3 dolog, amiért halogatjuk a takarítást – és a megoldások, amikkel végre a te otthonod is ragyogni fog

3 dolog, amiért halogatjuk a takarítást – és a megoldások, amikkel végre a te otthonod is ragyogni fog

Címlap / Otthon / Háztartás / 3 dolog, amiért halogatjuk a takarítást – és a megoldások, amikkel végre a te otthonod is ragyogni fog

Nem lenne érdemes halogatni a takarítást, ugyanis többszörösen már bizonyított tény, hogy a rendezetlen otthon a lelkiállapotunkra, kedvünkre is negatív hatást gyakorol. Mégis, a takarítást csak igen kevés ember sorolja a kedvenc tevékenységei közé, ezért sokszor háttérbe szorul az otthonunk alapos kitisztítása. Te milyen indokkal halogatod a rendrakást?

Túl sok holmi

Szinte mindenkinek van olyan időszaka az életében, amikor elkezdi halmozni a dolgait, és bizony akadnak olyanok, akik egész életükben gyűjtögetnek, miközben gyakorlatilag semmit sem dobnak ki. Tény, hogy bizonyos tárgyakhoz fűződhet akár érzelmi kötelék is, de minél több a holmid, annál kilátástalanabbnak fog tűnni a takarítás. Idővel pedig eljuthatsz oda, hogy inkább nem is állsz neki rendet rakni, mert annyira sok mindent kellene csinálnod, hogy amint befejezed, már kezdhetnéd is elölről.

3 dolog, amiért halogatjuk a takarítást - és a megoldások, amikkel végre a te otthonod is ragyogni fog

Nem véletlen, hogy egyre kedveltebb a minimalista élet és a minimalista otthon, ezeknek számtalan előnyük akad, köztük az is, hogy a takarítás ideje nagymértékben lerövidíthető, illetve az sem túlságosan feltűnő, ha kicsit ritkábban állsz neki. Jó példa erre egy teljesen átlagos polc, ami már akkor rendezetlen hatást kelt, ha sok apró kütyüt, díszt teszel rá, és kifejezetten sok munka, mire mindent leporolsz a takarítás során. Ezzel szemben ugyanezt a polcot fél perc alatt rendbe rakhatod, ha csak egy-két díszt helyezel el rajta. Szóval: lomtalanítással és minimalizmussal elő!

Túl kevés idő

Ha nem csak a holmid túl sok, hanem az időd is túl kevés, akkor gyakorlatilag borítékolható a takarítás halogatása. Egy teljesen átlagos garzon kitakarítása is sok-sok órába telhet, pláne egy nagyobb házé! Utóbbi esetén különösen nehéz rávenni magadat a rendrakásra, amit csak tovább ront az időhiány és persze a felesleges holmik garmadája. Mi a megoldás? Az előző ponthoz kapcsolódva a lomtalanítás, szelektálás, aminek elsődlegesnek kell lennie akkor, ha szeretnéd magadat megkímélni a véget nem érő takarításoktól. Másodszor pedig jó, ha nem hagyod elfajulni a dolgokat, tehát nem akkor állsz neki fürdőkádat sikálni, amikor már több tubus vízkőoldót kell elhasználnod, hogy ismét régi fényében tündököljön.

3 dolog, amiért halogatjuk a takarítást - és a megoldások, amikkel végre a te otthonod is ragyogni fog

Egyesek minden nap takarítanak egy keveset, mások hetente, megint mások inkább úgy osztják be a teendőket, hogy egyszerre mindig csak egy helyiségre koncentrálnak, ott viszont hibátlan munkát végeznek. Természetesen életstílusodtól, idődtől, kedvedtől is függ, mit választasz, a lényeg az, hogy valamit válassz! Sajnos a takarításra különösen jól ráhúzható, hogy a halogatás egyáltalán nem segít, sőt… Minél többet vársz, annál kevésbé lesz kedved nekiállni, és annál tovább fog tartani az is, míg a dolgok végére érsz.

Túlságosan hanyag életmód

Végül, de nem utolsó sorban rengetegen túlságosan kényelmesek ahhoz, hogy takarítsanak, vagy csupán rendet tartsanak maguk körül. Sajnos ezzel a mentalitással nagyon hamar eluralkodik az otthonokon a káosz, főleg akkor, ha már nem csak egyedül mész szembe a renddel, hanem akad egy-két segítőd is – akár háziállatok, akár egy társ, gyerkőc formájában. Nyilván sokkal könnyen ledobni a földre a könyvet, mint visszatenni a polcra, vagy a szék támlájára akasztani a pulóveredet ahelyett, hogy rendesen összehajtva betennéd a szekrényedbe. Bár úgy tűnik, időt spórolsz magadnak és hódolhatsz a kényelemnek, valójában ennek éppen az ellentettje történik, és a halmozódó kupleráj kifejezetten rossz hatással lesz rád.

Persze, nem állítjuk, hogy mindig mindent azonnal visszategyél a helyére, de próbálj meg minél kevesebb holmit elől hagyni! Ha kifejezetten nehezedre esik, hogy a helyükre rakd a cuccokat, akkor érdemes különféle rendszerezési praktikákat bevetned. Ilyen pl. az, ha sok-sok rekesz, doboz van az otthonodban, amikbe elegendő csak típus szerint beszórnod a holmikat, és bár rend így még nem lesz, de a rendezettség érzése megmarad. Hosszútávon persze ez sem tartható állapot, de sokaknak nagy segítség, ha pl. csak lomtalanítás során, nem pedig naponta kell szembesülniük azzal, mennyi holmi került a dobozokba.

Képek forrása: Milkos/Depositphotos.combelchonock/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást