Így legyél olyan, mintha a felső tízezerhez tartoznál. A kifinomultság szabályai

Így legyél olyan, mintha a felső tízezerhez tartoznál. A kifinomultság szabályai

Címlap / Életmód / Lélek / Így legyél olyan, mintha a felső tízezerhez tartoznál. A kifinomultság szabályai

Mikszáth Kálmán kapcsán talán mindenki ismeri az úri svihák fogalmát, ő igen jól körülírta ezt az embertípust. Ma már az úri jelzőt gyakran általánosítjuk és leginkább a sznobizmusra gondolunk. Pedig a valódi figyelmesség, az illem, a kellem és a báj manapság igencsak hiánycikk. Pedig igencsak megkönnyítheti életünket…

Miért fontos az illem készsége?

Azt mondják, az ördög a részletekben rejtőzik. Amikor körbe nézünk egy étteremben, ránézésre meg tudjuk állapítani, hogy ki „kifinomult” és ki nem az, pedig mindenki késsel villával eszik, igyekszik betartani a kultúrált viselkedés szabályait. Vannak nüansznyi különbségek, olyan apróságok, melyeket megtanulva kitűnhetünk a tömegből – és melyekből profitálhatunk, ugyanis ezek kapcsán az emberek automatikusan „úrinőként”, „úriemberként” bánnak velünk.

Egy üzleti vacsorán például könnyebben megnyerjük valaki szimpátiáját, csupán csak azzal, hogyan vagyunk felöltözve, miről és hogyan beszélünk, hogyan eszünk. Próbáljuk ki!

Drazen Zigic/istockphoto.com

Felöltözni?

Bármilyen közösségbe megyünk, érdemes szolid színekbe öltözni, annak függvényében, hogy mit szeretnénk elérni. A kék szín biztonságot, a barna hitelességet, a zöld a növekedést és nyugalmat, a szürke kiszámíthatóságot, a fekete tekintélyt sugároz. 

A ruha szabását illetően nem véletlenül az angol és francia klasszikus szabásvonal a nyerő.

Az apró, egyszerű ékszerek kifinomultságot sugallnak. Fontos eleme az öltözködésnek a parfüm, melynek illatával és  mennyiségével is igen csínján kell bánni, mert tönkre tehet bármilyen összhatást.

A haj tiszta és rendezett kell legyen, nem szabad sok hajvaxot, lakkot tenni rá. Nőknél az összefogott haj az, ami a megbízhatóság, rendezettség, a lelki egyensúly látszatát kelti. A magyar nők és férfiak nem hordanak kalapot, pedig ez egyrészt fontos kiegészítő, díszítő elem, másrészt az elegancia fontos kelléke. Természetesen a zárt cipő mindkét nemnél alap, ahogy a nőknél a harisnya is az – minden évszakban.

Késsel és villával enni?

Az eszközhasználat még nem feltételezi a jó modort. Vannak apró trükkök, mellyelkifinomult benyomást tehetünk környezetünkre. A testtartás legyen egyenes, ne a fejet mozgassuk az evőeszköz irányába, hanem az evőeszközt emeljük a szánkhoz.

Ne repkedjünk, könyökünket tartsuk a testhez. Az evőeszközre kevés ételt halmozzunk, és ne akarjuk hatalmasra tátott szájjal „leharapni” a villa, kanál fejét. Rágjunk lassan, és ne nézzünk bele más tányérjába, ne „ellenőrizzük” tekintetünkkel azt, hogy miből mennyi fogyott, mit akarunk még tányérunkra szedni.

Nem illik telepakolni a tányért, inkább többször szedjünk. Ezek alap dolgok, érdemes a többi szabálynak is utána járni.

Bartek Szewczyk/istockphoto.com

Viselkedni?

Bármilyen baki, hiányosság ellensúlyozható a folyamatos mosollyal és kedvességgel. Társaságban nem illik kirekesztően viselkedni, sem magunkat illetően, sem másokkal kapcsolatban. Tehát, sosem szabad a különbségeket megtárgyalni, nem illik magánügyről beszélgetni – ha ez kikerülhetetlen, keressünk egy másik helységet, mely ne a mosdó legyen – érhetnek bennünket meglepetések, hallhatja olyan is beszélgetést, akinek nem kellene.

Nem illik kézfogásnál megszorítani, megrázni a másik kezét, ám határozottan meg kell fogni azt. Nem szabad másokon „pihentetni” szemünket, túl hosszú szemkontaktust fenntartani, ahogy beszélgetésnél meg kell tartani – társaságban még bizalmas barátainkkal is – a megfelelő távolságot. Nem illik „lebratyizni”, közvetlenkedni, ahogy harsányan viselkedni sem.

Legyünk összeszedettek!

Nőknél legyen mindig pótharisnya, papír zsebkendő, ragtapasz, fájdalomcsillapító, parfüm, stb. Nem csupán a névjegykártya fontos, hanem az is, hogy legyen nálunk íróeszköz, notesz is. A felkészültség bizalmat kelt, ami sok esetben nagy előny.

Legyünk mi azok, akikre számíthatnak egy társaságban, és ne az, aki papírzsebkendő után „kommandózik” egész este. 

A táskában minden rendezett legyen, hiszen, ha szükség van valamire, ki kell nyitni azt, így óhatatlanul belelátnak, és véleményt alkotnak rólunk. A betét, tampon, pipere legyen a táskában olyan helyen, ami nem látható, mondjuk egy neszesszerben.

A visszafogottsággal, a szabályok betartásával stílusosak lehetünk. Ez igen ritka, így sokkal több figyelmet fogunk kapni, mint gondolnánk. Ezen felül bizalmat kelt a szolidság, ami egy üzleti vacsora, potenciális üzletfeleket meghódító összejövetel kapcsán a mi malmunkra hajtja a vizet. Érdemes tehát kifinomultnak látszani, és annak is lenni, idővel…

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!