Míg a legtöbb cukkini teljesen ártalmatlan, sőt egészséges, vannak példányok, amelyek egy veszélyes méreganyagot termelhetnek.
VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket
Mi a Cucurbitacin mérgezés?
A cucurbitacinok tetraciklusos terpénekként ismert szerves vegyületek. A vegyületek keserű íze miatt úgy vélik, hogy a növények védekező mechanizmusként állítják elő őket. Míg sok növény terpéneket termel, a cucurbitacint főként a tökkfélék, például uborka, tök és dinnye termelik. Ez és hasonló vegyületek számos növényfajban, sőt egyes állatokban és gombákban is megtalálhatók.
A növények termelhetnek cucurbitacint válaszul a környezeti stresszre, például szuboptimális növekedési körülményekre, vagy aszályra is. Míg a vegyületek farmakológiailag hatékonynak bizonyultak a gyulladás, a rák, az érelmeszesedés és a cukorbetegség ellen, táplálékkal lenyelve mérgezőek lehetnek.
A vizsgálatok kimutatták, hogy a toxicitási szint 2 és 12,5 milligramm/kg között van. Az elfogyasztott mennyiségtől és az egyéni tűrőképességtől, egészségi állapottól függhet, hogy valakinél jelentkeznek-e tünetek a cucurbitacinos növények elfogyasztása után.
Nem csak a cukkini okozhat súlyos cucurbitacin-mérgezést; a leggyakrabban dokumentált esetek a palacktök levének elfogyasztása vagy ivása után következtek be, ezt az állapotot „toxikus tök szindrómának” nevezik.
A cikk folytatódik, lapozz!