Vannak napok, amikor egyszerűen nem lehet ellenállni az édességeknek – és ezzel nincs is semmi baj. Néha kell egy kis bűnözés! Sőt jobb, ha nem is bűnözésként, hanem inkább megérdemelt jutalomként gondolunk a finom desszertekre. Most olyan recepteket hoztunk el nektek, amik gyorsan elkészülnek, nem bonyolultak, és nem tartalmaznak cukrot – ezt mindig valami más édesítőszerrel helyettesítettük. Hogy hangzik?
1/4 Szívmelengető rétesek
Imádom a rétest, különösen azt, amit anyukám és a nagymamám készít. Most viszont a saját, cukormentes verziómat mutatom meg neked! A recept elsőre bonyolultnak tűnhet, pedig akár fél óra alatt összedobhatod, és tökéletes desszert válik belőle.
Hozzávalók a túrós töltelékhez (két rúdhoz):
30 dkg túró,
1-1,5 dl tejföl,
50 g fruktóz,
15 dkg meggybefőtt,
50 g lágy zabpehely,
citrom reszelt héja
Hozzávalók a mákos töltelékhez (két rúdhoz):
15 dkg darált mák,
1,5 dl langyos tej,
50 g fruktóz,
50 g aszalt vörösáfonya,
citrom reszelt héja
A hozzávalók összekeverésével állítsd össze a tölteléket, majd mikróban olvassz fel kb. 10 dkg vajat. Ezután már jöhet is a rétestészta (mivel ezt elég bonyolult elkészíteni, én mindig a boltban kapható változatot használom). Egy enyhén nedves konyharuhára terítve kend meg a tészta teljes felületét olvasztott vajjal, majd tegyél rá még egy réteslapot, és ennek a széleit is kend meg (szerintem egy réteshez két lapot használj, így kevésbé fog szakadni a tészta és könnyebb lesz vele dolgozni).
Most jöhet a töltelék, amit a hozzád közelebbi oldalra egy csíkot formálva oszlass szét a tésztán, majd egy konyharuha segítségével tekerd fel a rétest. Figyelj arra, hogy az első tekerésnél a széleket hajtsd be, hogy sütés közben nehogy kifolyjon a töltelék!
Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztasd fel a réteseket, majd a tetejüket is kend meg az előzőleg már használt olvasztott vajjal. Tedd be a 180 fokos sütőbe, és 25-30 perc alatt süsd meg (akkor tudod, hogy készen van, amikor a teteje szép aranyszínűre sül).
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!