Így jelez a tested, hogy túl sok a stressz az életedben

Így jelez a tested, hogy túl sok a stressz az életedben

Címlap / Életmód / Egészség / Így jelez a tested, hogy túl sok a stressz az életedben

Hogyan reagál a szervezeted a stresszre?

Amikor a szervezeted veszélyt érez, felkészíti a belső működésedet a „menekülésre”. Ennek során a vegetatív idegrendszer lép aktivitásba, minek során az izmok megfeszülnek, a szívverés szaporabbá válik, a légzésed pedig felgyorsul. Ez pedig bizonyos élethelyzetekben a túlélés alapfeltétele.

Amikor eltűnik a stresszhelyzet, szervezeted újra megpihen, egyensúlyi állapotba kerül. Ha az alkalmi stresszt nem tudod kezelni, a szervezeted nem tud majd harmóniában, egyensúlyban működni és kóros testi tünetek jelentkeznek.

Bőrbetegségek

A bőrbetegségek leggyakoribb kiváltó oka belgyógyászati problémákra vezethető vissza, ritka az olyan eset, amikor külsőleg kereshető az ok. A stressz pedig az egyik leggyakoribb kiváltója a bőrproblémáknak. Felfedezhetsz bőrviszketést, hámlást, kiütéseket, bőrkeményedést, melyek nagyon meg tudják keseríteni a mindennapjaidat. Hiába keresed fel a világ legjobb bőrgyógyászát, mert csak tüneti kezelést tud majd neked nyújtani. Amíg nem szünteted meg a probléma valódi forrását, addig soha nem lesz vége ennek az ördögi körnek.

Alvászavar

Bizony még álmodban sem hagy békén a stressz, ha nem számolsz le vele végleg. Ennek viszont súlyos következményei lehetnek. Nem tudsz majd teljesíteni a munkahelyeden, vagy akár a magánéletedben, folyton fáradékony leszel, ennek következtében megjelenik az életedben a migrén, mint állandó szereplő, amitől a hangulatod még rosszabb lesz.

Hidd el, nem az altató a megoldás, ezért ezt nyugodtan hanyagolhatod, viszont egy nyugtató tea tökéletes lezárása lehet egy pörgős napodnak.

Szexuális problémák

Bizony a stressz még a szexuális életedre is kihathat, mely jócskán megnehezíti a párkapcsolatodat. A stressz hatására az izmok mindig készenlétben vannak, ezért könnyen megfájdulhatnak, így neked sem lesz élvezetes az együttlét a szerelmeddel. Arról nem is beszélve, hogy nem tudod átadni magad a pillanat hevének, mivel a stressz teljesen lebénít.

Mi a megoldás?

Könnyű azt mondani, hogy ne stresszelj, bár ettől semmi nem fog változni. El kell fogadnod a tényt, hogy ezt csak te tudod megszűntetni az életedben. Persze kérhetsz külső segítséget, de azok csak mankók, a nagy lépést neked kell megtenned. Vegyük a legáltalánosabb stresszfaktort, a munkahelyedet. Szerencsésnek mondhatod magad, ha minden nap örömmel mész be dolgozni, de sajnos a legtöbb ember életében ez nem így történik. Ha teljes mértékben nem is, de apránként változtathatsz ezen, ha az utóbbi csoportba tartozol.

El kell fogadnod, hogy a munkád az nem te vagy. Az egy szükséges eszköz a megélhetésedhez, de semmiképp nem az életed értelme. Éppen ezért ideje feltenned magadnak a kérdést, hogy vajon megéri-e egész nap azon stresszelni, hogy vajon elkészülsz e időben a határidős feladatokkal, vagy, hogy éppen melyik kollégád beszél ki a hátad mögött, mert ez akármennyire is hihetetlen, nem számítanak.

A stressz ellen az egyetlen gyógymód, ha megváltoztatod a gondolataidat és egyszerűen úgy döntesz, hogy elhagyod az életedből. Egyszerűen hangzik? Igen, azért mert az is!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást