Életmód / Egészség / Lélek

Egészség és boldogság célok ősszel

Az időjárás hűvösebbre fordult, ezért nem csak az esőcseppek de a kedvünk is esni kezd.

Azért van még néhány hét meleg, de a szezonváltás elkerülhetetlen. A legtöbb ember az őszt kedveli a legkevésbé, pedig varázslatos időszak. Gondoljunk csak a rozsdaszínbe öltözött fákra, a gesztenyére, vagy a meleg pulóverekre.

Mit teszünk ilyenkor egészségünkért és jó közérzetünkért? Ne hangolódjunk le egy pillanatra sem, hisz kezdődik a sütőtök szezon, az esős napokkal együttjáró csizma, a levelek zizegése és az iskolakezdet energiahulláma. Miért ne lehetne az ősz a kedvenc évszakunk?

A változás az élet része – különös dolog ez, szeretnénk mindig változtatni és újítani. Ez természetes út a boldogság és egészséges élet felé.

Szezonális étrend

Szőlő, szilva, dió, alma, körte mind mind most érik be. Egészségre gyakorolt hatásaik nem is kérdésesek. A féhér szőlő jótékony a tüdő- és májbetegségekre, visszerek kezelésére. A piros szőlő hatásos tüdőbetegségek és asztma esetén, míg a sötét szőlő tisztítja a szervezetet, segít a légúti gyulladásoknál és vérszegénységnél.

A szilva alacsony nátriumtartalma miatt a szív- és érrendszeri megbetegedésekre ajánlott, valamint jelentős szerepe van a köszvény, reuma gyógyításánál.

Olvastad már?  5 étel és ital, ami után ne mosd meg rögtön a fogad!

Az alma erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést, vérszegénységet és az urológiai problémákat. Igaz, hogy megkívántál egy fürt szőlőt, vagy egy gusztusos almát? Szervezeted biztosan meghálálja, ha feltöltöd vitaminokkal.

A sütőtök könnyen emészthető, ezért már a legkisebbeknek is ideális táplálék. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként is ismerték. Alacsony kalóriatartalmú, így bátran diétázz sütőtökkel!

Mozgásban gazdag, stresszmentes élet

Az ősz kezdete ideális pillanat egy új ütemterv kidolgozására, amely hangsúlyt fektet a nyugalom keresésére és a testi-lelki egészségre. Érdemes megismerni új mozgási lehetőségeket: jóga, tánc, fitnessz, kocogás.
A sportnak fontos szerepe van a stressz elűzésében, hisz serkenti a vérkeringést, növeli az ellenállóképességet, megújít kívülről-belülről.

Több kikapcsolódás és pihenés

Nem vall lustaságra, ha a hétvégén kicsit tovább alszol a megszokottnál, hisz ilyenkor újul meg a tested és merít energiát a továbbiakhoz. Szánj időt magadra, családodra és barátaidra. Mozduljatok ki, élvezzetek minden együtt töltött percet, hisz az ősz alkalmas hosszú sétákra, hangulatos beszélgetésekre, családi főzicskézésekre.
Egy jó könyv a hangulatos olvasósarokban igazán ki tud kapcsolni és meg tud nyugtatni.

Hangulatteremtés otthonodban

Olvastad már?  Ez az 5+1 dolog történik a testeddel, amikor másnapos vagy 

Nem mindegy milyen környezetben próbálod megtalálni testi-lelki békédet. Egy-két apró változtatással a lakásodat is barátságos őszi hangulatba öltöztetheted. Elég egy díszpárna, egy puha pléd, vagy új konyhai törlő – és máris beköltöztetted az őszt otthonodba.

Gardróbfrissítés

Ideje elővenni a melegebb öltözékeket, lecserélni a vékony cuccokat az ősziekre. Szerezz be néhány új kényelmes és sikkes cuccot, ez minden nőnek szinte szükséglet szezonváltáskor. Elvégre a “nincs egy göncöm sem” megállapítás mindig ad okot egy kis bevásárlásra! 
A nyári cipőket ideje megtörölgetni és eltenni, helyet adva a csizmáknak és félcipőknek.
Mindez hozzájárul boldogságodhoz és jó közérzetedhez, ne hagyd lehangolni magad az esőtől és hidegtől! Megannyi vidám tevékenység és új célkitűzés vár rád ebben az évszakban.