Közkedvelt magok közül válogattunk és hoztunk nektek ötöt, amit érdemes sűrűn rágcsálnotok, mert távol tartja a betegségeket.
Dió
Mit kell róla tudni? A Perzsiából, Közép-Ázsiából és Észak-Amerikából származó diót Jupiter makkjának is nevezték régen; már az ókoriak is szerették. Nem véletlen: a dió számtalan ásványi anyagot és vitamint rejt magában, pl.: A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin, kalcium, magnézium, kálium, mangán, foszfor, vas és jód.
Milyen jótékony hatása van? Fogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, vértisztító hatású, javíthatja a vér koleszterinszintjét, illetve kedvező hatással van agyműködésre is.
Hogyan fogyasszuk? Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk a diót, de őrölve süteményekhez is adhatjuk, illetve a belőle készült hidegen sajtolt olajat is kipróbálhatjuk, ám figyeljünk oda, hogy könnyen avasodik, ezért érdemes minél hamarabb felhasználni.
Mogyoró
Mit kell róla tudni? A mogyoró szintén értékes tápanyag, hiszen magas a vitamin és ásványi anyag tartalma: sok B1-vitamin, B2-vitamin, E-vitamin, kálium, cink, magnézium, réz és mangán található benne.
Milyen jótékony hatása van? Kolin tartalma révén a mogyoró hozzájárulhat az agy egészséges működéséhez, illetve pozitív hatással van a vérnyomásra, az emésztésre, valamint csökkentheti a vér koleszterin szintjét is.
Hogyan fogyasszuk? Például nyersen – ám azt vegyük figyelembe, hogy könnyen avasodik -, pörkölve, őrölve is alkalmazhatjuk, sőt, napjainkban már kapható már belőle készült olaj is.