5 észrevétlen stresszoldó technika: ezt tedd, ha felbosszant a főnököd!

5 észrevétlen stresszoldó technika: ezt tedd, ha felbosszant a főnököd!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 5 észrevétlen stresszoldó technika: ezt tedd, ha felbosszant a főnököd!

A hétköznapok mélypontja, amikor a főnököd a magánéleti sikertelenségét a szakmai pozíciójával próbálja kompenzálni. Ha nem teheted meg, hogy egy elegáns mozdulattal ráborítod az íróasztalt, akkor szükséged lesz néhány túlélő ötletre, hogy oldd a felhalmozódó feszültséget.

Csikung stresszoldó póz

A csikung (chikung vagy qigong) egy gyűjtőfogalom, amit a kínai egészségmegőrző gyakorlatok széles körét foglalja magába. A kínai orvoslás szerint stresszhelyzetben blokkolódik a testünkben természetesen módon végbemenő energiaáramlás.

A blokk helyén, tehát egyes testrészeknél energia (csí) halmozódik fel vagy energiahiány lép fel. Az energiazavarokat különböző mozgással kompenzálja a csikung.

Az egyik legegyszerűbb mozdulatsort ülve is elvégezhetjük. Kényelmesen helyezkedj el, lábfejedet tedd keresztbe egymáson úgy, hogy mindkét láb a talajhoz érjen.

Majd nyújtsd előre a két karod, keresztezd egymáson és kulcsold össze az ujjaidat. Ebből a helyzetből indulva lassan, fordítsd befelé a karodat úgy, hogy az összekulcsolt tenyereid a mellkasodon nyugodjanak. Innen nincs más dolgod, mint lélegezni és engedni, hogy a tested és a lelked visszatérjen a nyugalmi állapotba.

Az öt stresszoldópont érintése

A test különböző reflexpontjai kapcsolatban vannak a belső szervekkel. Aktív stressz esetén olyan biokémiai folyamatok indulnak el a szervezetünkben, melyek hosszú távon károsak lehetnek az egészségre.

Ha adott pillanatban úgy érzed, dühös vagy, tehetetlen, frusztrált és erős haragot érzel valaki iránt, de ezeknek az érzéseknek nem engedhetsz szabad utat, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha a felhalmozódó feszültségtől megpróbálsz megszabadulni.

Létezik a testeden öt stresszoldó pont, melyek masszírozása, óvatos kopogtatása segíthet megnyugodni.

Ezek a következők: a glabella (a két szemed között található, a homlokod alsó részén), a fejbúb, a szegycsont (a csecsemőmirigy területe), a bal kisujj utolsó percének belső oldala (a szívmeridián végpontja) és a térdek külső, oldalsó része.

Stresszoldó légzéstechnika

Létezik egy egyszerű légzéstechnika, amely 2-3 perc alatt stabilizálja a megemelkedett pulzust, lelassítja a légzést és csökkenti az elsődleges stressztüneteket.

Hasi légzésről van szó, tehát fontos, hogy a gyakorlat közben ne a mellkas, hanem a has emelkedjen. Lassan szívd be a levegőt körülbelül 3-4 másodpercen keresztül, tartsd bent 2 másodpercig, majd fújd ki, kétszer annyi ideig, ameddig a belégzés tartott!

Dohányosok tudják, hogy ez a fajta légzés nagyon hasonló ahhoz, amikor idegességükben gyújtanak rá egy szál cigarettára.

Érdemes egyszer kipróbálni ezt a légzést cigaretta nélkül is, hiszen ugyanúgy megnyugszanak a kedélyek a végére, de sokkal egészségesebb formában.

Vizualizációs gyakorlat

A stresszoldó vizualizációs gyakorlatok előnye, hogy körülöttünk senki sem veszi észre, hogy mit csinálunk, csupán a pozitív következményeket tapasztalja a környezet. Egy ilyen gyakorlat néhány percig tart, a lényeg, hogy engedjük meg magunknak, hogy egy közepesen mély relaxált állapotba kerüljünk közben.

A gyakorlat elején képzeld magad egy olyan környezetbe, ahol biztonságban érzed magad, ahol nyugodt vagy, a tested nem érzi semminek a hiányát, minden tökéletes és teljes. Figyeld meg magad körül a színeket, a tárgyakat, a hangokat, figyelj minden apró neszre.

Érezd a szívverésed, a légzésed, összpontosíts erre az ősi ritmusra néhány percig. Majd lásd magad ezen a helyen, nézd meg az alakodat, a testhelyzeted, az arcvonásaidat, képzeld el, hogy energiával telített vagy, s közben mégis békés lelkű.

Ha úgy érzed, el tudtad engedni a haragodat, akkor számolj lassan háromig és felébredve hozd magaddal az érzést, amit a vizualizációban megteremtettél magadnak.

Haragterápia

A haragterápia egy olyan stresszoldó módszer, amit nagyon sokan alkalmaznak anélkül, hogy tudatában lennének annak, hogy mit tesznek. Egy olyan folyamatról van szó, amelyben az elfojtott agressziót szabadjára engedjük, de szigorúan csak gondolati szinten.

Ha megbántva érezzük magunkat, igazságtalan helyzetbe kerülünk például a munkahelyünkön, akkor automatikusan védekezni kezdünk. Az erkölcsi neveltetésünkhöz mérten próbáljuk rendezni a helyzetet, de előfordul, hogy a beletörődés vagy az elfogadás nem vezet eredményre.

Ilyenkor fejben használhatjuk a haragterápiát. Ne lepődj meg, ha elsőre az jut eszedbe, hogy legszívesebben az életére törnél annak, aki megbántott. Megéled ezt az érzést, de máris megszólal a vészcsengő a fejedben, hogy ezt azért mégsem szabad. S így megy ez mindaddig, amíg végül rátalálsz egy reális kompromisszumra, melyet megcselekedve nem kerülsz nagyobb bajba, de elégtételt vehetsz. Sokszor ennek a lehetőségnek a megtalálása elegendő is arra, hogy a helyére tedd magadban a dolgokat, s elkezdj továbblépni, elengedni a sérelmeidet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást