Koronavírus: 4 egyértelmű jel, hogy a fejfájásodat a vírus okozza

Koronavírus: 4 egyértelmű jel, hogy a fejfájásodat a vírus okozza

Címlap / Életmód / Egészség / Koronavírus: 4 egyértelmű jel, hogy a fejfájásodat a vírus okozza

Mióta a koronavírus felbukkant, szakértők egyre több információra tesznek szert a vírussal és a tünetekkel kapcsolatban. A szaglás és ízlelés elvesztése az egyik leggyakoribb, és egyben legbiztosabb jele a fertőzésnek, de a láztól kezdve a hasmenésig rengeteg más tünet utalhat arra, hogy elkaptad a koronavírust. Míg korábban egy fejfájás esetén általában a frontra vagy a túl kevés vízre gyanakodtunk, most már akár az sem kizárt, hogy a COVID-19 egyik tüneteként jelentkezik.

Márpedig sajnos ez az egyik leggyakoribb tünet a szaglás és ízlelés elvesztése mellett, amit a fertőzöttek tapasztalnak magukon, ám nem feltétlenül gondolják, hogy a betegség áll a háttérben.

Egy külföldi egészségügyi lapban jelent meg az Isztambuli Egyetem felmérése. Ennek során többezer egészséges, valamint többszáz koronavírusos embert vizsgáltak meg, elsősorban a tünetekre koncentrálva. A felmérés végén észrevették, hogy több olyan jel is van, ami arra utal, hogy a fejfájás a koronavírus egyik tünete, és nem migrénre vagy stresszre, esetleg megfázásra utal.

1. Erősen lüktet

A lüktető fejfájás során olyan pulzáló, erősen „dobogó” fejfájást érzel, ami mozgásra általában erősödik, de sajnos mozdulatlanul is elviselhetetlen. Hasonlít a migrénre, és sokszor annak tudjuk be, de a jelen helyzetben mindenre érdemes jobban odafigyelni.

A kutatók például észrevették, hogy a koronavírussal küzdők jelentős részénél jelentkezett ez a tünet, általában kifejezetten erősen; az enyhe fejfájás ritkább volt a fertőzöttek körében, pláne a kezdetekkor, amikor magas volt a vírusszám a szervezetükben.

2. A fejfájás 72 órája tart

A kutatók azt is felfedezték, hogy a koronavírusos betegeknél a fejfájás nem csak pár óráig, de akár hosszú napokig is jelen lehet. A felmérésben résztvevők közül például minden 10. ember jelezte, hogy a fejfájása nem csak erős volt, majd néha kicsit enyhébb, de 3 napon keresztül nem múlt el, hiába vettek be fájdalomcsillapítót.

A fejfájás önmagában természetesen nem feltétlenül utal a COVID-19-re, de ha napok óta tart, érdemes komolyan venni!

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást