Míg a legtöbb cukkini teljesen ártalmatlan, sőt egészséges, vannak példányok, amelyek egy veszélyes méreganyagot termelhetnek.
VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket
Az Európai Mérgezési Központok és Klinikai Toxikológusok Szövetségének 2024-es Nemzetközi Kongresszusán bemutatott holland esettanulmányban egy pár súlyosan megbetegedett, miután a nő egy harapást, a férfi pedig két harapást evett egy rakott ételből, ami a kertjükben termesztett keserű ízű cukkinit tartalmazott.
Az esetek többségében a cucurbitacin mérgezés enyhe fájdalmat vagy gyomor-bélrendszeri zavarokat okoz, és nem igényel orvosi ellátást. A súlyos tünetek lehetnek hányinger, hányás, görcsök és hasmenés. Súlyos mérgezési esetekben ödéma keletkezhet a bélfalban és a hasi szervekben, valamint hipotenzió (alacsony vérnyomás) léphet fel.
A cucurbitacin-mérgezésnek nincs ellenszere, csak a tüneteket lehet kezelni. A legtöbb súlyos tünetekkel küzdő beteg néhány napon belül felépül, bár a hasi diszkomfort valamivel tovább tarthat – egy cseh esettanulmány betege például 3 nap múlva lett teljesen tünetmentes. Nagyon ritka esetekben a cucurbitacin mérgezés végzetes lehet. Míg az esettanulmányban is bemutatott egyik hollandiai beteg teljesen felépült, a másik kevesebb, mint 24 órával a mérgező cukkini elfogyasztása után meghalt.
Jobb kihagyni a cukkinit az étkezéseidből?
A cukkini és más növények, amelyekben magas a cucurbitacin szint, nem néznek ki máshogy, nincs jellegzetes szaguk és semmilyen formában nem tűnnek másnak, mint azok a cukkinik, amelyekben nincs magas cucurbitacin.
Emiatt a keserű íz a lehetséges toxicitás egyetlen jele. Ha keserű ízű növényt fogyasztasz, és tünetek jelentkeznek, fordulj orvoshoz. A jó hír, hogy a magas cucurbitacin szintű cukkinik előfordulása nagyon ritka, és még a toxinnak kitett emberek többsége sem fog megbetegedni annyira, hogy kórházi ellátásra szoruljon.
A cikk folytatódik, lapozz!