajzban sem mutat jól a sok otthon töltött idő.

Nem próbálkozunk

Sokan saját esélyeikkel játszanak, ha csupán a rokonokra és ismerősökre hagyatkoznak az álláskeresés terén.

Természetesen ezt a vonalat sem lehet mellőzni – sőt, de kizárólag rájuk hagyatkozni nem egy jó megoldás, hisz’ így rengeteg más, jó lehetőségtől fosztanánk meg magunkat.

Tehát annyi oldalról próbáljunk munkához jutni, amennyiről csak lehet, mivel az egyik vonalon előbb-utóbb biztosan megtalál minket a hozzánk illő állás.

Kevés önéletrajzot küldünk

Meglehet, hogy álmaink munkájára bukkanunk az interneten, vagy az újságban, és máris elküldjük rá a jelentkezésünket.

Persze ezt muszáj is megtenni, viszont nem lehet arra apellálni, hogy biztosan mienk lesz az állás.

Éppen ezért ne csupán egy helyre küldjük el az önéletrajzunkat, főleg akkor, ha sürgős lenne a munkába állás ideje.

Lehet, hogy első blikkre nincs ínyünkre egy-egy munka, de ha megvan hozzá a kellő képzettségünk, érdemes rájuk jelentkezni, ugyanis ki tudja… lehetnek pozitív csalódások, meglepetések!

Túl, vagy alulértékelés

Kellő önismeret híján gyakran előfordul, hogy rossz állásra pályázunk, de sokszor előfordul az is, hogy anyagilag nem tudjuk megfelelően értékelni magunkat.

A HR szakemberek nem ritkán panaszkodnak arról, hogy az embereknek fogalmuk sincs arról, a ő képzettségükkel és szakmai tapasztalatukkal mennyit érnek, így alá, illetve fölé értékelik magukat- és egyik sem jó, így őket általában nem is hívják vissza egy következő fordulóra.

Nem tájékozódtak

Azok, akik sokáig egy munkahelyen voltak, sokszor nincsenek tisztában bizonyos dolgokkal: bérezéssel, juttatásokkal, stb.

Sőt, gyakran afelől se tájékozódnak, hogy pontosan hová adják be az önéletrajzukat, így ha esetleg behívják őket egy állásinterjúra, és megkérdezik tőlük, mit tudnak róluk, csak hebegnek-habognak, amit mondani se kell, nem egy jó pont.

Vicces e-mail cím

Lehet, hogy minden adottságod megvan ahhoz, hogy tiéd legyen az álommunka, de ha az e-mail címed nem takar egy komoly, érett felnőttet, akkor valószínű, hogy nem is fognak jelentkezni nálad.

Ezért mielőtt elküldözgetnéd a jelentkezéseidet, előtte csinálj egy új e-mail címet, ha gyerekes a mostani. A legjobb, ha a nevedből kreálod, így könnyebb is lesz megjegyezni.

Tudd meg, mi volt a baj

Sokan bosszankodva veszik tudomásul, ha elutasították őket. Persze ez nem is baj, viszont nem árt megkérdezni, hogy mégis miért jutottak erre a döntésre, hogy tanulj a hibáidból.

Erre sajnos nem mindenki veszi a fáradtságot, hogy válaszoljon, de azok, akik valóban segítőkészek, részletesen elmagyarázzák a visszautasítás indokát.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást