Eldugott, gyöngyszem magyar falvak, amiket egyszer látnod kell

Eldugott, gyöngyszem magyar falvak, amiket egyszer látnod kell

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Eldugott, gyöngyszem magyar falvak, amiket egyszer látnod kell

1/5 Szálka

Az alig 600 fő lakosú Szálka Tolna megyében, a szekszárdi dombvidék déli részén terül el, 12 km-re Szekszárdtól és Bonyhádtól.

Barátságos házikóit látva, csendes utcáin végigsétálva szinte kedvet kap az ember, hogy ideköltözzön erre a dombokkal, völgyekkel és erdőkkel körülölelt településre.

A falu szélén a szekszárdi dombvidék leghosszabb északkelet-délnyugati irányú völgyének elzárásával szabálytalan alakú mesterséges tavat alakítottak ki, mely a horgászat szerelmeseinek és a strandolni vágyóknak egyaránt ideális úti cél.

2/5 Epöl

Komárom-Esztergom megyében, a Gerecse keleti részén terül el Epöl, a 632 lelket számláló falu, mely a régészeti leletek alapján már a honfoglalás előtti időkben is lakott terület volt. A festői környezetet a közeli ormok és lankák változatos vonulatai biztosítják, így főképp az aktív kikapcsolódás híveinek ideális úti cél! 

Remek túraútvonalak várnak, ha idelátogatsz, a magasabban fekvő részekre felkapaszkodva bámulatos panoráma tárul eléd a Gerecse, a Pilis és a Budai-hegység vonulataival.

A környék legismertebb természeti látnivalói közé tartozik a Babály-szikla, a Juh-állás valamint az Öreglyuk rétegbarlang, a falu műemléki nevezetessége pedig az 1805-ben felépült késő barokk stílusú római katolikus templom.

3/5 Répáshuta

A Répáshuta nevű falvacska Miskolctól 20 kilométerre, Egertől 30 kilométerre, a Bükki Nemzeti Park területén, mintegy 500-575 méter a tengerszint feletti magasságban terül el. Kevesebb, mint 500 lakosa van, ám látnivalókban annál inkább bővelkedik. Források, vízfolyások gazdagítják a főként mészkő borította tájat, a falvat körülölelő bérceket ördögszántás mezők, víznyelőbarlangok, szurdokvölgyek, barlangok tarkítják.

Répáshuta
repashuta.hu

Utóbbiak közül legismertebb a Balla-barlang, mely a település központjától 400 méterre délkeletre, a Balla-bérc lejtőjén nyílik. A falu határából több túraútvonal is vezet, melyek megtétele során számos ritka növény- és állatfajjal is találkozhatsz, ha pedig a a környék kultúrája és történelme érdekel, látogass el a Tájházba.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást