Az éléskamra feltöltése hatékonyan

Az éléskamra feltöltése hatékonyan

Címlap / Otthon / Háztartás / Az éléskamra feltöltése hatékonyan

Nem csupán a konyhában akad néhány olyan polc, ahol a létfontosságú alapanyagokat tárolni tudod. Egy kisebb-nagyobb spájz minden háziasszonynak óriási segítség tud lenni – most azt is eláruljuk, hogyan!

Az éléskamra berendezése

Attól függően, hogy mekkora az éléskamrád, meglehetősen sok lehetőséged nyílik annak berendezésére. Jó, ha a mélyhűtőn is befér ide, hiszen így egy helyen lehet az összes nyers alapanyag. 
Jól jönnek a falra szerelhető akasztók, kampók, télen lesz hova felaggathatni a szalonnát, kolbászt, sonkát, nyáron pedig ugyanitt száríthatod a gyógynövényeket. 
A spájzban polcokból, fiókokból és rekeszekből sosem elég – próbáld úgy megtervezni, kialakítani a berendezést, hogy mindennek legyen külön helye.

Mi kell az éléskamrába?

A legfontosabb feladat az éléskamra feltöltése, hiszen csak így garantált, hogy bármit is találsz ki az utolsó pillanatban, megtaláld a hozzávalókat. 
Jelentősrészt egyénfüggő, kinek mire van szüksége, de természetesen az alapvető dolgoknak itt a helyük. Így a konzervek, befőttek, savanyúságok, lekvárok, a sütemények készítéséhez való és többi, hűvös helyet igénylő alapanyag (liszt, cukor, tej stb.), is helyet kaphat az éléskamrában.

Praktikus megoldás

Érdemes az éléskamrában rekeszenként rendszerezni, ami főleg akkor lehet hatalmas segítség, ha a konyha kicsit messzebb van a kelleténél. 
A kisebb-nagyobb műanyag rekeszeket megtöltheted a hasonló alapanyagokkal (pl. egy rekesz a zöldségeknek, egy a tésztáknak, lisztféléknek stb.), így amikor főzöl, elegendő a műanyag dobozt/dobozokat kivinned a konyhába, nem kell fél percenként visszarohangálnod, ha valami alapanyagra még szükséged van.

Nagytakarítás a spájzban is

Mivel nyakunkon a nyár, itt az ideje, hogy az éléskamrában is rendet rakj. Bár sok család a helyszűke miatt nem engedheti meg, hogy a spájzban csak a konyhai alapanyagokat tárolják, erre kell törekedni, de legalábbis meg kell próbálni a szelektálást. 
Ilyenkor a rendrakás mellett a szavatossági időt is át kell vizsgálnod, nem csupán az éléskamrában, hanem a mélyhűtőben is. Utóbbiból használd fel a készételeket és a fél évnél régebben betett, de szavatosságukat még őrző alapanyagokat egyaránt.

A tartalék beszerzése

Hatalmas segítség tud lenni, ha az éléskamra mindig tele van, ám ez némi extra figyelmet is igényel. Az a legjobb, ha felszerelsz a spájzba egy aprócska noteszt, amiből mindig le tudod tépni az első lapot, így azonnal feljegyezheted, ha valami elfogyott. 
A felső lapot csak leválasztod, amikor vásárolni indulsz, így garantáltan semmi sem fog hiányozni.

Töltsd meg te magad!

Nincs szebb látvány és finomabb végeredmény, mint amikor te magad töltöd meg az éléskamra polcait. 
A házi lekvárok, szörpök, savanyúságok, szárított gyógynövények, gombák gazdaságosan töltik meg az éléskamrát, ráadásul hihetetlen látványt nyújtanak, ha még arra is ügyelsz, hogy egyforma üvegekbe kerüljenek.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást