Mindannyian jártunk már úgy, hogy egy jó evés után bizony ki kellett gombolnunk a farmerunkat, vagy alig vártuk, hogy hazaérjünk és végre átvehessük a bő tréningnadrágot. A puffadás az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz, hiszen szinte mindenkit érint. Mikor felpuffadunk, a fel nem szívódó, illetve megemésztehetlen szénhidrátok a vastagbélbe jutva egy olyan bakteriális lebontási folyamaton esnek át, ami bizony fokozott gázképződéssel jár. Ezen kívül továbbá a „levegőnyelés” és a széndioxid is okozhatja a kellemetlen tüneteket. Bizonyos esetekben a laktóz intolerancia, lisztérzékenység, cukorbetegség, a hasnyálmirigy elégtelensége, vagy a pajzsmirigy alulműködésének a tünete is lehet a puffadás.
Amennyiben viszont nem betegség a ludas, hanem „csak” a rossz étkezési szokásaink, akkor jó hír, hogy pár egyszerű szabály betartása hatékonyan könnyíthetünk megterhelt gyomrunkon. A belekben történő fokozott gázképződés mögött ugyanis minden esetben étkezési zavarból fakadó probléma áll. Íme öt étkezési hiba, amiért állandóan puffadtnak érzed magad.
2/5 Nem elegendő probiotikum bevitele
A bélflóra egészségét megőrizhetjük azzal is, hogy elegendő probiotikumot fogyasztunk, ezek ugyanis nemcsak az immunrendszert stimulálják, de a kórokozók elszaporodását is gátolják. A probiotikum szó élőflórát jelent, ami arra utal, hogy a jótékony baktériumok jót tesznek az egészségünknek. Természetes probiotikumot tartalmaz például a savanyú káposzta és a kovászos uborka, de ma már több joghurt és ivójoghurt gyártó is tartalmaz élőflórás termékeket. Ezek finomak, könnyen beszerezhetőek és egészségesek.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!