Ebben az időszakban a legboldogabbak a házaspárok: te is így érzed?

Ebben az időszakban a legboldogabbak a házaspárok: te is így érzed?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ebben az időszakban a legboldogabbak a házaspárok: te is így érzed?

Az esküvőjükre a legtöbben úgy gondolnak, mint életük egyik legszebb, legromantikusabb pillanatára. A kezdeti örömöt azonban hamar felváltják a szürke hétköznapok, a boldogság pedig gyorsan elillan. Vagy mégsem?

A nászutas időszaknál is van boldogabb

Egy új tanulmány szerint hiába gondoljuk azt, hogy a friss házasok azok, akik a leginkább elégedettebbek a kapcsolatukkal és az életükkel, valójában az igazi nagy boldogság egy sokkal későbbi időszakban jön el – feltéve persze, hogy az addigi nehézségeket átvészelik a párok.

Paul Amato és Spencer James 2034 párt vizsgált egy éveken átívelő kutatásban, és arra próbált mintát találni, hogyan alakul a házaspárok elégedettsége, öröme.

A vizsgálatban részt vevő nők átlagéletkora 35, a férfiaké 37 év volt, de természetesen ennél sokkal fiatalabb és idősebb párok is részt vettek a kutatásban. Az eredményeik szerint a kezdeti boldogság valóban gyorsan kopni kezd, és a házaspárok boldogsága az első 20 évben hanyatlik, azaz egyre kevésbé boldogok, még ha ez nem is feltétlenül jelenti azt, hogy boldogtalanná válnak, csak kevésbé örömtelinek értékelik a kapcsolatukat, mint a mézeshetekben.

A 20 év letelte után azonban a görbe ismét fölfelé kezd ívelni, vagyis a párok 20 év házasság után sokkal boldogabbak lesznek, mint amikor friss házasok voltak.

Van remény az örök szerelemre

A kutatók szerint hiába, hogy a válás manapság gyakoribbá vált, mint régen, a házasságok körülbelül fele még mindig élethosszig kitart, és azok a párok, akik át tudják vészelni a nehézségeket, később semmi korábbihoz nem fogható boldogságot találnak egymás mellett. Ennek oka persze lehet az is, hogy ekkorra számos nehéz élethelyzeten túl vannak: kifizették a lakáshitelüket, kiépítették a karrierjüket, esetleg ekkorra sikeresen felnevelték a gyermekeiket, vagy ha még támogatják is őket, de már sokkal kisebb terhet jelent ez rájuk nézve, mint egy újszülött gondozása.

Ebben az időszakban a legboldogabbak a házaspárok: te is így érzed?

Kép forrása: HVoenok/depositphotos.com

Amellett, hogy a pároknak ismét lesz idejük egymásra, a közösen eltöltött évek emlékei valamint a közös sikerek – például az otthonuk, a gyermekeik – fölött érzett büszkeség is összekovácsolja őket.

Úgy vélik, a vizsgálat bizonyíték lehet arra, hogy két évtized elteltével a párok egy mélyebb szerelmet találnak meg, őszintén tudják értékelni a másik társaságát ez pedig ahhoz vezet, hogy sokkal értékesebbnek ítélik meg a kapcsolatukat, így boldogabbak is lesznek a házasságukban.

„Az elképzelés, hogy a házaspárok idővel fárasztani, nyomasztani kezdik egymást, és az évek során szépen lassan egymás idegeire mennek, egy szomorú és félrevezető kép, amit a vígjátékok lefestenek nekünk. Egészen mostanáig a vizsgálatok is egyetértettek abban, hogy a boldogan kezdődő házasságok idővel elkezdenek szürkülni és egyre szomorúbbá válnak, míg a teljes elhidegülés állapotába nem kerülnek. Csakhogy ez az egész nem több egy mítosznál” – tették hozzá a kutatók, akik így végül is az örök szerelem mellett tették le a tudományos bizonyítékot.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!