Esküvői torta inspirációk – 10 álomszép ötlet menyasszonyoknak és álmodozóknak

Esküvői torta inspirációk – 10 álomszép ötlet menyasszonyoknak és álmodozóknak

Címlap / Szerelem / Esküvő / Esküvői torta inspirációk – 10 álomszép ötlet menyasszonyoknak és álmodozóknak

Az esküvői torta a lakodalom egyik legfontosabb fénypontja, sokan emiatt egyáltalán nem spórolnak rajta. Persze, a kínálat hatalmas, és messze nem csak mérettől függ, hogy néhány tízezer, vagy akár többszázezer forintot kérnek el tőlünk a cukrászdában. De milyen típusok közül válogathatunk?

Tündértorták sokasága

Az elmúlt időszakban elterjedtek a tündértorták, a cupcake-ek, avagy azok a sütemények, amik tulajdonképpen egy muffin alappal rendelkeznek.

Ezeket az aprócska sütiket bármilyen ízesítésben, töltelékkel, vagy a nélkül, marcipánnal, fondanttal, vagy éppen csokibevonattal is el lehet készíteni. Ennek köszönhetően az esküvőhöz ugyancsak hozzá lehet igazítani őket, talán némileg megújítva a hagyományos elképzeléseket.


Színes, habos süticsodák: így készül a hamisítatlan amerikai cupcake


A tündértorták nagy előnye, hogy segítségükkel pontosan ki lehet számolni a rendelést, nem kell azon izgulni, hogy jól vágjuk-e a szeleteket.

Mindazonáltal nem szükséges azzal kalkulálnunk, hogy nem lesz látványos a végeredmény, hiszen a sok miniatűr tortácska a magas állványon elrendezve garantáltan elbűvöl minden vendéget.

Izgalmas színátmenet

Egy másik közkedvelt divatot ölel fel az ombre, ami messze nem csak a hajfestésbe és a ruhatárba furakodott be. Kihagyhatatlanul megjelent a sütemények világában, így az esküvői torták körében is feltűnt.

Ezek a torták minden esetben különlegesek és nagyon feltűnőek, ráadásul elkészítésüktől függően gyakorlatilag az egész esküvő színvilágát felölelhetik.

Nem csupán addig lehetnek feltűnőek, amíg a külső borításukat szemléljük, hiszen a cukrászok könnyen készítenek olyan tortákat, amik a felvágás után is hasonló színátmenettel bírnak.

Az ombre persze nem csak vízszintesen, vagy éppen függőlegesen jelenhet meg, az is érdekes eredményt szülhet, ha a tortán körbefutó mintázat, háromdimenziós díszítés bír ugyanezzel a tulajdonsággal.

Szalaggal dekorált

Aki a hagyományos esküvő híve, az egész nyugodtan voksolhat a szalaggal díszített tortára, ez manapság már abszolút megszokott és közkedvelt.

Talán éppen az elegáns mivoltának köszönhető, hogy ennyire elterjedt változat, a selymet ilyenformán (legalábbis egyelőre) nem igazán sikerült leutánozni a cukrászatban.

A szalaggal lényegében bármilyen torta feldobható, akár a teljesen hagyományos, natúr változatokon is rengeteget emelhet ez a megoldás.

Az elkészítés során – az összhang érdekében – a szalag színe többnyire a tortán található díszítéshez idomul, így sosem lesz hivalkodó a látvány.

(A szalagot természetesen a torta felvágása előtt óvatosan el kell távolítani, mégpedig a rögzítő gombostű kihúzásának segítségével.)

Eltérő formák és méretek

A szalagos megoldásnál sokkal modernebb az eltérő formákra, méretekre és gyakran különböző színekre, mintákra építő torta.

Ezek a többemeletes, más-más ízesítésű finomságok látszólag alig-alig állnak egymáson, úgy tűnik, a komplett mű bármikor összedőlhet.

Tény és való, ilyen típusú esküvői tortát csak profi szakemberekkel ajánlatos készíttetni, mert egyáltalán nem könnyű eltalálni azt a formát, ami maximálisan különlegesnek tűnik, mindeközben mégis biztosan tart.

Szó szerint meg kell tervezni az ehhez hasonlatos tortákat, nem beszélve a látványos díszítésről, tehát semmiképpen se kalkuláljunk pénztárcabarát végeredménnyel.

Mindenesetre az biztos, hogy egy bohókás, laza és fiatalos esküvőhöz egyszerűen tökéletesen illik ez a megoldás.

Élővirággal díszített

A korábbi, kiemelten jópofa tortához képest az élővirággal díszített édesség egy teljesen más dimenziót nyit meg előttünk.

Aki nem tudja, vagy nem akarja megfizetni az aprólékos munkával elkészített fondant-, marcipán- vagy akár selyemvirágokat, az választhatja ezt a megoldást.

Persze, érdemes eleve olyan virágokkal dolgozni, amik ehetőek, sem a virágporuk, sem a nedvük nem mérgező.

