Európa 10 legszebb nemzeti parkja

Európa 10 legszebb nemzeti parkja

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Európa 10 legszebb nemzeti parkja

Ködös völgyek, hűvös bükkerdők, gránit hegycsúcsok, föld alatti források. Földünk ősatyja, Európa tele van ámulatba ejtő földrajzi kincsekkel. Ismerd meg a szerintünk legszebb európai nemzeti parkokat.

Lauterbrunnen Völgy Nemzeti park, Svájc

Talán a leggyönyörűbb hely az Alpokban. Hófoltos gleccserek, magas sziklák veszik körbe a zöld mezőkkel tarkított erdőket és mézeskalács szerű faházikókat.
Mintegy 72 vízesés zubog a puszta sziklafalakból. Ilyen szépségek mellett nem csoda, hogy a lista elején a Lauterbrunnen Nemzeti Parkot említettük.
A völgyben meghúzódó Lauterbrunnen kisvárosban megszállhatnak a turisták, a hely jó kiindulópont a környék felfedezésére.

Dartmoor Nemzeti Park, Nagy-Britannia

A dartmoori táj csak a felszínen zöld és gyönyörű. A felszín alatt sötétség honol, ugyanis ez egy ősi temetkezési hely volt, innen merített ihletet sok híres író, mint Agatha Cristie vagy Arthur Conan Doyle.
A tájat itt gyakran kavargó köd járja át, mocsarak teszik foltokban kietlenné, gránit hegyek és titokzatos sziklák teszik félelmetessé.
A sétautak szépen ki vannak építve, könnyen meglátogathatjuk az őskori műemlékeket (5000 kőkunyhó, 3,5 méter magas hegyes szikla, a Beardown Man) és ha kedvünk tartja, beülhetünk egy helyi pubba kipihenni a séta fáradalmait.

Plitvicei tavak, Horvátország

Lélegzetelállító szépségével a legnagyobb horvát nemzeti parkot az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította 1979-ben.
A karsztos tavak főként színük miatt ennyire egyedülállók. A tavak színei folyamatosan változnak attól függően milyen és mennyi ásványi anyag van bennük és hogyan esik rájuk a napfény. 
A 16 Plitvicei tó természetes gát útján alakult ki, ezeket sétautak kötik össze a turisták gyönyörűségére. A tavak különböző szinteken vannak 636m-től 503m tengerszint feletti magasságig.

Abruzzo Nemzeti Park, Olaszország

Autóval alig két óra alatt eljuthatunk Rómából erre a csodás hegyvidékre. A fenséges gránit csúcsok, hűvös bükk erdők kifogyhatatlan látnivalóvá teszik a tájat.
Ezekben az olaszországi erdőkben laknak az utolsó marsikai barnamedvék, vagy az ugyancsak kihalófélben lévő vad hiúzok, appennini farkasok és királyi sasok.
A völgyekben csodás nefelejcsek nyílnak. Páratlan túrázási lehetőséget nyújt és fantasztikus kilátást. A havas csúcsok alatt húzódik Pescasseroli város, rózsaszín kőházaival.

Tikák-szigetek Nemzeti Park, Spanyolország

Az Atlanti-óceán partján található szigetegyüttes Európa legszebb strandjainak ad helyet. A tengernek itt zafírszíne van, emlékeztet a karibi tengerpartra.
Valamikor kedvenc törzshelye volt a kalózoknak, ma már a turisták kedvenc célpontja (Bajona-tól 40 perc komppal).
Az aprócska szigetcsoport kristálytiszta lagúnáival, masszív sziklás partjával, sárga lábú sirályaival védett övezetet alkot.

Teide Nemzeti park, Tenerife

2007 óta része a Világörökségnek. Legmagasabb pontja 3718 méter, ez a legmagasabb pont Spanyolországban és a harmadik legnagyobb vulkán a világon.
A vulkáni hegység és vidéke olyan, mint egy holdbéli táj. A világ egyik leglátogatottabb nemzeti parkja.
A vízhiány miatt az élet nehéz a vadvilág számára, mindössze 30 gerinces faj lakóhelye, de rovarokban és pókokban nincs hiány. Az itt élő madárfajok közül a kék pinty, berthelot pityer és a vad kanári a legfontosabb.

Magas Tátra Nemzeti Park, Szlovákia

Ideális hely a túrázók és hegyvidéket kedvelő turisták számára. Ráadásul rengeteg medence, gőzfürdő várja az izom- és ízületproblémákkal küzdőket.
A túra utak jól kiépítettek, a lombhullató erdőktől, a sűrű örökzöld erdőkön keresztül a havasi rétekig minden hegyvidéki csodát megszemlélhetünk. 

Saxony Svájc Nemzeti Park, Németország

Annak ellenére, hogy nevét Svájcról kapta, a park az Elba homokkő hegység szívében található, a Német és Cseh határ közt. Dresden városától csak 40 km-re található.
A sziklás szakadékokat szinte teljes egészében erdők fedik, mely élőhelyet ad számos ősi vadon élő fajnak (sok még a jégkorszak óta fennmaradt. mint a lynx, vidra, jégmadár). A Nemzeti park több mint 700 hegycsúccsal büszkélkedik.

Olympus Nemzeti park, Görögország

A világ leghíresebb hegyvonulata, 52 csúccsal. A mitológiából is ismert “Istenek hegye” még mindig tiszteletet kelt azok szívében, akik megpillantják.
Gazdag növényi fajokban, (több mint 1700 növényfajta) mely a teljes Görögország növényi fajának 25 százalékát teszi ki.
Az UNESCO a világ Bioszféra rezervátumává alapította. Az állatok közül itt él a hiúz, sakál, farkas, vaddisznó, rengeteg madárfaj és pillangófaj. Az Olympus csúcsai vonzók a hegymászók számára. 

Góry Stołowe Nemzeti Park, Lengyelország

A 24 négyzetmérföldnyi területű parkot az erdős szurdokok, szakadékok és a 919 méter magas Szczeliniec Wielki csúcs teszi látványossá.
A park több mint 90 százalékát erdőségek borítják, amelyek 16 állatfaj élőhelyéül szolgálnak.
A sziklaalakzatok és mély szurdokok is számos állat- és madárfajnak adnak otthont, mint a pele, vaddisznó, őz, nyuszt vagy a spirál szarvú korzikai hegyi juh. 
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást