Életmód / Egészség

3 étrendkiegészítő segít igazán, hogy egészségesebb szíved legyen

Nap mint nap rengeteg, állítólag az egészséget segítő étrendkiegészítőt próbálnak meg ledugni a torkunkon, amelyek jobb esetben csak hatástalanok, rosszabb esetben meg egyenesen károsak is lehetnek. Kutatók szerint azonban nagyjából csak háromról mondható el, hogy megalapozott, tudományos bizonyíték van rá: valóban segítik a szíved egészségét. Ha mindenképpen szeretnél valamit szedni, akkor az alábbiak közül válogass!

Omega-3 zsírsavak

Igazolja, hogy mennyi félinformáció és hazugság kering a neten az étrendkiegészítőkről az, hogy még a leghatékonyabbnak vélt, legrégebb óta használt omega-3 zsírsavakkal kapcsolatban is született olyan eredmény, ami megcáfolja, hogy segítenének a szív egészségének megőrzésében. A Kelet-angliai Egyetem kutatói korábbi tanulmányokat fésültek át, és megállapították, hogy a főként omega-3-tartalma miatt szedett halolajkapszulának semmilyen jótékony hatása nincs a szívre – ezzel szemben egy másik 2019-es kutatás meg azt hozta ki, hogy most már komoly bizonyítékunk van az omega-3 valódi előnyeire.

Ez zavaró lehet, de nem érdemes, hogy megtévesszen bárkit is: az omega-3 még mindig az egyik legjobban kutatott, legtöbbször ajánlott táplálékkiegészítő, amit a szív egészségéért szedhetünk. Az utóbb említett tanulmány például receptre kapható omega-3-akat vizsgált, és megállapította, hogy 28 százalékkal lecsökkentették a szívinfarktus előfordulásának esélyét, 50 százalékkal a szívrohamhoz köthető halálozás arányát, és 17 százalékkal az egyéb szívproblémák előfordulását. 

Így elmondható, hogy omega-3-at azért még mindig érdemes lehet szedni, ha egészséges szívet szeretnél – a legrosszabb esetben az elsőként említett kutatásnak lesz igaza, és nem használ semmit.

photcas/depositphotos.com

Q10-koenzim

Egy összefogó tanulmány korábbi, Q10-koenzimmel kapcsolatos kutatásokat fogott össze, méghozzá két témában: a sztatinhoz kapcsolódó myopathiás szindróma (SAMS) és a pangásos szívbetegség kapcsolatában. Előbbi azoknál jelentkezhet, akik sztatint szednek azért, hogy csökkentsék a koleszterin-szintjüket, utóbbi pedig annyit takar, hogy a szív nem tudja olyan jól és olyan mennyiségben pumpálni a vért, ahogyan kellene neki. Az SAMS-es betegek esetében ugyan néhány korábbi tanulmány vegyes eredményeket hozott, de ez az átfogó kutatás megerősítette, hogy a Q10-koenzim segíthet a megelőzésben és a kezelés során is.

A pangásos szívbetegség esetében a betegeknek már egyébként is Q10-koenzim-hiányuk van a szervezetben, ezért a visszapótlás elengedhetetlen. A Q10 segít abban, hogy a sejteknek megint legyen energiájuk, ezzel elméletben megakadályozza a szívleállást.

peogeo/depositphotos.com

Vörös rizs élesztő

Talán ez a legkevésbé ismert a felsorolt kiegészítők közül, pedig a vörös rizs élesztő komolyan segíthet abban, hogy a koleszterinszint lecsökkenjen. A magas koleszterinszint még mindig az egyik legkomolyabb rizikófaktora a szívbetegségeknek, az orvosok általában sztatint írnak fel azért, hogy kezelni tudják. Csakhogy a vörös rizs élesztő, ha nem is ugyanilyen intenzíven, de hasonlóképpen le tudja tornázni a koleszterinszintet.

A csodaszer az élesztőben található monakolin K, ami kutatások során 15-25 százalékkal csökkentette az LDL-koleszterin szintjét. Ez az a koleszterinfajta, amit a rossz jelzővel is szoktak illetni, ugyanis az egyik fő kiváltó oka a szív- és érrendszeri betegségeknek. Persze nem érdemes gyógyszer helyett szedni, de annak, aki nem különösen veszélyeztetett, és nem nagyon magas a rossz koleszterinje, érdemes lehet gyógyszer előtt előbb ezt megpróbálni – ha viszont az orvos gyógyszert ír fel, akkor azzal nem érdemes vitatkozni.

hendraxu/depositphotos.com

Forrás