Te is szereted a bakonyi módra készített ételeket? Finom gombával, sok tejföllel… Ez a húsgombóc most így készült. Ajánlom neked is.
Hozzávalók:
- 30 dkg sovány darált sertéscomb
- só
- bors
- 3 csapott evőkanál zsemlemorzsa
- 1 nagy tojás
- 5 dkg húsos füstölt tokaszalonna
- 1 nagy vöröshagyma
- 50 dkg csiperkegomba
- 1 kis pohár sovány tejföl
- 1 csapott evőkanál liszt
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A darált húst sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojást és a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk. Vizes kézzel kis (2,5-3 centiméteres) gombócokat formázunk a masszából.
A húsos szalonna bőrét levágjuk, a többi részt apróra vágjuk. Bevonatos serpenyőben pici olajon a szalonnát kiolvasztjuk, megpirítjuk rajta a húsgolyókat. Két lapos fakanállal óvatosan forgassuk a golyócskákat, hogy teljes felületük megpirulhasson.
5-6 perc után kivesszük az elősütött húsgolyókat a szalonna darabkákkal együtt.
A megtisztított vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a visszamaradt zsiradékon megdinszteljük.
A gombát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a hagymához adjuk.
Sózzuk, borsozzuk. Ha a gomba levet eresztett, felöntjük kb.1,5 deciliter vízzel. Ha felforrt, visszatesszük a húsgolyókat és a szalonnadarabkákat. Pirospaprikával megszórjuk.Fedő alatt 15-20 percig főzzük. A tejfölt kikeverjük a liszttel, és besűrítjük vele a bakonyi húsgolyót.
Al dentére főzött durum spagettivel tálaljuk.
Roppant laktató, finom étel.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!