Kert és terasz / Otthon

Ezek voltak minden idők legjobb kert-trendjei – és ezek a legrosszabbak

Ezek voltak minden idők legjobb kert-trendjei – és ezek a legrosszabbak

Nem szeretnénk vitát nyitni a kerti törpék kényes kérdéséről, de az tény, hogy nem tartoznak a legsikeresebb kerti trendek közé – ezt nem mi mondjuk, hanem egy közvélemény-kutatás, amiből kiderült, hogy mik azok a kerti kiegészítők, amiket a legtöbben szépnek és hasznosnak tartanak, és mik azok, amiktől a többség felvonja a szemöldökét.

A csobogó jöhet, a jakuzzi nem

A Draper Tools megbízásából készített kérdőívet 2000 olyan felnőtt töltötte ki, akiknek van saját kertjük. És bár az, hogy mi szép, és mi nem, természetesen ízlés dolga, a válaszadók eléggé magabiztosak voltak: 83 százalékuk úgy gondolta, hogy „kifogástalan az ízlésük”, amikor a szabadtéri területükről van szó.

A csobogók, kerti tavak, vagy más vizes elemek népszerűek voltak, csak úgy, mint a nyári házak és az épített teraszok, de a fűszerkertek, a függőleges zöld felületek (élő falak) és a szabadtéri konyhák is jó értékeléseket kaptak, a válaszadók szerint ezek időtálló, praktikus és szép kiegészítői lehetnek a kerteknek.

A pezsgőfürdőket, trambulinokat, szélharangokat azonban már nem találta vonzónak a többség, ahogyan a szélharangokat, a narancssárgára festett fa kerítést és meglepőmódon a tűlevelű fákat is a rossz ízlés csalhatatlan jelének ítélték meg.

Kev Smith, a Draper Tools marketing vezetője az eredményekkel kapcsolatban elmondta:

„A kutatás pontosan azt mutatja, hogy mennyire szenvedélyesek vagyunk, ha a kertünkről van szó – nyilvánvalóan a megkérdezettek meglehetősen erős véleményt fogalmaztak meg arról, hogy szerintük mi működik és mi nem.”

A lényeg, hogy neked tetsszen

„Ugyanakkor a kertek nagyon személyes terek, és lehet, hogy ami az egyik embernek beválik, az a másiknak nem, és fordítva. Úgyhogy ha valaki elégedett a kertjével, tetszik neki és jól érzi magát benne, akkor végül is nem számít, mit mond róla a kutatás és mások véleménye”

– tette hozzá Smith.

Mindezzel együtt persze mégis érdekes lehet kitalálni, hogy mások milyen kerteket találnak vonzónak, illetve akár egy ingatlan eladása előtt is érdemes lehet figyelembe venni, milyen zöld területek vevőcsalogatóak, és melyek azok, amik inkább elijesztik a vásárlót.

Peter Goldberg/pexels.com

Ha kert, legyen zöld!

A kutatás azt is kiderítette, hogy a valamilyen használati tárgyat, például cipőt vagy kerékpárt formáló virágtartók, az állatokat (madarakat, pillangókat) utánzó fém kiegészítők, gömbölyűre nyírt bokrok és hangos állatriasztók valamint teraszfűtő elemek szintén a kevésbé népszerű oldalon állnak, ha a többség véleményét kérdezik. A vadon élő állatokat vonzó kerti trendek, mint például a sündisznó házak, mezőnek meghagyott területek és poszméhek fészekdobozai viszont a felmérés szerint a népszerű kategóriába esnek, és ezek a környezet szempontjából is mindenképpen követendő trendekként szolgálhatnak.

A lombházak, a kerti tavak, a lámpások és a fenntarthatósággal összeegyeztethető trendek, például a kerti komposztálók építése szintén egyre népszerűbbé vált az elmúlt időszakban.

A megkérdezettek negyede mondta azt, hogy tudatosan fordít időt és energiát arra, hogy kövesse a trendeket, és a saját kertjét ezeknek megfelelően napra készen tartsa, folyamatosan csinosítgassa. A válaszadók egyébként egy átlagos 12 hónapos periódus alatt összesen körülbelül 86 órát, azaz három napot és 14 órát töltenek el pihenéssel vagy munkával a kertjükben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást