Életmód / Receptek / Táplálkozás

Egyszerű, gyors és megunhatatlan: a klasszikus grillezett sajtos szendvics, és a mesterszakácsok verziója

Egyszerű, gyors és megunhatatlan: a klasszikus grillezett sajtos szendvics, és a mesterszakácsok verziója

A ropogós kenyér és az olvadó sajt együttese igazi komfortkaja, olyasmi, amit szívesen majszolunk a kanapén ülve, amikor nincs kedvünk kimozdulni otthonról, vagy valami tartalmasat ennénk, de nincs erőnk hosszasan főzőcskézni. Mutatjuk, hogyan csináljuk mi, és hogyan néhány leleményes mesterszakács.

Az alaprecept

Fogj két szelet toast kenyeret, és mindkettőt kend meg nagyon vékonyan majonézzel. Ügyelj rá, hogy a kenyerek egészére, a szélektől a szélekig, mindenhová jusson a szószból. Tegyél az egyik szelet kenyérre egy szelet tetszés szerinti sajtot, sokan a cheddarra esküsznek, de lehet bármi más is, a lényeg, hogy jól olvadó fajta legyen. A két kenyeret fordítsd össze, majd a szendvics felső részét kend meg gazdagon puha vajjal, ügyelve rá, hogy az egész felületet beborítsd.

Tapadásmentes bevonattal ellátott, forró serpenyőbe tedd a szendvicset a vajas felével lefelé, és közepes lángon várj, amíg szép, aranybarna lesz az alsó része.

Közben a fölső részt is kend meg vajjal, majd egy határozott mozdulattal fordítsd meg a szendvicset, és süsd meg a másik oldalát is. Ha már mindkét oldala aranybarna és a sajt megolvadt, vedd ki a szendvicset a serpenyőből, vágd ketté, és már fogyaszthatod is! Vannak, akik szívesen ropogtatnak mellé chipset is, még jobban kimaxolva a ropogós-lágy, hideg-meleg ellentét okozta kulináris élvezetet.

Mesterszakácsok változatai

A grillezett sajtos szendvics egy percek alatt elkészíthető és egészen egyszerű étel, ami már eleve jó, ahogy van, de persze mindig lehet még egyet csavarni a dolgon. A Bon Appétit YouTube csatorna mesterszakácsokat kért fel, hogy készítsék el a saját változatukat a szendvicsből. A teljes videót itt találod, alább pedig a mi kedvenc változataink szerepelnek a gourmet sajtos szendvicsekből.

Sonkás-sajtos szendvics

Két szelet fehér kenyeret kenj meg vajjal. Egy apadásmentes serpenyőt hevíts fel és tegyél bele néhány szelet sonkát, majd tedd mellé a vajas felével lefelé a kenyérszeleteket is. Az egyik kenyér felső részét kend meg áfonyalekvárral, majd hintsd meg az egész serpenyőt egy kevés borssal. Amikor a kenyerek alsó része már szépen megpirult, tegyél az egyikre egy darab sajtot, a másikra pedig pakold fel a sonkaszeleteket. A sonkára tegyél néhány vékony szelet paradicsomot, majd erre is egy darab sajtot. Fordítsd össze a két kenyérszeletet, tegyél a serpenyőre egy fedőt, hogy a hő bent maradjon, és várj egy keveset, amíg a sajt megolvad.

Mogyoróhagymás szendvics

Egy szelet kovászos kenyérre halmozz egy nagy adag reszelt sajtot és egy kevés apróra vágott mogyoróhagymát. Borítsd be egy másik szelet kenyérrel, és a tetejét kend meg gazdagon vajjal. A vajas felével lefelé tedd közepes lángon melegített serpenyőbe, kend meg a tetejét is vajjal, és ha az alja már szép aranybarna és ropogós, fordítsd meg és süsd át a másik oldalát is.

Kimcsis szendvics

Fogj két szelet kenyeret és mindkettőre halmozz reszelt sajtot. A sajt tetejére tegyél ízlés szerinti mennyiségben kimcshit, majd fordítsd össze és kicsit nyomkodd le őket. A szendvics felső, külső részét kend meg majonézzel, majd a majonézes oldalával lefelé tedd közepes lángon melegített serpenyőbe. Kend meg a másik oldalát is majonézzel, és fordítsd meg, süsd át ezt az oldalt is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást