VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Az édeskrumpli kétségkívül az aranykorát éli: mindenki a hagyományos burgonya helyett eszi, mert azt hisszük, hogy egészségesebb és diétásabb, mint a másik.
Valójában azonban elhanyagolható a különbség a két burgonyafajta között, legalább is, ami a tápértéket illeti – ízben és árban viszont már jócskán látszik.
Az édesburgonya jelenleg a diétázók és egészséges életmódot folytatók egyik kedvenc körete, mindenhez ezt eszik azok, akik figyelni akarnak az alakjukra. Még akár az olajban kisütött, technikailag sültkrumpli-féle édesburgonyáról is azt hisszük, hogy jót tesz nekünk, ellenben a nagy mumus régi krumpliról, amiről nyilvánvalóan tudjuk, hogy az ördög műve, és a sültkrumplit kerülnünk kell, mint a tüzet.
Pedig mindez csak a nagyon jó marketingnek köszönhető, a hagyományos burgonya van olyan egészséges, mint az édes társa, csak egy kicsit máshogyan.
Ahhoz kétség sem férhet, hogy az édesburgonya egészséges – A-vitamin például rengeteg van benne, mint béta-karotin is, mindkettő elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. Táplálkozási tanácsadók szerint ráadásul az édesburgonyában olyan antioxidánsok vannak, amelyek segítenek csökkenteni a szervezetben található gyulladásokat, ezzel közvetve még a rák megelőzésében is részt vesznek.
A cikk folytatódik, lapozz!