A cukkini az egyik legjellegzetesebb nyári zöldségünk, ráadásul igazán könnyű bőséges hozamot elérni vele akkor is, ha magaságyásban, vagy a kiskertedben termeszted. Régen csak rántva fogyasztottuk a cukkinit, később készítettem belőle töltött cukkinit is, utóbbit már rendszeresen vegán változatban. De milyen fogások készülhetnek még ebből a mennyei alapanyagból?
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/6 Cukkinitészta avokádókrémes pestóval
A cukkinitészta az egyik legdiétásabb tésztafogás, ráadásul akár főzés nélkül is elkészítheted. Egyetlen hátránya, hogy szükséged lesz hozzá egy zöldségspirálozóra, amit online tudsz megrendelni, vagy valamilyen háztartási boltban megvásárolni. A zsenge cukkiniket a spirálozó segítségével formázd meg, majd nyersen tálald, vagy főzd roppanósra egy perc alatt forró vízben, esetleg meg is piríthatod őket serpenyőben. Az öntethez egy avokádót, fél citrom levél, egy fokhagymát, kevés sót és egy marék bazsalikomot turmixolj krémesre – keverd össze a tésztával, és már tálalhatod is!
Ehhez a finomsághoz reszeld le a cukkinit nagylyukú reszelőn, lehetőleg próbáld úgy, hogy minél nagyobb, épebb szálak legyenek. Kevés fokhagymát pirítsd meg olajban, majd dobd hozzá a cukkinit. Sózd, borsozd, ízlés szerint adj hozzá zöldfűszereket. Elég, ha csak pár percig forgatod a cukkinit, hiszen gyorsan megfonnyad, és hamar kiereszti a levét. Ekkor csak össze kell főznöd egy adag tejszínnel – én növényi tejszínt használok és jó adag sörélesztőpehellyel szoktam megszórni. Így különlegesen krémes, sajtos ízvilágot kapok, és még sűrítésre sincs szükség. Ha te tehéntejből készült tejszínt használsz, akkor reszelj sajtot hozzá és kevés liszttel sűrítsd be a krémet. Tésztával összeforgatva tálald!
Sokan kicsit egyedibb, különlegesebb alapanyagként gondolnak rá, de a cukkini is tökféle: mennyei tökfőzelék készíthető belőle. A megpucolt és kicsumázott cukkinit nagylyukú reszelőn reszeld le, kevés vízben tedd fel főni. Amint felforrt, már adhatod is hozzá a sót, kaprot, egy kupaknyi ecetet, és kezdődhet a sűrítés. Erre a célra vannak, akik rántást, mások habarást használnak, de az is tökéletes, ha egy-két evőkanálnyi rizslisztet szórsz a forrásban levő főzelékbe, majd habverővel alaposan elkevered. Ugyancsak zsírtól és extra kalóriáktól mentes lehetőség, ha megturmixolod a főzeléket. Részben, vagy egészben is megteheted ezt: eltérő állagú és másfajta gasztronómiai élményeket tartogató fogásban lesz így részed.
A rakott cukkini a rakott krumpli szénhidrátszegényebb változata lehet, ehhez elegendő, ha néhány réteg krumplit egyszerűen helyettesítesz felkarikázott, megsózott cukkinivel. Természetesen a teljes adag krumplit lecserélheted, így még többet spórolhatsz a kalóriákon, illetve reform változatban is elkészítheted a rakott cukkinit. Ebben az esetben semmilyen kötött szabályhoz nem kell alkalmazkodnod: bármilyen zöldségeket rétegezhetsz étrendednek megfelelően akár tojással, hagyományos, vagy növényi kolbásszal és sajttal, sajtszósszal.
A lecsó a nyár kihagyhatatlan fogása, de ez a finomságot is változatossá lehet varázsolni, ha felturbózod egy kis cukkinivel. Ehhez ráadásul nem is igazán kell kiegészítened a konyhai tudásodat, hiszen semmi más dolgod nincs, mint a hagyományos módon elkészíteni a lecsót, majd utolsóként hozzáadni a felkockázott cukkinit, és az egészet készre főzni. Első próbálkozásra érdemes egy kicsit kevesebb cukkinit tenni a lecsóhoz, hiszen jellegzetes íze van ennek a könnyed zöldségnek – ha bevált, akkor pedig később bátran tegyél bele többet sőt, akár padlizsánnal is nyugodtan vegyítheted.
A cukkini nem csak arra alkalmas, hogy főfogásokat, vagy köreteket készíts belőle, hiszen mártogatósként, szendvicskrémként ugyancsak megállja a helyét. Ehhez a recepthez először grillezd meg a cukkinit akár szabadtéren, akár a sütődben. Ha megsült, könnyedén ki tudod kanalazni a héjából. Az így kapott alap már önmagában is kellően krémes, szinte csak ízesíteni kell. A cukkini ízvilághoz jól illik a mustár, a fokhagyma, az őrölt paprika-chili és persze a majoranna is. Ízlésednek megfelelően fűszerezed a pürét, majd a még lágyabb végeredmény érdekében turmixold át az egészet. Tálalás előtt tedd hűtőbe!