Nézd meg az apját, menj hozzá a fiához: az erkölcs öröklődik

Nézd meg az apját, menj hozzá a fiához: az erkölcs öröklődik

Címlap / Hírek / Nézd meg az apját, menj hozzá a fiához: az erkölcs öröklődik

Sokan az ilyen kérdéseket egyszerűen a szőnyeg alá söprik, nem foglalkoznak velük, mások gond nélkül beszélnek róla, megint mások hódolnak is mindkét szenvedélynek. A legtöbben erre a két kérdésre a személyes erkölcs részeként, magánvéleményként, vagy éppen a személyiség preferenciájaként tekintenek, pedig egy új tanulmány szerint nem csak erről van szó. 

A génjeink beleszólnak abba, hogyan állunk az erkölcsi kérdésekhez

Az Association for Psychological Science kutatói arról számoltak be, hogy létezik egy olyan „genetikai alap”, amely képes befolyásolni a véleményünket arról, mit gondolunk a kevésbé elkötelezett szexuális együttlétekről, továbbá a kábítószerek használatáról. Ráadásul kiderült, a genetikán belől egy terület felelős azért, hogyan ítéljük meg ezt a két, egymástól alapjaiban eltérő kérdést. 

„Az emberek úgy viselkednek és olyan erkölcsi attitűdöket alkalmaznak, amelyek saját érdekeik szempontjából előnyösek. Hajlamosak arra, hogy a kábítószer-használatot összekössék az egyéjszakás kalandokkal. Így jellemző módon azok, akik a drogokat is elítélik, egyúttal a kalandokról is hasonlóan vélekednek” – mondta Annika Karinen, az Amszterdami Egyetem oktatója és a tanulmány vezetőszerzője.

Korábbi kutatásokból már tudjuk, hogy alkalmi szex iránti nyitottság részben a személy génjeihez köthető. Ám mielőtt bárki felmentené magát a csapodárság alól, tudni kell, hogy tényleg csak bizonyos mértékig felelősek a génjeink viselkedésünkért. 

Átfedésben van az egyéjszakás kalandokról és a droghasználatról alkotott véleményünk

A kutatók megvizsgálták, hogy vajon azok, akik a nyitottabbak a droghasználatra, egyúttal bevállalósabbak-e az alkalmi kalandokat tekintve. A tanulmány szerzői 8118 finn testvérpárt és egypetéjű ikerpárt kérdeztek meg arról, hogy nyitottnak gondolják-e magukat mind a droghasználatot, mind az egyéjszakás kalandokat tekintve. Ezután összehasonlították a testvérek és az ikrek közötti eredményeket annak érdekében, hogy kiderüljön, egyeznek-e a véleményeik. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást