Kutatások szerint: az okosabb nők tényleg bejönnek a férfiaknak

Kutatások szerint: az okosabb nők tényleg bejönnek a férfiaknak

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Kutatások szerint: az okosabb nők tényleg bejönnek a férfiaknak

A legújabb kutatások szerencsére egyáltalán nem támasztják alá ezt a városi legendát.

Korábbi kutatások alá is támasztották a nő csak ne legyen okosabb a férfinál” elméletet: egy tanulmány például arról számolt be, hogy egy férfi a nála butább nőket keresi akkor, ha nem távkapcsolatról vagy távoli szerelemről van szó, viszont bírja az észt, ha a nő nincs a közvetlen közelében. Elméletben egy okos nő vonzó a férfiak számára, de ha a saját értelmét elhalványítja, az már nem tesz jót az egójának – legalább is ezt mutatták korábbi tanulmányok.

Egy friss kutatás azonban rácáfolt a kialakult elméletekre: egy belga kutatás azt vizsgálta, hogy az észnek mekkora piaci értéke” van a randivilágban, vagyis hogy egy okosabb embernek mekkora esélye van arra, hogy a randevúi sikeresek legyenek.

A kutatók a Tindert használták arra, hogy összevessék, az emberek valójában mit szeretnének egy párkapcsolatban, ezzel szemben mi az, amit mondanak, hogy szeretnének.

Az előzetes teória az volt, hogy a tanultság megnöveli a férfiak értékét a piacon, míg a nőkét lecsökkenti.

3600 megvizsgált suhintással és üzenettel később az valóban kiderült, hogy a nők a tanult férfiakat keresik, viszont nem sikerült bebizonyítani, hogy a férfiak a kevésbé tanult nőket keresnék. Azt sem találták megfelelőnek, hogy a partnerek a sajátjukhoz hasonló tanultsági szintet keresnének.

Persze érdemes megjegyezni, hogy ez a kutatás a Tinder világán kívül lehet, hogy nem érvényes, és még mindig ott van az elsőre említett kutatás eredménye: messziről lehet, hogy szeretik a férfiak az okos nőket, ha találkoznak velük már kevésbé találják őket vonzónak. De a friss kutatás legalább biztosan reményt ad azoknak a nőknek, akik nem mertek komolyabb munkahelyi jelenlétet vállalni azért, mert féltek, hogy ez rontja az esélyeiket egy jövőbeli – vagy éppen a jelenlegi – partnernél.

A probléma létezik, és elég komoly: egy kutatás szerint a fiúk már 14 éves korukban úgy gondolják, hogy a hasonló korú lányoknak kevésbé intelligensnek kell lenniük, mint nekik, ráadásul az ennyi idős lányok komolyan is veszik, és butábbnak tettetik magukat, mint amilyenek. Ha ez már ilyen fiatal korban elkezdődik, nem csoda, hogy mélyen belénk ivódott a probléma.

Évtizedekig az ideális feleség az volt, aki jól főzött, vezette a háztartást, és gondozta a gyerekeket – észről és oktatásról eleinte szó sem volt, nem is csoda hát, hogy a férfiakba ez ivódott, és ivódik még most is a konzervatívabb családokban. 1967-ig kellett várni arra, hogy a férfiaknál a 10 legvonzóbb tulajdonságba beleférjen az, hogy egy nő intelligens legyen – írja a The Atlantic. Egy kérdőív során ugyanez a tulajdonság már negyedik volt a listán.

Mindez a statisztikákon is meglátszott: megnövekedett az egyetemet végzett nők házasodási kedve, nem volt jellemző, hogy azok, akik okosak is, nem találnak maguknak férjet.

Az is kimutatható, hogy azok a nők, akik intelligensek és tanultak, kisebb arányban válnak el később még akkor is, ha később is mennek férjhez. 30 éves korukra, de a 35-40 év közötti időszakban az egyetemet végzett nők nagyobb eséllyel mennek férjhez bármilyen más csoportnál, köztük a középiskolát végzetteknél is. De még ha nem is mennek férjhez, a tanult nők tovább élnek és egészségesebbek, mint a kevésbé tanult társaik. Bár ezek amerikai statisztikák, reményt keltenek: az okos nők azért csak képesek férjet fogni maguknak, ha akarnak.

A helyzet tanulsága pedig valószínűleg az, hogy azt a férfit, akit egy nő intelligenciája megijeszt, ne is akarjuk inkább befogni – valószínűleg nem olyan párkapcsolatra vágyik, amilyet egy okos nő képes neki megadni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást