Életet menthet egy mobilalkalmazás: ingyenes, egyszerű, de hatásos

Életet menthet egy mobilalkalmazás: ingyenes, egyszerű, de hatásos

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Életet menthet egy mobilalkalmazás: ingyenes, egyszerű, de hatásos

A mobiltelefonokról sokat lehet vitatkozni, de az biztos, hogy vészhelyzet esetén jól jön, ha kéznél vannak. Ha azonban tényleg nagy a baj, nem biztos, hogy van időnk segítséget kérni. Ezekben a forgatókönyvekbe még belegondolni is borzasztó, de tény, hogy ha valakit elrabolnak, esetleg balesetet szenved és ájultan hever, akkor hiába van nála a telefonja, valószínűleg nem tudja azt használni. Egy új alkalmazás azonban bizonyos esetekben akár életet is menthet, és helyetted is jelez, ha baj van.

Végzős egyetemista találta fel

A Kiterstring egy San Fransiscó-i végzős informatikus hallgató ötlete volt, akinek a barátnője egy nem kifejezetten biztonságos környéken lakott.

A srácot valamelyest megnyugtatta, hogy a lánynál mindig ott van a telefonja, de persze, mint mindenkinek, aki aggódott már valakiért, neki is eszébe jutott: ha valaki még tud sms-t küldeni, akkor nem lehet olyan nagy a baj.

Ellenben, amikor tényleg nagy a gond, akkor segítséget kérni sem tudunk.

Ezért készítette el Stephen Boyer a programot, amivel ma már nemcsak a barátnőjét tudhatja biztonságban, de sok szülő is nyugodtabban aludhat, és többen érezhetik magukat biztonságban egy kétes kimenetelű szituációban is.

Így működik az alkalmazás

Miután az applikációt letöltötted, meg kell adnod egy kontaktot, akit a rendszer vészhelyzet esetén értesít: ez lehet az anyukád, a barátod, bárki. Az illető baj esetén sms-t fog kapni, még arra sincs szükség, hogy ő is letöltse az alkalmazást, elég, ha van egy telefonja, amire az üzenet megérkezhet.

Az alkalmazás ez után nem sok vizet zavar, egészen addig, amíg te nem szeretnéd használni: ha túrázni mész, vakrandin vagy, esetleg csak egy olyan környéken van elintéznivalód, ahol nem érzed magadat teljes biztonságban, akkor egy egyszerű üzenet elküldésével megadhatsz egy bizonyos időkorlátot az alkalmazásnak.

Az adott idő elteltével a telefonod jelezni fog, és neked reagálnod kell erre. Az alkalmazást leállíthatod, vagy további időpontokat adhatsz meg, például kérheted, hogy a telefonod csekkoljon 15 perccel később is.

Amennyiben nem reagálsz a jelzésre, a telefon erről üzenetet küld annak, akinek a kontaktját erre az esetre megadtad. Az üzenet szövegét te magad adhatod meg előre, ebben megírhatod, hogy hová és kivel indultál. Mivel az üzenet egy egyszerű sms, a címzett akkor is megkapja azt, ha éppen nincs internetközelben, vagy nem okostelefonja van.

Extra biztonság

Ha például túra közben balesetet szenvedsz, és nem tudsz bejelentkezni, akkor az alkalmazás az üzenet elküldésével máris életet menthet, hiszen hamarabb kezdenek keresni, de ha például valaki fogva tart, vagy erőszakoskodni próbál veled, könnyen elveheti a telefonodat, és bejelentkezhet helyetted.

Éppen ezért megadhatsz egy bizonyos jelszót is, ami nélkül más nem tudja elhitetni a programmal, hogy biztonságban vagy.

Akár ingyen is elérheted

Az alkalmazás alapverziója ingyenes, és havonta 8 alkalommal kezdhetsz olyan utazást, amihez csekkolást kérsz. Ehhez a verzióhoz nem is kell letöltened az alkalmazást, elég a honlapon beállítanod az adatokat.

A havonta 2 fontba kerülő alkalmazásért, korlátlanul használhatod a szolgáltatást, illetve egyedi időkorlátokat is beállíthatsz.

Az alkalmazás a világ 217 országában működőképes, ezért azoknak is megnyugtató lehet, akik sokat utaznak. Minden vészhelyzetet persze a Kitestring sem tud kiküszöbölni, de sok esetben megnyugtató lehet a használata.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!