A szörny, ami belülről zabál: Az endometriózisom és én

A szörny, ami belülről zabál: Az endometriózisom és én

Címlap / Életmód / Egészség / A szörny, ami belülről zabál: Az endometriózisom és én

Zabál egy szörny belülről. Alaktalan, ismeretlen arcú szörny, amiről semmit sem tudok, sem azt, hogy mekkora és azt sem, hogy milyen nagy kárt okoz a jelenlétével. Az egyetlen, amit tudok, hogy velem van, bennem van évek óta és vannak napok, hetek, amikor igazán megkeseríti az életemet.

Mi ez a betegség?

Az endometriózis egy nőket érintő betegség, amely során a méh nyálkahártyája a méhen kívül is letapad a hasüregben. Leggyakrabban a petefészkeket, a hashártyát és a méhfalat érinti. Előfordul, hogy a húgyhólyag és a bél bizonyos szakaszai is érintettek lehetnek. Van, akinél jelen van ugyan a betegség, de tünet nélkül. Sokan azonban alhasi panaszokra, rendkívül erős, szinte elviselhetetlenül fájdalmas menstruációra és erős vérzésre, esetleg emésztési panaszokra, gyakori puffadásra, fájdalmas együttlétre panaszkodnak.

Az endometriózis tünetei
Menshalena/istockphoto.com

A letapadt méhnyálkahártya összenövéseket okozhat a hasüregben, amik ciszták kialakulásához is vezethetnek. Legrosszabb esetben pedig átmeneti, vagy végleges meddőséget is okozhatnak.

A pontos kiváltó okok nem ismertek, de egyebek mellett a genetikai hajlam épp úgy jelen lehet a háttérben, mint a sok stressz, a helytelen életmód és táplálkozás vagy a rosszul működő immunrendszer.

Bár a betegség komoly hormonális gyógyszerekkel, esetleg fogamzásgátlókkal átmenetileg kezelhető, sok esetben csak a terhesség során szűnik meg teljesen – de utána is visszatérhet. Egy fajta 22-es csapdája, hiszen a betegség akadályozhatja a teherbeesést, de mégis csupán a várandósság ideje alatt szűnik meg rövidebb vagy hosszabb időre. Az endometriózis minden 10. termékeny életkorban lévő nőt érint világszerte. 

Hullámvölgyek sorozata

A történetem – mint olyan sokaké – egyszerű, visszatérő hasfájással kezdődött, amire nem volt magyarázat. Rengeteg orvost végigjártam, rengeteg sajnálkozó tekintettel találkoztam. Mikor már túl voltam az összes ételallergia vizsgálaton, belgyógyászok és nőgyógyászok sorával találkoztam, akik közül többen is arról próbáltak meggyőzni, hogy csak stresszelek, végre találtam egy orvost, aki igazán odafigyelt rám. Ő volt az, aki felvetette az endometriózis lehetőségét, amiről akkor már hetek óta olvasgattam az interneten.

A betegség egyik igazi nehézségét az adja, hogy a számtalan tünet sok másra is utalhat. A diagnózist viszont lehetetlen biztosan felállítani műtét, úgy nevezett diagnosztikus hastükrözés nélkül.

Mikor a műtétre betoltak még mindig őszintén hittem, hogy nem találnak semmit.

Ez persze ugyanúgy nem nyugtatott meg, mint a gondolat, hogy esetleg mégis. Akkor továbbra is rejtély, hogy mégis mitől vagyok rosszul hetek, hónapok óta. Mikor másfél óra múlva magamhoz tértem, a doktornő kedvesen közölte, hogy sajnos beigazolódott a gyanúja, valóban találtak nálam endometriózist, amit igyekeztek alaposan eltüntetni.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást