5 elmélkedős, meditációs gyakorlat, ami fejleszti az önértékelésed

5 elmélkedős, meditációs gyakorlat, ami fejleszti az önértékelésed

Címlap / Életmód / Egészség / 5 elmélkedős, meditációs gyakorlat, ami fejleszti az önértékelésed

Általánosan elfogadott, hogy minden fejben dől el – de legalábbis ott kezdődik. Hidd el, érdemes megszívlelned ezt az elvet, hiszen teljesen megváltoztathatja a hozzáállásodat és a kedvedet. Próbáld ki az alábbi elmélkedős, meditációs gyakorlatokat, és élvezd a pozitív hozadékait!

Kezdd jól a napodat

Sokan indítják pesszimistán a napjukat: zúgolódnak, hogy már megint dolgozni kell menni, majd bekapcsolják a tévét, rádiót, ahol meghallgatják a legborzasztóbb eseményeket az elmúlt napokból. Te is ezt a menetrendet követed? Akkor ne csodálkozz, hogy felkelni sincs kedved, és hogy semmi energiád  pozitívan állni az előtted álló kihívásokhoz!

Próbáld ki inkább ezt:

Még az ágyban fekve sorolj fel legalább 10 dolgot, amiért érdemes felkelned, sőt szerencsés vagy, hogy felkelhetsz! (Hajnalban megcsodálhatod a napfelkeltét, érdekes emberekkel fogsz találkozni, sokakkal ellentétben neked van munkád stb.) Híradó helyett kapcsold be a kedvenc zenéidet és reggelire egyél valami finomságot!

És zárd is jól

Nem elég jól kezdeni a napot, legalább ennyire fontos megfelelően lezárni. Erre sajnos szintén jellemző a negatív hozzáállás. Sokkal inkább a rossz dolgokra, bosszantó eseményekre koncentrálunk, pedig azok csak akkor teszik tönkre az életünket, ha hagyjuk. Te is képes vagy heteket rágódni egy-egy kellemetlenségen? Esetleg egyből belevágsz a panaszkodásba, amikor a barátod végre hazaér, és hozzád hasonlóan hullafáradt?

Próbáld ki inkább ezt:

Mielőtt felhúzod magadat valamint, gondold végig, az milyen hatással van az életedre! Valóban megváltoztatja a jövődet (jelenleg úgy tűnik, rossz irányba), vagy csak apró bosszúság egy átlagos hétköznapon? Vajon öt év múlva is emlékezni fogsz rá? Mindig a problémához mérten pazarold az energiáidat; ha valamin nem érdemes mérgelődni, akkor azt minél előbb el kell engedned.

Ünnepeld a sikereidet

Szorosan kapcsolódik a korábbi pontokhoz ez a megállapítás is: a rossz dolgokon hajlamosak vagyunk hetekig, sőt, akár évekig is agyalni, míg a sikereket letudjuk egy vállrándítással – mintha ez lenne a természetes! Ezzel szemben sokkal kevesebbet kellene aggodalmaskodnunk azokon a dolgokon, amiket elszúrtunk (hiszen úgysem tudunk változtatni rajtuk), míg a jó dolgokra, az elért sikerekre érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetnünk.

Próbáld ki inkább ezt:

Mi az, ami igazán örömmel tölt el? Egy új könyv? Egy forró fürdő? Esetleg egy romantikus ebéd édes kettesben? Mostantól ünnepeljétek meg az apróbb sikereket is, vagy egyszerűen jutalmazd meg magadat, ha valamiben kiemelkedően teljesítettél. Kisebb sikerhez kisebb jutalom, nagyobbhoz nagyobb: ezzel tökéletesen tudod motiválni magad.

Csak a saját erősségeidre koncentrálj

Ugyancsak az önmarcangolás egyik legtipikusabb esete, amikor másokhoz hasonlítjuk magunkat. Természetesen olyanokhoz, akik sokkal jobbak nálunk – legalábbis elméletben. Hogy ennek van-e értelme? Nyilván nincs, de valahogy egyszerűbb mások sikereire irigykedni, mint a saját életünkben megtenni azokat a lépéseket, amik aztán elindítják a változást.

Próbáld ki inkább ezt:

Gyűjtsd össze azokat a külső és belső személyiségjegyeket, amiket vonzónak tartasz a másik emberben, és készíts haditervet! Hogyan sajátíthatnád el a pozitív tulajdonságait? Gondold végig azt is, mi olyan vonzó az életében és találd ki, milyen út vezetett a céljai eléréséig. Esetleg kérdezd is meg tőle! Ha közel kerülsz hozzá, rá is „csak” emberként tekintesz majd, nem pedig ideálként.

Minden napra kell valami vidámság

Gondold végig, mikor nevettél utoljára igazán fesztelenül! Már az idejét sem tudod? Akkor sajnos te is a nagy többség közé tartozol, és valószínűleg sokkal többet keseregsz, mint kellene. Próbálj ezen változtatni! Mindenki életében vannak hullámvölgyek, de ha hajlandó vagy koncentrálni a jó dolgokra, a pozitív élményekre és a nevetésre, akkor sokkal könnyebb lesz túllendülni a mélypontokon.

Próbáld ki inkább ezt:

Mi sem egyszerűbb, mosolyogj végre! Ha hiszed, ha nem, amikor mosolyogsz, beindul a boldogsághormon termelődése a szervezetedben. Amikor felfelé görbül a szád, valóban jobb lesz a kedved, mégpedig záros időn belül. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást