6 dolog, ami pénzkidobás lehet

6 dolog, ami pénzkidobás lehet

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 6 dolog, ami pénzkidobás lehet

Az impulzusvásárlás igencsak odavághat a költségvetésednek, ha nem vagy résen. A kereskedők igyekeznek minél nagyobb pillanatnyi nyomást gyakorolni rád, hogy ezt vagy azt az árucikket habozás nélkül megvedd. Mik azok a termékek, amelyeken mindenképpen érdemes gondolkodnod, mielőtt beszerzed őket?

Mi számít impulzusvásárlásnak?

Röviden szólva: amikor hirtelen ötlettől vezérelve, agyalás nélkül megveszel valamit, amiről korábban föl sem merült, hogy szükséged lenne rá. Ez lehet akár egy kóla is a benzinkúton, vagy akár egy last minute luxusutazás.
A lényeg, hogy valami olyan környezeti hatás ért, aminek a következtében egyszer csak úgy érezted: erre most azonnal szert kell tenned. Becslések szerint a vásárlások legalább fele ebbe a kategóriába tartozik.

Fitnesz eszköz

A különböző haslaposító, vádliizmosító és popsiformásító gépek, illetve kiegészítők roppant népszerűek, hiszen ki ne szeretne tökéletes testet? A róluk szóló televíziós és internetes reklámok éppen ezért roppant látványosak, gyakran hihetetlen változást ábrázolnak.
Amennyiben alaposan megfontolt döntés alapján szeretnél csinosabbá válni, természetesen dicséretes az igyekezeted, ám ha éppen két tábla csoki között talált meg egy csomagküldő cég hirdetése, érdemes inkább várnod.

DVD

Ha elmúltál már 10 éves, egy filmet valószínűleg csak egy-két alkalommal fogsz megnézni. Az emberek világszerte több milliárd forintot költenek évente a DVD-kre, amelyeket az eredeti ár töredékéért tudnak csak tovább adni, ha nincs kedvük a polcon porosodni hagyni.
Havi két frissen kiadott film akár tízezer forint körüli összeget is kóstálhat. Mi lenne, ha szétnéznél inkább a kölcsönzőben? A tagsági díj ennek töredéke.

Autó

Akármilyen meglepő, ilyen nagy értékű vásárlásnál is hajlamosak vagyunk mérlegelés nélkül dönteni. Ne feledd, hogy egy vadonatúj gépkocsi már a használat első évében elveszíti értékének akár negyedét – arról nem is beszélve, hogy a kötelező biztosítás és a súlyadó sem elhanyagolható.
Ha szeretnéd kímélni a pénztárcád, nyugodtan válassz alig használt modellt, és nézz utána alaposan, hol szerezheted be a legkedvezőbb áron.

Kisállat kiegészítő

Cuki kutyaruha, strasszos nyakörv a cicádnak, gazdagon díszített kaparófa, bolyhos ebfekhely, mindenféle jóval töltött jutalomfalatok… Ki ne szeretné kényeztetni a kis kedvencét? De vigyázz, mert a szemedet rabul ejtő termékek egyáltalán nem biztos, hogy a négylábú barátodnak is éppen annyira tetszenek.
Ha jót akarsz a kutyádnak vagy a macskádnak, egyszerű, természetes anyagból készült dolgokkal veszed körül, a tápoknak pedig inkább az összetevőit nézed meg, mintsem a csomagolás színét.

Magazin

Vonzza a tekinteted a szaftos pletykalap az újságos standnál? Azonnal megveszel bármilyen női magazint, ha csomagolnak mellé egy cuki termékmintát? Semmi gond nincs vele, ha újságfogyasztó vagy, de próbáld meg ésszerűen intézni a vásárlást!
Mindig mérlegelj, hogy valóban érdekesnek találod-e az adott újságot, vagy csak szokásból adsz érte pénzt, de mindig olvasatlanul hever a kanapén! A kedvenceidre inkább fizess elő, mert olcsóbban megúszod a dolgot.

Ruha

Klasszikus női bűn egy-egy hordhatatlan darab beszerzése, ami a leértékelés alkalmával „pedig olyan cukinak tűnt”. Igyekezz olyan üzletben költeni, ahol bizonyos időn belül vállalják, hogy visszaveszik az adott terméket, és mindig – de tényleg mindig! – próbáld fel.
Ha türelmesen, minden szemszögből alaposan szemügyre veszed, hogyan áll, otthon sem érhet kellemetlen meglepetés. Amennyiben tudod magadról, hogy shopingolás közben befolyásolhatóvá válsz, egyszerűen ne hordj magadnál nagyobb kiadáshoz elegendő pénzt!

Megoldás

Azt, hogy az impulzusvásárlásod problémát jelent-e, több tényező határozza meg. A legfontosabb, hogy te miként érzed magad tőle. Furdal a lelkiismeret, vagy őszintén örülsz az ötvenedik felsőnek?
Előbbi esetben beszélhetünk bajról – utóbbi kizárólag akkor veszélyes, ha az anyagi körülményeid nem teszik lehetővé, hogy hódolj a szenvedélyednek. Javasoljuk, hogy vezess naplót a bevételekről és a kiadásokról, így pontosan láthatod, mikor és hol engedtél a hirtelen kísértésnek!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást