Egészség / Életmód / Hírek

Csökkenthető a rák esélye, a legújabb tanulmányok szerint

Csökkenthető a rák esélye, a legújabb tanulmányok szerint

Az Amerikai Rákbetegség Társaság (American Cancer Society, ACS) új irányelvei elsősorban a megfelelő mennyiségű mozgásra és az egészséges táplálkozásra vonatkoznak. A szakértők szerint ez a két pillér a legfontosabb, hogy minimalizálni lehessen a rák kialakulásának esélyét. Aki szeretne odafigyelni magára, annak a legfontosabb alapelvek a következők.

A megfelelő tápanyagok és az egészséges táplálkozás

Az ACS szerint nagyon fontos minden életkorban az egészséges táplálkozás. Hogy ez mit is jelent pontosan? Elsősorban a magas tápanyagtartalmat, valamint olyan ételek fogyasztását, amelyek segítenek megtartani az egészséges testtömegindexet minden életszakaszban. Bár a BMI (testtömegindex) nem a legmegfelelőbb módja a megfelelő testsúly megállapításának, nagyjából meg tudja mutatni, valaki mennyire van a veszélyzónában.

A társaság azt is kiköti, hogy érdemes színes zöldségeket minél gyakrabban fogyasztani. Azt is, hogy a rostban gazdag ételek nagyon fontosak, különösen a hüvelyesek, mint a babok vagy a borsófélék. Az egészséges étrend részei a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék is.

Nincs egyfajta élelmiszercsoport, ami segítene szignifikánsan csökkenteni a rák kialakulásának esélyét, ami azt jelenti, hogy csodaszer még mindig nincs, csak az egészséges táplálkozásra lehet igazán odafigyelni. Erősen ajánlott például kerülni a feldolgozott húsféléket és a vörös húsok túlzott fogyasztását, utóbbi ugyanis nagyobb mennyiségben nagyon egészségtelen. 

Az is ajánlott, hogy mindenki térjen át egy húsban szegényebb, zöldségekben gazdagabb táplálkozásra. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen el kell hagyni a húsevést, inkább azt, hogy érdemes a mindennapi fogyasztást csökkenteni.

Karolina Grabowska/kaboompics.com

Kerülni kell az alkoholt

Az ajánlásban az is szerepel, hogy minimálisra kell csökkenteni az alkoholfogyasztás mértékét. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem szabad inni. A hivatalos megfogalmazás szerint napi egy ital még nem egészségtelen a nőknek, napi kettő pedig a férfiaknak. Ez persze nagyban függ az egyéntől is, nyilván egy nagyobb férfi többet ihat ugyanahhoz a hatáshoz, mint egy kisebb, vékonyabb férfi, de nagy vonalakban ez az általános: nőknek egy, férfiaknak két ital naponta még biztonságos.

A megfelelő mennyiségű mozgás

Az új irányelvek szerint mindenkinek kellene heti 150-300 perc közepes intenzitású, vagy 75-150 perc magas intenzitású mozgást végeznie. A szakértők szerint az sem baj, ha valaki ezeket a határértékeket átlépi, a közepes intenzitású mozgás esetében például erősen ajánlott még heti 300-nál is több percet edzeni.

Hogy mi ez a mozgás, azt a szakértők már nem szabják meg, de ajánlott olyat végezni, amit élvez is az ember, különben nagyon nehéz lesz összehozni a heti határértékeket. Ez azért fontos egyébként, mert az ülőmunkát végző, nagyon keveset mozgó embereknek 82 százalékkal magasabb az esélyük arra, hogy rákosak legyenek, mint azoknak, akik rendszeresen mozognak.

Nem az ülőmunka az alapvető probléma azonban, hanem a mozgásszegény életmód, amin heti 300 percnyi közepes intenzitású aktivitás már nagyon sokat tud segíteni a daganatos betegségek megelőzésében.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást