A pszichológus szerint azonnal le kellene tiltanod az exedet

A pszichológus szerint azonnal le kellene tiltanod az exedet

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A pszichológus szerint azonnal le kellene tiltanod az exedet

Egy szakítás után néha nagyon nehéz lehet az utolsó kötelékeket is elvágni. A pszichológus szerint azonban van, hogy ez a helyes út, mindkettőtök érdekében.

Bármilyen nehéz is lehet, számos fontos oka van annak, hogy szakítás után teljesen megszüntesd a kapcsolatot és határokat húzz meg. Először is, ez lehetővé teszi, hogy a saját gyógyulásodra és jólétedre összpontosíts. A kapcsolat megszakítása teret teremt az érzelmeid feldolgozására és a továbblépésre anélkül, hogy folyamatosan emlékeztetne valami (vagy valaki) a múltra. Segít megakadályozni, hogy beleragadj az érzelmi kötődés körforgásába vagy arra, hogy olyan dolgok után vágyódj, amik már elmúltak.

A határok megteremtése segít a tisztánlátásban és a perspektívák kialakításában is. Lehetővé teszi, hogy hátralépj egyet, és higgadtan mérd fel a kapcsolat által okozott esetleges károkat, mind saját magad, mind a volt partnered és a közötted lévő dinamika tekintetében.

A távolságtartás megteremtése segít abban, hogy világosabb képet kapj a kapcsolatról és annak rád gyakorolt hatásáról, ez pedig segít abban, hogy a továbbiakban jobb döntéseket hozz.

A legfontosabb azonban, hogy a kapcsolat megszakítása és a határok megteremtése elengedhetetlen a személyes fejlődéshez. Lehetővé teszi, hogy önmagadra, az igényeidre és a saját önfelfedező utadra koncentrálj. Megadja a lehetőséget, hogy újjáépítsd az életedet, új hobbikat fedezz fel, és a saját jólétedre koncentrálj.

A tiltás nehéz, ugyanakkor hasznos lehet

De a határok felállítása egy exszel szemben több okból is rendkívül nagy kihívást jelenthet. Először is, előfordulhat, hogy még mindig van benned olyan érzelem vagy egyfajta kötődés, amely megnehezíti a teljes leválást. Természetes, hogy ha vágysz a közelségre, vagy van még benned valamennyi remény a kibékülésre, ez megnehezítheti a határozott határok felállítását.

Emellett a határok kijelölése magabiztosságot és önbizalmat igényel. Ez azt jelenti, hogy ki kell állnod magadért, és a jólétedet kell előtérbe helyezni, még akkor is, ha ez kényelmetlen vagy konfrontatív helyzeteket teremt. Ez különösen nagy kihívást jelenthet, ha korábban társfüggőségben voltál, vagy nehezen okozol csalódást az embereknek.

A társadalmi és kulturális elvárások is megnehezíthetik a határok felállítását az exszel szemben. Lehet nyomást érzel, hogy jó viszonyban maradjatok, különösen, ha közös barátaitok is vannak.

Ez bűntudatot vagy kötelességtudatot kelthet, ami megnehezíti a gyógyulásához és fejlődéséhez szükséges határok kialakítását.

A helyzettől függetlenül, a szakítás után az egészséges határok megállapítása kulcsfontosságú a gyógyulás és a jólét szempontjából.

Letiltás szakítás után
Studio4/istockphoto.com

Íme, néhány módszer a szakítás utáni határok meghúzására

  • Szakítsd meg a kapcsolatot: Korlátozd vagy teljesen szakítsd meg a kapcsolatot a volt partnereddel. Ez azt jelenti, hogy ne küldj sms-t, ne telefonálj, és ne lépj kapcsolatba vele a közösségi médiában. A folyamatos kapcsolattartás akadályozhatja a gyógyulási folyamatot, és érzelmileg továbbra is kötődhetsz miatta a múlthoz.
  • Töröld le a közösségi oldalakon: Távolítsd el az exed a közösségi média fiókjaidból. Ha frissítéseket és fotókat látsz az életéről, az érzelmeket válthat ki, és megnehezítheti a továbblépést. A digitális távolságtartás megteremtése lehetővé teszi, hogy magadra és a saját fejlődésedre koncentrálj.
  • Kerüld azokat a helyeket, amelyek rá emlékeztetnek: Kerüld az olyan helyeket vagy helyzeteket, amelyek az exedre emlékeztetnek. Ez segíthet megelőzni a felesleges érzelmi nehézségeket, és lehetővé teszi, hogy a múlt súlya nélkül teremts új élményeket.
  • Állíts fel érzelmi határokat: Ne rágódj azon, hogy mi lehetett volna, hanem koncentrálj a jelenre. Kerüld az emlékek újrajátszását a gondolataidban, vagy a különböző lehetőségét elképzelését. Irányítsd át gondolataidat az öngondoskodás, a személyes fejlődés és a szebb jövő építése felé.
  • Helyezd előtérbe az öngondoskodást: Gondoskodj magadról fizikailag, mentálisan és érzelmileg. Foglalkozz olyan tevékenységekkel, amelyek örömet okoznak neked, ismerd el a fájdalmaidat, légy megértő magaddal és vedd körül magadat támogató emberekkel. Az öngondoskodás előtérbe helyezése segít újjáépíteni az életedet és visszanyerni az önbizalmadat.

A határok felállítása egy folyamat, amely időt és gyakorlatot igényel. Nem baj, ha eleinte kényelmetlenül vagy bizonytalanul érzed magad. Keress támogatást barátaidnál, családodnál vagy egy terapeutánál, akik útmutatást és bátorítást tud nyújtani, és emlékeztesd magadat arra, hogy a határok felállítása az öngondoskodás és önbecsülés aktusa, amely elengedhetetlen a gyógyulásához és jólétéhez.

Nyitókép: dikushin/istockphoto.com

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!