Annyira egészségesek a zöld levelesek, valóságos super food-ok, hogy minden nap a tányérunkra kellene kerülniük. Annak ellenére, hogy növényi étrendet folytatok, ennél sajnos jóval ritkábban eszek salátát – a tévhitekkel ellentétben korántsem zöld leveleseken élnek a vegánok. Újévi célkitűzésem, hogy sokkal gyakrabban fogyasztok majd belőlük, hiszen egészségünk zálogai is lehetnek ezek a változatos formában és ízvilágban fellelhető finomságok.
2/4 Teljes értékű táplálékok
Fel sem lehet sorolni, milyen sok nyomelemet, ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak a zöld levelesek, ráadásul mindegyik finomság másban és másban jeleskedik. Általánosan mégis elmondható róluk, hogy a zöld levelesek kalciumtartalma kiemelkedő: a jégsaláta 100 grammonként 18 milligrammot, a fejes saláta 36 milligrammot, míg a római saláta 33 milligrammot tartalmaz. A legtöbb zöld levelesnek az A-vitamin és a kálium-, valamint vastartalma is említésre méltó. A spenótban 3 milligramm vas található, vele csak a sóska 1,6 milligrammal és a vöröskáposzta versenyezhet 0,6 milligrammal – utóbbi még egy kis extra színt is visz a zöldsaláták közé.
A leveleseknek természetesen magas a C-és K-vitamintartalma, de sok B6-vitamint és magnéziumot is tartalmaznak.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!