Egy csipet madárcsicsergés, nagy adag napsütés és egy kis nyári szellő: meg is van minden hozzávaló a tökéletes ébredéshez. Ezt már csak egy isteni reggelivel lehetne tetézni, és bár valószínűleg édesanyáink és nagymamáink süteményeinél te sem tudsz finomabbat elképzelni, mi mégis mutatunk 5 elképesztő palacsinta-receptet, amit nem csak te, de a gyerekek is imádni fognak!
Epres amerikai palacsinta
Hozzávalók a tésztához: 1.5 dl tej, 20 dkg finomliszt, 2 db tojás, 1 db tojásfehérje, 1 ek juharszirup (vagy nádcukorszirup), 1 ek porcukor, 40 g olvasztott vaj, 1 csomag sütőpor
Hozzávalók az öntethez: 5 dkg kristálycukor, 40 dkg eper, fél citrom leve
Elkészítés: Az epret szeleteld fel, közben a cukrot forrald fel 0,5 dl vízzel. Ezután a gyümölcsöt, a szirupot és a citromlevet turmixold össze, de ha szívesen megbolondítanád még egy kis extrával, a végén tehetsz bele néhány nagyobb darab epret is.
A tésztához keverd össze a cukrot, olvasztott vajat, tejet, szirupot, lisztet, sütőport és a két tojást, hogy egy sűrűbb masszát kapj, majd tedd az egészet két órára a hűtőbe. A tojásfehérjét sütés előtt verd puha habbá, majd forgasd bele a palacsintatésztába. Ezután a forró serpenyőbe körülbelül 4 evőkanálnyi tésztánként süsd a korongokat világosbarnára. A díszítés már rád van bízva!
Gyümölcsös palacsinta torta
Hozzávalók a tésztához: 5 dl szénsavas ásványvíz, 7 dl tej, 50 dkg liszt, 4 ek kristálycukor, 4 tojás, 6 ek étolaj, 1 csipet só
Ízesítés: kedv szerint gyümölcsök (leginkább banán, málna, ribizli, eper), habtejszín, csokoládé, mogyorókrém, mascarpone, cukor
Elkészítés: A megszokott módszerrel és hozzávalókkal készítsd el a palacsinta tésztákat. Miután kihűlt kezdődhet is az ízesítés. Nyugodtan használhatsz lekvárt, feldarabolt gyümölcsöket, felvert habtejszínt a különböző rétegeknél, de akár összekeverhetsz egy kis mascarponét porcukorral, vaníliás cukorral és mogyorókrémmel; itt már tényleg csak az szab határt, hogy mennyire vagy édesszájú. A tetejét mindenképpen rakd tele málnával (persze mással is helyettesítheted), így nem csak az íz, de a látvány is ellenállhatatlan lesz.
Jeges palacsinta csoda
Hozzávalók a tésztához: 3 dkg vaj, 1,5 dl tej, 3 tojás, 1 teáskanál porcukor, 8 dkg liszt
Hozzávalók a töltelékhez: 10 dkg ribizli, 15 dkg meggy, 10 dkg málna, 2 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom, 3-4 mentalevél, 2 db vaníliás krémtúró, 1 evőkanál porcukor, fagylalt (lehetőleg vaníliás)
Elkészítés: Olvaszd meg a vajat, majd a tojást, a porcukrot és a tejet egy csipet sóval keverd habosra, miközben fokozatosan hozzáadod a lisztet, majd végül a vajat.
Ezután verd kemény habbá a tejszínt a vaníliás cukorral, vagdald bele a menta leveleket, és reszelj bele fél citrom héját. Ha kész, már sütheted is a palacsinta tésztákat.
Ha ezzel megvagy, a kész palacsinták felét kend meg vaníliás krémtúróval, szórd meg ribizlivel, majd tekerd fel. A másik felét tejszínhabbal, málnával és meggyel érdemes megkenni, végül pedig mindegyiket cukrozd meg. Már csak a fagylalt hiányzik mellé, de ha szeretnéd, csokoládéval is leöntheted.
Szeretet tálalva
Elkészítés: Süsd meg az amerikai palacsinta tésztáját az előző recept alapján (ezúttal lehet egy picit vastagabb).
Miután kész, hagyd kihűlni, majd vágj ki a közepéből ugyanakkora méretű, szív alakú formákat – ehhez bármilyen kiszúrót használhatsz, tehát a lehetőgek száma végtelen!
Eztuán a kivágott darabokat kend át természetes ételfestékkel (de akár a palacsinta mindegyik részét kiszínezheted), majd helyezd őket vissza a helyükre.
A tetejét bármivel ízesítheted, de mivel ennél a palacsintánál a látvány a legfontosabb, inkább valamilyen színben passzoló szirupot ajánlunk hozzá!
Dinnyés palacsinta
Hozzávalók ízesítéshez: 15 dkg dinnye, 3 dl habtejszín, 15 g porcukor (vagy folyékony édesítőszer)
Elkészítés: Kezdésképpen készítsd el a hagyományos palacsintatésztát (az előző receptben megtalálod a hozzávalókat, de ha szeretnél egy kis különlegességet belevinni, hozzáadhatsz 1-2 evőkanál natúr joghurtot is).
Ez egy igazán gyors recept, hiszen ha kész vagy, már csak össze kell turmixolnod cukrot és az dinnyét kemény habbá, és már töltheted is bele a tésztába.
Már most szólunk, hogy ez a fincsi reggeli (vagy desszert) tejszínhabbal és gyümölcssalátával tálalva a legfinomabb!