Otthon / Utazás

Európa 10 legszebb nemzeti parkja

Európa 10 legszebb nemzeti parkja

Ködös völgyek, hűvös bükkerdők, gránit hegycsúcsok, föld alatti források. Földünk ősatyja, Európa tele van ámulatba ejtő földrajzi kincsekkel. Ismerd meg a szerintünk legszebb európai nemzeti parkokat.

Lauterbrunnen Völgy Nemzeti park, Svájc

Talán a leggyönyörűbb hely az Alpokban. Hófoltos gleccserek, magas sziklák veszik körbe a zöld mezőkkel tarkított erdőket és mézeskalács szerű faházikókat.
Mintegy 72 vízesés zubog a puszta sziklafalakból. Ilyen szépségek mellett nem csoda, hogy a lista elején a Lauterbrunnen Nemzeti Parkot említettük.
A völgyben meghúzódó Lauterbrunnen kisvárosban megszállhatnak a turisták, a hely jó kiindulópont a környék felfedezésére.

Dartmoor Nemzeti Park, Nagy-Britannia

A dartmoori táj csak a felszínen zöld és gyönyörű. A felszín alatt sötétség honol, ugyanis ez egy ősi temetkezési hely volt, innen merített ihletet sok híres író, mint Agatha Cristie vagy Arthur Conan Doyle.
A tájat itt gyakran kavargó köd járja át, mocsarak teszik foltokban kietlenné, gránit hegyek és titokzatos sziklák teszik félelmetessé.
A sétautak szépen ki vannak építve, könnyen meglátogathatjuk az őskori műemlékeket (5000 kőkunyhó, 3,5 méter magas hegyes szikla, a Beardown Man) és ha kedvünk tartja, beülhetünk egy helyi pubba kipihenni a séta fáradalmait.

Plitvicei tavak, Horvátország

Lélegzetelállító szépségével a legnagyobb horvát nemzeti parkot az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította 1979-ben.
A karsztos tavak főként színük miatt ennyire egyedülállók. A tavak színei folyamatosan változnak attól függően milyen és mennyi ásványi anyag van bennük és hogyan esik rájuk a napfény. 
A 16 Plitvicei tó természetes gát útján alakult ki, ezeket sétautak kötik össze a turisták gyönyörűségére. A tavak különböző szinteken vannak 636m-től 503m tengerszint feletti magasságig.

Abruzzo Nemzeti Park, Olaszország

Autóval alig két óra alatt eljuthatunk Rómából erre a csodás hegyvidékre. A fenséges gránit csúcsok, hűvös bükk erdők kifogyhatatlan látnivalóvá teszik a tájat.
Ezekben az olaszországi erdőkben laknak az utolsó marsikai barnamedvék, vagy az ugyancsak kihalófélben lévő vad hiúzok, appennini farkasok és királyi sasok.
A völgyekben csodás nefelejcsek nyílnak. Páratlan túrázási lehetőséget nyújt és fantasztikus kilátást. A havas csúcsok alatt húzódik Pescasseroli város, rózsaszín kőházaival.

Tikák-szigetek Nemzeti Park, Spanyolország

Az Atlanti-óceán partján található szigetegyüttes Európa legszebb strandjainak ad helyet. A tengernek itt zafírszíne van, emlékeztet a karibi tengerpartra.
Valamikor kedvenc törzshelye volt a kalózoknak, ma már a turisták kedvenc célpontja (Bajona-tól 40 perc komppal).
Az aprócska szigetcsoport kristálytiszta lagúnáival, masszív sziklás partjával, sárga lábú sirályaival védett övezetet alkot.

Teide Nemzeti park, Tenerife

2007 óta része a Világörökségnek. Legmagasabb pontja 3718 méter, ez a legmagasabb pont Spanyolországban és a harmadik legnagyobb vulkán a világon.
A vulkáni hegység és vidéke olyan, mint egy holdbéli táj. A világ egyik leglátogatottabb nemzeti parkja.
A vízhiány miatt az élet nehéz a vadvilág számára, mindössze 30 gerinces faj lakóhelye, de rovarokban és pókokban nincs hiány. Az itt élő madárfajok közül a kék pinty, berthelot pityer és a vad kanári a legfontosabb.

Magas Tátra Nemzeti Park, Szlovákia

Ideális hely a túrázók és hegyvidéket kedvelő turisták számára. Ráadásul rengeteg medence, gőzfürdő várja az izom- és ízületproblémákkal küzdőket.
A túra utak jól kiépítettek, a lombhullató erdőktől, a sűrű örökzöld erdőkön keresztül a havasi rétekig minden hegyvidéki csodát megszemlélhetünk. 

Saxony Svájc Nemzeti Park, Németország

Annak ellenére, hogy nevét Svájcról kapta, a park az Elba homokkő hegység szívében található, a Német és Cseh határ közt. Dresden városától csak 40 km-re található.
A sziklás szakadékokat szinte teljes egészében erdők fedik, mely élőhelyet ad számos ősi vadon élő fajnak (sok még a jégkorszak óta fennmaradt. mint a lynx, vidra, jégmadár). A Nemzeti park több mint 700 hegycsúccsal büszkélkedik.

Olympus Nemzeti park, Görögország

A világ leghíresebb hegyvonulata, 52 csúccsal. A mitológiából is ismert “Istenek hegye” még mindig tiszteletet kelt azok szívében, akik megpillantják.
Gazdag növényi fajokban, (több mint 1700 növényfajta) mely a teljes Görögország növényi fajának 25 százalékát teszi ki.
Az UNESCO a világ Bioszféra rezervátumává alapította. Az állatok közül itt él a hiúz, sakál, farkas, vaddisznó, rengeteg madárfaj és pillangófaj. Az Olympus csúcsai vonzók a hegymászók számára. 

Góry Stołowe Nemzeti Park, Lengyelország

A 24 négyzetmérföldnyi területű parkot az erdős szurdokok, szakadékok és a 919 méter magas Szczeliniec Wielki csúcs teszi látványossá.
A park több mint 90 százalékát erdőségek borítják, amelyek 16 állatfaj élőhelyéül szolgálnak.
A sziklaalakzatok és mély szurdokok is számos állat- és madárfajnak adnak otthont, mint a pele, vaddisznó, őz, nyuszt vagy a spirál szarvú korzikai hegyi juh. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást