Életmód / Egészség

5 dolog, amit az endometriózissal küzdő nők szeretnék, ha tudnál

Az endometriózis egy nehezen felismerhető, összetett krónikus betegség, mely azt jelenti, a méh nyálkahártyája máshol is megtalálható a szervezetben – a méhen kívül. Legfőbb tünete az erős medencetáji görcsös fájdalom, de számos egyéb kellemetlen panasz kísérheti és akár meddőséget is okozhat. A nők több, mint tíz százalékát érinti és van, aki hosszú éveken keresztül szenved, mire a betegséggel diagnosztizálják.

Ennek oka többek között a menstruációval kapcsolatos alultájékozatlanság és az, hogy a betegek – és sajnos sokszor az orvosok is – hajlamosak „normalizálni”, azaz nem kellően komolyan venni a tüneteket. Mikor egy szimptómáktól szenvedő nő végre megtudja, mi a betegsége, hatalmas megkönnyebbülést érez. Mivel azonban az endometriózis egy kívülről nem mutatkozó, nem „látványos” betegség, az illető környezete hajlamos a súlyosságát elbagatellizálni és érzéketlenül kezelni. Az alábbi öt dolog az, amit az endometriózissal küzdő nők szeretnének, ha a családjuk, barátaik és munkatársaik tudnának.

Nem direkt mondom le a programokat

Lehet, hogy hetek óta terveztünk egy bulit vagy kiruccanást és hidd el, én is ugyanúgy vártam mint te, de nem vagyok jól és csak mindkettőnk szórakozását elrontanám, ha mégis mennék. Sajnálom és tudom, hogy csalódott vagy, de sajnos ez a betegség ilyen: hol kibírhatóbb, hol nagyon rosszul vagyok. Borzasztó érzés, hogy úgy érzem, mindig cserbenhagyok másokat, de sosem tudom előre, éppen milyen napom lesz. 

Olvastad már?  A pornó nem szex! Pár dolog, amit jobb, ha sosem tanulsz el a felnőttfilmekből

Kérlek ne vigasztalj minket azzal, hogy másoknak sokkal rosszabb

Tudom, hogy vannak súlyosabb krónikus betegségek az endometriózisnál, de sajnos ez engem nem vigasztal, amikor olyan fájdalmaim vannak, hogy csak arra vagyok képes, hogy egy melegvizes flakont a hasamhoz szorítva fetrengjek. Tudom, hogy nem rosszindulattal mondod, de ilyenkor azt érzem, mintha az én fájdalmam leértékelnéd és rosszul érzem magam azért, amiért szenvedek. Ne mondd, hogy legyek pozitív és kérlek azt se, hogy próbáljam ki a jógát, mert azt is ezerszer hallottam már és nem használ. 

HayDmitiry/depositphotos.com

Nem panaszkodom és nem azt akarom, hogy sajnálj

Mikor különösen rossz napom van, jólesik egy kicsit nyöszörögni valakinek, aki megértő. Ilyenkor nem azt várom, hogy sajnálj, vagy hogy tanácsot adj – sajnos úgysem tudsz – hanem csak arról van szó, hogy szeretném magamból kibeszélni kicsit, ami bánt. Lehet, hogy már nem először hallgatod végig a sirámom, de nem könnyű együtt élni az endometriózisommal és nagy megkönnyebbülés, ha néha beszélhetek róla valakivel.

Olvastad már?  Napi egy kanál méz hosszútávon csodákra képes a testeddel!

Lehet, hogy nem tűnök betegnek, de az vagyok

Az endometriózissal küzdő nők már tökélyre fejlesztették azt, hogy úgy tesznek, mintha semmi bajuk nem lenne, miközben belül kőkemény fájdalmaik vannak és szörnyen érzik magukat. A görcsök és a fáradtság sokat kivesz belőlünk, mi pedig legtöbbször próbáljuk nem mutatni. Attól még, hogy nem szenvedünk látványosan és nem panaszkodunk állandóan, még nem jelenti azt, hogy jól is vagyunk, bár sokan sajnos ezt feltételezik és megkérdőjelezik a betegségünket.  

Hálás vagyok, ha megérted az állapotom

Lesznek olyan emberek az életemben, akik sosem fogják megérteni, milyen egy krónikus betegséggel élni és ezért lemorzsolódnak. Aki ezzel küzd, tudja, hogy a környezetét is megviseli a betegsége, ezért van az, hogy még jobban értékeljük azokat a családtagokat és barátokat, akik kitartanak mellettünk és megértenek minket.