Elképesztően nagy család: 69 gyermeket szült az orosz asszony

Elképesztően nagy család: 69 gyermeket szült az orosz asszony

Címlap / Életmód / Család / Elképesztően nagy család: 69 gyermeket szült az orosz asszony

Ha hinni lehet a történelmi dokumentumoknak, akkor az orosz Valentina Vasziljeva 1725 és 1765 között 27-szer szült. Feodor Vasziljev felesége így a legtermékenyebb anyaként került be a Guinness-rekordok könyvébe, de ennek ellenére nem sokat tudunk róla. 

Annyi biztos, hogy kettes és hármas ikreket is szülnie kellett és paraszti családban élt. Így igen valószínű, hogy a várandósságok alatt is keményen dolgozott és a gyermekek világra jövetele után is hamar vissza kellett térnie a munkába. 

Négyszer szült négyes ikreket

2015-ben a BBC közzétette Adam Hadhazy tanulmányát, aki reprodukció szakértőket kért fel a legenda kivizsgálására. Az orvosokból álló csoport szerint nem teljesen lehetetlen, de nagyon valószínűtlen, hogy egy nő 69 gyermeket szüljön. Főként, ha szegény sorsú volt, a 18. században élt, ezért szinte biztosra vehető, hogy rosszul táplálkozott. 

Az ikerszülések általában előbb indulnak meg, a koraszülötteknek pedig nem sok esélyük volt a túlélésre abban az időben. Márpedig a feljegyzések szerint 67 gyermek élte túl a csecsemőkort a Vasziljev családban és csak két gyermek hunyt el néhány hónapos korában. 

Ez a hihetetlenül sok várandósság matematikailag lehetséges, hiszen ennyi terhesség belefér az időintervallumba. A fennmaradt dokumentumok szerint 16 alkalommal ikreket, 7-szer hármas ikreket és 4 esetben négyes ikret szült Valentina. 

Biológiailag azonban erősen kétséges ez a dolog. Ennél jóval kevesebb szülés is életveszélyes méhsüllyedést okoz egy nőnél. Az pedig valóságos csoda lenne, ha ezt a sok gyermekáldást sosem kísérte volna fertőzés, anémia vagy olyasféle komplikáció, amely miatt a 18. százai anyák jórésze életét vesztette.

Hogyan lehet eltartani ennyi gyermeket?

Tegyük fel, hogy a legenda igaz és Valentina Vesziljeva 67 gyermeke valóban életben maradt. Ne úgy képzeljük el, hogy egy nagy asztal körül ült a család a vasárnapi ebédeknél és a ház leginkább egy óvodával egybekötött iskolához hasonlított. 

Ebben az időszakban azok a szülők, akik anyagilag nem tudták felvállalni a gyermekük felnevelésével járó anyagi kötelezettségeket, odaadták gyermekeiket tehetősebb családoknak. Ők etették, nevelték és amint lehetett, munkára fogták őket. 

A másik lehetőség, hogy a gyermekek otthoni nevelését a kormány támogatta anyagilag. A Francia Tudományos Akadémia is kivizsgáltatta az esetet és a Szentpétervári Akadémiához fordult, ahol utánajártak a Vasziljev család történetének. Mindössze annyi derült ki, hogy a család egy ideig Moszkvában is élt, és különböző kedvezményeket kaptak a kormánytól. 

Az apának egy másik nőtől is született 18 gyermeke

A leghitelesebb írásos feljegyzés 1782. február 27-én a moszkvai Nikolsky-kolostorban kelt, melyen feljegyezték, hogy Feodor Vasziljevnek hivatalosan 82 élő gyermeke volt, két házasságából. Második feleségétől is 18 gyermeke született: 12 ikerpár és 6 hármasiker. 

Az ikerterhességek nagy része anyai ágon öröklődik, mégis előfordulhat, hogy Feodor és mindkét felesége is genetikailag hordozták az ikrek nemzésére, kihordására való hajlamot. Ha ez igaz, akkor csak a véletlenen múlott, hogy éppen ez a három ember találkozott.

Hazánkban is él egy különlegesen nagy család

Ma a háromgyerekesek már nagy családnak számítanak, de él Magyarországon egy házaspár, akik húsz közös gyermeket nevelnek. Azt mondják, sokszor megkérdezték már tőlük, hogy véletlen-e ez a sok gyermek. Erre mindig az a válasz, hogy véletlenül nem születik meg senki, ők minden kislányt és kisfiút terveztek, és tudták, hogy nem lesz könnyű dolguk, de ezt kell tenniük.

Lukács Ernő felesége azt mondja, huszonegy éves korától negyvenhat éves koráig mindig terhes volt, közben volt, hogy egyedül vitte az állattenyésztésre épülő családi gazdaságot. Ma már milliárdosok, de kezdetben, több mint másfél évtizedig úgy éltek a tanyájukon, hogy még az elektromos áram sem volt bekötve. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást