Biztosan te is tapasztaltad már, hogy hiába kented be magad napkrémmel, mégis rákvörösre égtél. Igen, vannak extrán érzékeny bőrűek, akiknek nem csak arra kell odafigyelniük, hogy kerüljék a déli napfényt és jó minőségű krémeket használjanak, hanem a szervezetüket is fel kell készíteniük a nap elleni küzdelemre! Összegyűjtöttünk néhány olyan ételt, ami segíthet a ebben vagy a már megégett bőr gyógyításában.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/5 Édesburgonya
Ha nagyon érzékeny a bőröd, javasolt olyan ételeket fogyasztanod, amikben sok a béta karotin. Ilyen az édesburgonya is, ami antioxidáns tartalmának köszönhetően – megfelelő mennyiség bevitelével – segít a nap elleni küzdelemben. Ez a zöldség emellett rengeteg A-vitamint és káliumot is tartalmaz, amiből az emberi szervezetnek naponta 2-3 grammra is szüksége van a sejtek megfelelő működésének biztosításában.
A másik fontos tápanyag, ami hatékonyan véd a leégés ellen és a sejtek rákos elváltozásaival szemben, az omega-3 zsírsav. Legfőbb forrásai a tengeri halak, mint például a lazac, a hering, a makréla vagy a szardínia. Ez pedig szuper indok arra, hogy a strandon is halat fogyassz! Ha pénztárcabarát megoldásra törekszel, akkor vihetsz magaddal konzervet is a vízpartra, például a tonhalat, ami szintén tartalmaz omega-3 zsírsavat, de valamivel kisebb mennyiségben.