5 egészségtelen szokás, amire a gyerekedet tanítod

5 egészségtelen szokás, amire a gyerekedet tanítod

Címlap / Életmód / Család / 5 egészségtelen szokás, amire a gyerekedet tanítod

Természetes, hogy mindenben a lehető legjobbat szeretnéd nyújtani a csemetéd számára, hogy hosszú és boldog élete legyen. A hosszú távú célok szem előtt tartásával azonban könnyedén megfeledkezhetsz néhány kulcsfontosságú apróságról, ami elengedhetetlen volna az egészségmegőrzéshez és a megfelelő fejlődéshez. Ne feledd, hogy a kicsi téged tekint példaképnek, tehát nagyon fontos, milyen mintával szolgálsz a következő kérdésekben!

Nincs reggeli

Kutatások bizonyítják, hogy a reggeli kihagyása mérhetően korlátozza a gyerekek fizikai és szellemi teljesítőképességét. A nap egyik legfontosabb étkezése ugyanis kulcsszerepet játszik a vércukorszint kiegyensúlyozásában. Amennyiben nem kerül megfelelő mennyiségű, illetve minőségű táplálék a szervezetbe, a glükózszint alacsony marad – s ennek fáradékonyság, ingerlékenység, letargia, valamint koncentrációs zavar lehet a következménye.
A reggeli nélküli létforma ugyanakkor szoros összefüggésben áll a gyermekkori elhízással, hiszen akik nem esznek reggel, később magas cukortartalmú élelmiszerek utáni sóvárgással próbálják helyreállítani az energiaszintjüket.

Túl kevés zöldség és gyümölcs

A zöldségek és a gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, rostokkal, továbbá egyéb egészséges összetevőkkel. Naponta legalább öt adag elfogyasztásával lényegesen csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve bizonyos rákfajták kockázata is.
Fontos, hogy minden egyes étkezés tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt. Ha eddig nem ettetek belőle sokat, már napi egy-egy adag is hatalmas előrelépés, és fokozatosan haladhattok a napi ötös cél felé. Amennyiben lehetőséged van rá, csomagolj tízórait és ebédet a csemetédnek, mert így biztosíthatod számára a minőségi táplálkozást!

Túl kevés mozgás

A rendszeres testedzésnek számtalan előnye van: hozzájárul a csontok, az izmok és az ízületek sejtjeinek folyamatos megújulásához, növeli az energiaszintet, javítja a koncentrációs képességet, felturbózza az immunrendszert, elősegíti a jobb alvást – s ha mindez még nem volna elég, jelentősen mérsékeli egy rakás krónikus betegség kockázatát.
A mozgás a gyerekeknél elengedhetetlen a koordinációs képesség fejlődéséhez, valamint az agyi vérkeringés fokozásával a szellemi frissességhez is. Ezen kívül nagyszerű módja a feszültség levezetésének. Naponta legalább félóra séta vagy játék a szabadban mindenképpen szükséges, de egyórás közepes intenzitású mozgás lenne ideális.

Kialvatlanság

Nem túlzás azt állítani, hogy kialvatlan társadalomban élünk. Elvégre az éjszakai pihenés az a tevékenység, amitől a legtöbben lelkiismeret-furdalás nélkül veszik el az időt. Annyi minden fontosabbnak tűnik az életben, hogy rengetegen megvonják maguktól az idegrendszer regenerálódásához szükséges minimum hat-hétórányi pihenést.
Sok tényezőtől függ ugyan, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, de a hat óránál kisebb időintervallum a szervezet gyulladásos folyamatainak fokozódásával áll összefüggésben. A gyerekek alvásigénye pedig korhoz mérten általában kilenc és tizenkét óra között van – a legtöbben sajnos eleve fáradt, álmos reggelekre szocializálódnak.

Nem megfelelő kézmosás

A kézmosás afféle gyorsan letudnivaló rutinnak tűnhet a számodra, s a csemetéd számára is. Pedig a legalább fél percig tartó, meleg vizes és szappanos kézmosás akár életmentő is lehet. Nem túlzás azt állítani, hogy megfelelő higiéniai rutinnal a fertőző betegségek elsöprő többségétől megvédhetitek magatokat.
Sőt, a legtöbb emésztőrendszeri kellemetlenséggel járó nyavalya – melyek részben az E. coli és a szalmonella kórokozóinak számlájára írhatóak – emberről emberre való terjedése teljes mértékben megúszható. Egy illatos, esetleg vidám formájú szappannal egyszerűen meghozhatod a kicsi kedvét a kézmosáshoz.

Te is tanulsz

Bizonyára nyilvánvalóvá vált számodra, hogy az említett szokások megváltoztatásával a saját egészségi állapotodon is jelentősen javíthatsz. Ha beadod a derekad, s nyitott vagy a berögzült rutinjaid módosítására, akkor elfogadod, hogy a gyereknevelés során te is óhatatlanul formálódsz.
Sajnos sokan vannak, akik ezt nem veszik tudomásul, és a nevelést egyirányú folyamatnak tekintik – elvárva, hogy a gyermek szó nélkül kövesse, amit mondanak. Utóbbi hozzáállás amellett, hogy rengeteg konfliktushoz vezet, még a szeretetteljes légkör kialakulását is gátolja, ezért mielőbb érdemes változtatni rajta.

Ha úgy gondolod, hogy a porontyodnak több rossz szokása is van, először is tarts egy kis önvizsgálatot: a picik semmit sem csinálnak „maguktól”, tehát rá kell jönnöd, hol láthatta a követésre méltatlan mintát. Szerencsére bármilyen rutin bármelyik életkorban módosítható!

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!