Ebben a 10 országban élnek a legegészségesebb emberek

Ebben a 10 országban élnek a legegészségesebb emberek

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ebben a 10 országban élnek a legegészségesebb emberek

Talán van valami a gazpachoban, az olajbogyóban, a csodálatos déli napsütésben és a gyöngyöző aromás vörös borban. A világ legegészségesebb országai között ugyanis az első két helyezett a mediterrániumban helyezkedik el.

Szívesen elutaznánk ide

A Bloomberg Healthiest Country Index minden évben készít egy nemzetközi felmérést, amelyet az egészséges életmód számtalan kritériuma alapján állítanak össze.

2019-ben Spanyolország vitte el a pálmát, aki letaszította a trónról a tavalyi győztes Olaszországot.

A napsütötte Itália így idén lecsúszott a második helyre. Őket követi Izland, Japán, Svájc, Svédország, Ausztrália, Szingapúr, Norvégia és Izrael.

Az ember szívesen végigutazná ezeket a régiókat, főleg, hogy statisztikákkal és egyéb mutatókkal is igazolták, mennyire jó fizikai, lelki és mentális állapotban élnek itt az emberek. Kanada a 16. helyet csípte el, de még ezzel is bőven beelőzte az Egyesült Államokat és Mexikót, akik a 35. és az 53. helyen végeztek.

Komplex feltételrendszer

A Bloomberg index 169 országot vett górcső alá, és olyan változókat figyelt, mint a várható élettartam, az elhízás és a higiéniás körülmények. Figyelembe vették a tiszta ivóvízhez való hozzáférés lehetőségét és a dohányzás rátáját a lakosság körében. (Ebben például Izrael határozottan javuló tendenciát mutat az elmúlt évekhez képest.) A szakértők a dél-európai országok magas rangú besorolását az extra szűz olívaolajnak, az egészséges magvak – főleg a dió – fogyasztásának, illetve a friss és helyben termesztett, háztáji biozöldségekben gazdag mediterrán étrendnek tulajdonítják.

A spanyol csoda

Spanyolország azért is nyújtott kiemelkedő mutatót az egészséges életmód területén, mert az uniós országok közül itt a legmagasabb a várható élettartam.

Ez a széleskörű és kiemelkedő, elsősorban preventív jellegű orvosi ellátásnak köszönhető. Az Európai Egészségügyi Rendszerek Megfigyelőközpontja szerint az elsődleges ellátást az alapvetően közszolgálati jelleggel működő családi orvosok és ápolók biztosítják.

Ők kiemelten foglalkoznak a gyermekekkel, nőkkel és idősebb emberekkel. Az akut és a krónikus gondozást egyenrangúként kezelik. A rendszer nagyszerűen bevált, mert Spanyolországban az elmúlt évtizedben egyedülálló módon csökkent a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a daganatos kórképek által bekövetkezett halálesetek száma.

A szegényebbek is jól teljesítettek

Kuba megelőzte az Amerikai Egyesült Államokat, és a Világbank által alacsony jövedelmű nemzetnek titulált ország bebizonyította, hogy nem feltétlenül szükséges a magas GDP és jóléti állam az ott lakók jó egészségügyi állapotához. Az USA egyébként a magas számú kábítószer-túladagolás és az öngyilkosságok miatt szorult hátrább.

Dél-Korea is az élen van, köszönhetően a rengeteg tengeri hal fogyasztásának, a kiváló orvosi ellátásnak, a koffein és az energiaitalok háttérbe szorításának és a magas vízfogyasztásnak. A Szaharától délre fekvő országok általában a kedvezőtlen egészségügyi körülmények miatt alig kerültek fel a listára. Mauritiuson élnek a legegészségesebben, mert itt a legalacsonyabb a fertőző betegségek által történt halálozások száma.

A kicsik a jobbak

A Bloomberg felmérése évek óta azt a tendenciát mutatja, hogy a nagy országok virágzó gazdaságával és jóléti államaival szemben a kisebb országok élnek egészségtudatosabban. Úgy tűnik, a jó fizetés hozza magával a mértéktelen fogyasztást, a kontrollálatlan evést és ivást, az alkoholisták, dohányosok és elhízottak növekvő számát. Ezzel együtt nő a depressziós megbetegedések száma is, a testmozgásra fordított idő pedig csökken.

A Bloomberg példaként hozta fel Dél-Afrikát, ahol például hiába teljesít jobban a gazdaság és emelkedik a nemzeti összjövedelem, a várható élettartam csökken az emelkedő alkoholfogyasztás, depresszió és cukorbetegség miatt.

A közép-kelet-európai régióból szinte minden ország megelőzte Magyarországot, mi a 48. helyen végeztünk. Csak Szerbia került mögénk az 55. helyre, Romániát pedig nem listázták.

Kép forrása: halfpoint/Depositphotos.com

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!