A feltételek teljesülése mellett a cukrászok aprócska műanyag tartókat rögzítenek a szárakon, így szúrják bele őket a tortába, mégpedig az utolsó pillanatban.

Erre azért van szükség, hogy a virágok ne hervadjanak el idő előtt, tehát ha ezt a megoldást választod, számolj vele, hogy az esküvői torta látványa részben neked is meglepetés lesz.

Aláomló virágözön

A virágok az esküvői torták gyakran kihagyhatatlan elemei, e megoldások közül is az egyik legnépszerűbb az aláomló virágözön.

Zuhatagnak is nevezik ezt a díszítési formát, ami során a torta tetejéről induló dekoráció megadott formát követve (egyenes vonal, egyenletes kanyarulat, vagy éppen spirál) omlik alá.

Ezt a díszítési megoldást az egészen kicsi tortáktól kezdve a hatalmas, többemeletes változatokig alkalmazni lehet, természetesen utóbbi esetében a spirál jóval látványosabb lesz.

Nem csupán ehető, hanem élő virágokkal is kivitelezhető ez a díszítés, ízlésünknek megfelelően akár több típust is összeboronálhatunk.

A színvilágot természetesen ebben az esetben ugyancsak ajánlatos az esküvőhöz, a dekorációhoz, vagy akár a menyasszonyi csokorhoz igazítani.

Visszafogott natúr

A visszafogottság sosem megy ki a divatból, ezért egy ilyen esküvői torta mindenki számára ideális választás lehet. Nem csupán a szolid, kevésbé feltűnő színek emelik a torta fényét, a hagyományos díszítési mód szintén ezt a célt szolgálja.

A torták egyszínűek, visszafogottak, oldalsó felüket látványos, de nem hivalkodó csipkével dobták fel.

A hagyományos megoldás szerint a torta tetejét ajánlatos díszítenünk, néhány évvel ezelőtt ide került a kihagyhatatlan jegyespár, természetesen marcipánból.

Ez a következő szezonokban már nem elvárás, sőt, gyakran népszerűbb, ha egy csodás virágkoszorúval dekorálják a legfelső tortát.

Amennyiben kicsit elnyújtanánk a dekorációt, a képen látható módon ezt is megtehetjük, egyszerűen kérjünk egy fondant szalagot a remekmű felső részére.

Emeletes különálló

Amennyiben nincs túl sok vendég az esküvőn, de mégis szeretnél nagyon látványos és hatalmasnak tűnő tortát, akkor az állványos megoldás számodra tökéletes választás.

Ennél a típusnál a különálló torták ugyanúgy készülnek, mint a hagyományos, emeletes változatok esetében, csupán utolsó lépésként a remekművek nem közvetlenül egymásra, hanem az állványra kerülnek.

Ennek köszönhetően nem csupán az oldalsó, szélső és legfelső részük válik díszíthető felületté, hiszen minden egyes torta tetejét dekorálhatják az ízlésünknek megfelelően.

A különféle állványok szintén a változatosságot biztosítják, nem csak színükben, formájukban, méretükben és anyagukban is sok típus közül válogathatunk. Sőt, egyes cukrászok azt is vállalják, hogy az emeletekről különféle dekorációt lógatnak alá…

Sok vendéghez óriástorta

Amennyiben sok résztvevővel kalkulálunk, úgy jó ötlet lehet egy gigantikus méretű és rendkívül látványos tortát rendelnünk, hiszen ezzel garantáltan lenyűgözzük a vendégsereget.

Az óriástorták nem csak azért lenyűgözőek, mert mindenki jól fog lakni belőlük, hanem azért is, mert minden egyes díszítési megoldás látványosabb lesz az esetükben.

A korábban említett virágzuhatag, az eltérő formák ötvözése, vagy akár a színátmenet ugyancsak sokkal lebilincselőbb, ha ilyen óriásinak tűnik.

Persze, egy ilyen torta alaposan megdobhatja a kiadásokat, ezzel feltétlenül kalkulálni kell, és az sem árt megnézni, a kijelölt területre be lehet-e egyáltalán szállítani, elfér-e a feldíszített asztalon, ne az esküvő napján derüljenek ki a kellemetlenségek. 

A kicsi is lehet nagyszerű

Végül, de nem utolsó sorban egy kisméretű torta is lehet bájos és elragadó. Akadnak olyan kis létszámú esküvők, amikre teljesen felesleges hatalmas tortát rendelni, úgyis csak megmaradnának a finom falatok.

Nem szabad elfejteni, hogy a torta a vacsora és az édességek után, úgy este tíz-tizenegy fele érkezik, tehát bármennyire fájó, nem feltétlenül fog mindenki enni belőle.

Mindazonáltal a csekély létszámmal bíró lagzin is érdemes megadni a módját az esküvői tortának, ahogy az a képen is látszik, a méret sem a díszítettség, sem az egyediség rovására nem megy.

Nyilván kerülni kell a hatalmas elemeket, amik elnyomják a tortát, de az aprólékos munka talán még nehezebb és látványosabb, főleg, ha ennyire kis felületre koncentrál.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást