Ez az 5 jel már a diagnosztika előtt figyelmeztethet a miómára

Ez az 5 jel már a diagnosztika előtt figyelmeztethet a miómára

Címlap / Életmód / Egészség / Ez az 5 jel már a diagnosztika előtt figyelmeztethet a miómára

A mióma a méhizom jóindulatú daganata. Kialakulásának pontos oka a mai napig nem ismert, de a kutatók feltételezik, hogy az ösztrogén hormonnak szerepe van a létrejöttében. Bár jóindulatú, a daganat fájdalmas lehet, és helyezkedésétől függően komoly panaszokat, nehezen viselhető tüneteket sőt, meddőséget is okozhat. Nagyon elterjedt betegségről beszélünk, ugyanis Magyarországon a nők 20-35%-a küzd ezzel a problémával – mégis keveset tudunk, hallunk a miómáról. Pedig nem csupán gyógymód, műtét létezik rá, még nem is olyan nehéz időben észrevenni: árulkodó jelek figyelmeztethetnek a jelenlétére.

Megváltozik a menstruációd

A menstruáció megváltozása egyértelműen árulkodó tünet és mindig foglalkozni kell vele – akkor is, ha nem azonnal miómára gyanakszol. Amennyiben erősebbé és hosszabbá válik a vérzésed, az olyasvalami, ami utalhat egy felfedezetlen háttérproblémára. Ugyanez a helyzet akkor, ha egyre fájdalmasabbá válik ez a néhány nap a hónapban, görcsölni kezdesz, esetleg az orvosod vérszegénységet állapít meg nálad. Utóbbi már inkább csak következmény, de utalhat arra, hogy a menstruációd során az ideálisnál több vért veszítesz.

Sokszor kell pisilned

A mióma elhelyezkedésétől függően okozhat gyakori vizelési ingert, illetve vizelettartási problémákat is attól függően, hogy a méh melyik részén helyezkedik el. Ez a jóindulatú daganat ugyanis nem csak a méhen belül, hanem azon kívül is megtapadhat, vagy kitüremkedhet, és ahogy növekszik, úgy okozhat változatos, sokszor kínos, vagy éppen kellemetlen tüneteket. Ilyen a gyakori vizelési inger, valamint a szivárgó vizelet – utóbbi egyáltalán nem általánosság, főleg nem fiatal, még nem szült nők esetében.

AllaSerebrina/depositphotos.com

Puffadás és székrekedés

A puffadás és a székrekedés már jóval általánosabb tünetnek számít, mint pl. a vizelettartási zavar, ám előbbiek ugyancsak jellemző tünetei lehetnek a miómának. Szintén a daganat elhelyezkedésétől függ, hogy jelentkeznek-e ezek a panaszok.

Ha a mióma nyomást gyakorol a belekre, akkor könnyen előidézheti a székrekedést, valamint előfordulhat, hogy csak erőlködéssel tudsz vécére menni.

Súlyosabb esetben akár aranyered is lehet, amit szintén elő tud idézni a mióma. A székrekedéshez gyakran párosul puffadás is, ám nem kell azonnal a jóindulatú daganatra gondolnod, ha ezeket a tüneteket tapasztalod. A helytelen étkezés, vagy egy fel nem fedezett ételintolerancia is kiválthat ilyen és ehhez hasonló tüneteket. Egyébként a mióma közvetlenül is okozhat puffadáshoz hasonló tünetet, hiszen méretéből adódóan képes arra, hogy kidomborítsa a hasfalat. 

Fájdalomérzet

A mióma nem csupán a menstruáció, vagy a székletürítés során okozhat fájdalmakat, általánosan kellemetlen érzés kísérheti a mindennapjaidat. Jellemzőek az alhasi és a deréktáji fájdalmak.

Fájdalmas közösülés és meddőség

A miómák sajnos gyakran okoznak meddőséget, legalábbis addig, amíg nem kezelik őket, a helyzeten pedig az sem segít, hogy fájdalmassá tehetik az együttléteket, ami során még vérzéssel is járhatnak. A gyermekáldás előtt egyébként is érdemes részt venni egy alapos szűrésen, nőgyógyászati vizsgálaton, de mivel a miómák bárhol és bármikor kialakulhatnak, ha késik a fogamzás, célszerű ultrahang vizsgálatot kérni a daganatok szűrésére. Sajnos a miómák nem csak a teherbeesést akadályozhatják, hanem a megtermékenyített petesejt megtapadását is gátolhatják sőt, a későbbiek során a természetes szülést, vagy a terhesség problémamentes kihordását is alaposan megnehezíthetik.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást