Egészség / Életmód

Csökkenthető a rák esélye, a legújabb tanulmányok alapján

Csökkenthető a rák esélye, a legújabb tanulmányok alapján

Az Amerikai Rákbetegség Társaság (American Cancer Society, ACS) új irányelvei elsősorban a megfelelő mennyiségű mozgásra és az egészséges táplálkozásra vonatkoznak. A szakértők szerint ez a két pillér a legfontosabb, hogy minimalizálni lehessen a rák kialakulásának esélyét. Aki szeretne odafigyelni magára, annak a legfontosabb alapelvek a következők.

A megfelelő tápanyagok és az egészséges táplálkozás

Az ACS szerint nagyon fontos minden életkorban az egészséges táplálkozás. Hogy ez mit is jelent pontosan? Elsősorban a magas tápanyagtartalmat, valamint olyan ételek fogyasztását, amelyek segítenek megtartani az egészséges testtömegindexet minden életszakaszban. Bár a BMI (testtömegindex) nem a legmegfelelőbb módja a megfelelő testsúly megállapításának, nagyjából meg tudja mutatni, valaki mennyire van a veszélyzónában.

A társaság azt is kiköti, hogy érdemes színes zöldségeket minél gyakrabban fogyasztani. Azt is, hogy a rostban gazdag ételek nagyon fontosak, különösen a hüvelyesek, mint a babok vagy a borsófélék. Az egészséges étrend részei a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék is.

Nincs egyfajta élelmiszercsoport, ami segítene szignifikánsan csökkenteni a rák kialakulásának esélyét, ami azt jelenti, hogy csodaszer még mindig nincs, csak az egészséges táplálkozásra lehet igazán odafigyelni. Erősen ajánlott például kerülni a feldolgozott húsféléket és a vörös húsok túlzott fogyasztását, utóbbi ugyanis nagyobb mennyiségben nagyon egészségtelen. 

Karolina Grabowska/kaboompics.com

Az is ajánlott, hogy mindenki térjen át egy húsban szegényebb, zöldségekben gazdagabb táplálkozásra. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen el kell hagyni a húsevést, inkább azt, hogy érdemes a mindennapi fogyasztást csökkenteni.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást