VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Az esküvői torta a lakodalom egyik legfontosabb fénypontja, sokan emiatt egyáltalán nem spórolnak rajta. Persze, a kínálat hatalmas, és messze nem csak mérettől függ, hogy néhány tízezer, vagy akár többszázezer forintot kérnek el tőlünk a cukrászdában. De milyen típusok közül válogathatunk?
Tündértorták sokasága
Az elmúlt időszakban elterjedtek a tündértorták, a cupcake-ek, avagy azok a sütemények, amik tulajdonképpen egy muffin alappal rendelkeznek.
Ezeket az aprócska sütiket bármilyen ízesítésben, töltelékkel, vagy a nélkül, marcipánnal, fondanttal, vagy éppen csokibevonattal is el lehet készíteni. Ennek köszönhetően az esküvőhöz ugyancsak hozzá lehet igazítani őket, talán némileg megújítva a hagyományos elképzeléseket.
Színes, habos süticsodák: így készül a hamisítatlan amerikai cupcake
A tündértorták nagy előnye, hogy segítségükkel pontosan ki lehet számolni a rendelést, nem kell azon izgulni, hogy jól vágjuk-e a szeleteket.
Mindazonáltal nem szükséges azzal kalkulálnunk, hogy nem lesz látványos a végeredmény, hiszen a sok miniatűr tortácska a magas állványon elrendezve garantáltan elbűvöl minden vendéget.
Izgalmas színátmenet
Egy másik közkedvelt divatot ölel fel az ombre, ami messze nem csak a hajfestésbe és a ruhatárba furakodott be. Kihagyhatatlanul megjelent a sütemények világában, így az esküvői torták körében is feltűnt.
Ezek a torták minden esetben különlegesek és nagyon feltűnőek, ráadásul elkészítésüktől függően gyakorlatilag az egész esküvő színvilágát felölelhetik.
Nem csupán addig lehetnek feltűnőek, amíg a külső borításukat szemléljük, hiszen a cukrászok könnyen készítenek olyan tortákat, amik a felvágás után is hasonló színátmenettel bírnak.
Az ombre persze nem csak vízszintesen, vagy éppen függőlegesen jelenhet meg, az is érdekes eredményt szülhet, ha a tortán körbefutó mintázat, háromdimenziós díszítés bír ugyanezzel a tulajdonsággal.
Szalaggal dekorált
Aki a hagyományos esküvő híve, az egész nyugodtan voksolhat a szalaggal díszített tortára, ez manapság már abszolút megszokott és közkedvelt.
Talán éppen az elegáns mivoltának köszönhető, hogy ennyire elterjedt változat, a selymet ilyenformán (legalábbis egyelőre) nem igazán sikerült leutánozni a cukrászatban.
A szalaggal lényegében bármilyen torta feldobható, akár a teljesen hagyományos, natúr változatokon is rengeteget emelhet ez a megoldás.
Az elkészítés során – az összhang érdekében – a szalag színe többnyire a tortán található díszítéshez idomul, így sosem lesz hivalkodó a látvány.
(A szalagot természetesen a torta felvágása előtt óvatosan el kell távolítani, mégpedig a rögzítő gombostű kihúzásának segítségével.)
Eltérő formák és méretek
A szalagos megoldásnál sokkal modernebb az eltérő formákra, méretekre és gyakran különböző színekre, mintákra építő torta.
A cikk folytatódik, lapozz!