7 eset, amikor jobban teszed, ha szakítasz

7 eset, amikor jobban teszed, ha szakítasz

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 7 eset, amikor jobban teszed, ha szakítasz

Nem létezik olyan párkapcsolat, amiben időnként ne adódnának nézeteltérések, ám ha két ember igazán szereti egymást, akkor találnak valamilyen kompromisszumot, ami mindkettőjük számára megfelelő. Ám szerelem ide vagy oda, vannak olyan esetek, amikor jobban teszed, ha megoldás helyett az ajtót keresed meg, és még időben kilépsz a kapcsolatból.

Erőszak

A statisztikák szerint minden ötödik nő él vagy élt olyan kapcsolatban, ahol a partnere folyamatosan, fizikailag bántalmazta. Soha, senkinek ne engedd, hogy kezet emeljen rád, és ne hidd el neki, bármit is ígérjen, hogy többé nem fordul elő.
Magyarországon minden héten meghal egy nő a családon belüli erőszak következtében. Ha nem tudod, hová menj, kérj segítséget egy anyaotthontól, vagy valamelyik nőjogi szervezettől, például a NANE-től a 06-80-505-10-es segélyhívón.

Féltékenység

A féltékenység természetes érzés, még akkor is, ha két ember egyébként bízik egymásban.
Egy kis féltékenység akár imponáló is lehet, feltéve, hogy ez nem kelt benned bűntudatot, nem hátráltat abban, hogy elvégezd a munkádat, találkozz a barátaiddal, vagy a magad életét éld. Ha igen, jobb kiszállni, mert ez a kapcsolat nem egy boldog végkifejlet felé tart.

Alkohol

A becslések szerint Magyarországon közel félmillió ember rabja az alkoholnak. Ha a párodnak meggyűlt a baja az ivással, szinte biztos, hogy az anyagi kilátástalanság vagy a családon belüli erőszak felé tartotok. Fontos tudni, hogy az alkoholizmus egy betegség, olyan függés, aminek a legyőzésére segítség nélkül nagyon kevés esély van.
Ha a párod hajlandó elvonóra menni, dönthetsz úgy, hogy megvárod a program végét, és akkor újra megpróbáljátok, de ne csinálj mártírt magadból, és ne reménykedj abban, hogy ha mellette maradsz, idővel magától is leszokik.

Elnyomás

Az erőszak nem csak fizikai formában nyilvánulhat meg: felbecsülni sem lehet, hány nő van kitéve a lelki terrornak, az érzelmi elnyomásnak.
Ha a párod helyetted hoz döntéseket, társaságban gyakran leszól, vagy nevetség tárgyává tesz, akkor jobban teszed, ha már most faképnél hagyod, mielőtt teljesen behatol a tudatodba, és elhiteti veled, hogy buta és értéktelen vagy, aki nélküle nem lenne képes megélni.

Családi nyomás

Igaz, hogy nem a családodnak, hanem magadnak választasz párt, de ha a szeretteid határozottan ellenzik a kapcsolatotokat, akkor érdemes elgondolkodnod azon, miért lehet ez.
Különösen, ha egyébként jó a viszonyod a szüleiddel, és az eddigi barátaid ellen nem volt kifogásuk, vedd le egy percre a rózsaszín szemüveget, és hallgasd meg higgadtan az ő érveiket is.

Ha nem tudtok megbocsájtani

Egy kapcsolat sok mindent túlélhet, akár megcsalást vagy hazugságokat is, azt viszont nem, ha ezeket nem vagytok képesek tiszta szívből megbocsájtani egymásnak.
Bárki is volt a hibás, ha a másikban tüske marad, az az ő részéről állandó bizalmatlanságot, partnere részéről pedig folyamatos bűntudatot eredményez majd, amit előbb-utóbb az egyikőtök meg fog unni. Ha nem tudtok továbblépni, inkább búcsúzzatok el, mielőtt elmérgesedne a kapcsolat.

Különböző életcélok

Az ember lánya nem akar feltétlenül mindenkihez feleségül menni, akivel randizik néhányszor, egy újfajta életfelfogás, szokatlan szemlélet pedig akár izgalmas és vonzó is lehet.
Komolyabb kapcsolatot azonban nem éri meg kialakítani valakivel, akinek teljesen mások az életcéljai. Ha az egyikőtök egy belvárosi művészlakásban, függetlenül képzeli el a jövőt, a másik pedig fehér kerítéses házról és gyerekekről álmodik, jobb, ha nem raboljátok egymás idejét.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!