Nézd meg az apját, menj hozzá a fiához: az erkölcs öröklődik

Nézd meg az apját, menj hozzá a fiához: az erkölcs öröklődik

Címlap / Hírek / Nézd meg az apját, menj hozzá a fiához: az erkölcs öröklődik

Sokan az ilyen kérdéseket egyszerűen a szőnyeg alá söprik, nem foglalkoznak velük, mások gond nélkül beszélnek róla, megint mások hódolnak is mindkét szenvedélynek. A legtöbben erre a két kérdésre a személyes erkölcs részeként, magánvéleményként, vagy éppen a személyiség preferenciájaként tekintenek, pedig egy új tanulmány szerint nem csak erről van szó. 

A génjeink beleszólnak abba, hogyan állunk az erkölcsi kérdésekhez

Az Association for Psychological Science kutatói arról számoltak be, hogy létezik egy olyan „genetikai alap”, amely képes befolyásolni a véleményünket arról, mit gondolunk a kevésbé elkötelezett szexuális együttlétekről, továbbá a kábítószerek használatáról. Ráadásul kiderült, a genetikán belől egy terület felelős azért, hogyan ítéljük meg ezt a két, egymástól alapjaiban eltérő kérdést. 

„Az emberek úgy viselkednek és olyan erkölcsi attitűdöket alkalmaznak, amelyek saját érdekeik szempontjából előnyösek. Hajlamosak arra, hogy a kábítószer-használatot összekössék az egyéjszakás kalandokkal. Így jellemző módon azok, akik a drogokat is elítélik, egyúttal a kalandokról is hasonlóan vélekednek” – mondta Annika Karinen, az Amszterdami Egyetem oktatója és a tanulmány vezetőszerzője.

Korábbi kutatásokból már tudjuk, hogy alkalmi szex iránti nyitottság részben a személy génjeihez köthető. Ám mielőtt bárki felmentené magát a csapodárság alól, tudni kell, hogy tényleg csak bizonyos mértékig felelősek a génjeink viselkedésünkért. 

Átfedésben van az egyéjszakás kalandokról és a droghasználatról alkotott véleményünk

A kutatók megvizsgálták, hogy vajon azok, akik a nyitottabbak a droghasználatra, egyúttal bevállalósabbak-e az alkalmi kalandokat tekintve. A tanulmány szerzői 8118 finn testvérpárt és egypetéjű ikerpárt kérdeztek meg arról, hogy nyitottnak gondolják-e magukat mind a droghasználatot, mind az egyéjszakás kalandokat tekintve. Ezután összehasonlították a testvérek és az ikrek közötti eredményeket annak érdekében, hogy kiderüljön, egyeznek-e a véleményeik. 

Megtudták, hogy első helyre került a genetika, a második helyre a közös környezet (tehát, hogy ugyanott, ugyanabban a házban nőttek fel), a harmadik helyre pedig az egyéni, személyes élmények futottak be. Mindebből arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a szexuális életről, annak határairól, valamint a kábítószer-használatról alkotott vélemény kb. 50%-ban öröklődik és a fennmaradó 50% annak függvényében dől el, milyen környezetben élünk, milyen a személyiségünk. 

PIUPIU PICS/istockphoto.com

Kiderült, hogy valóban összefügg a két terület, és akik lazábban kezelik a drog-kérdést, könnyebben belemennek az egyéjszakás kalandokba is. Míg azok, akik visszafogottabbak az alkalmi szex területén, egyúttal a droghasználattal szemben sem mutatkoztak annyira nyitottnak, elfogadónak. 

„Az eredményeink arra utalnak, hogy az egyéjszakás kalandok és a drogokkal kapcsolatos erkölcsi nézetek átfedésben állnak egymással. Ezek a kérdések fontos részei a mindennapoknak és a velük kapcsolatos nézeteltérések az erkölcsi preferenciák különbségeiből adódnak. Úgy tűnik, ezek az életmódbeli eltérések részben genetikai alapokon nyugszanak” – összegezte Karinen. 

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy nem csak a férfiaknak érdemes megnézni leendő anyósukat, nekünk is célszerű szemügyre vennünk az apósjelöltünket és odafigyelni a nagypapákról szóló legendákat tekintve. Még, ha nem is lehet a szokásokból, hozzáállásból a végletekig messzemenő következtetéseket levonni, érdekes dolgokat figyelhetünk meg. Ezek pedig akár a jövőt is elénk vetíthetik. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást