Csökkentik a leégés kockázatát! Ezeket edd napozás előtt

Csökkentik a leégés kockázatát! Ezeket edd napozás előtt

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Csökkentik a leégés kockázatát! Ezeket edd napozás előtt

A nap káros sugarai ellen védekezhetünk úgy, hogy a déli órákban árnyékba, fedett helyre vonulunk és alaposan bekenjük bőrünket magas faktorszámú naptejjel. Emellett tehetünk lépéseket a napégés elkerülésére már a nyaralás előtt is: fogyasszunk olyan ételeket, amelyek hatékony védelmet nyújtanak a bőrünk számára. Mutatjuk, miből fogyassz sokat nyáron!

Paradicsom

A paradicsom az egyik legjobb megoldás napégés ellen! Persze ha már megtörtént a baj, akkor semmit nem használ, ám ha napozás előtt fogyasztjuk, akkor csökkenthetjük a leégés kockázatát.

Ehetjük nyersen, de főzve, lé formájában is tökéletes. A paradicsom a likopin egyik legjobb forrása, ami nem más, mint egy vörös színű karotinoid.

Kiváló antioxidáns, csökkenti a rák kialakulásának esélyét és hatásos védelmet nyújt napégés ellen. Érdemes tudni továbbá azt is, hogy a likopin a paradicsom mellett megtalálható még a többi piros színű gyümölcsben, zöldségben is.

Édesburgonya

A likopinhez hasonlóan a béta-karotin is kiválóan alkalmas arra, hogy megóvja bőrünket a napégéstől.

Ha nem szeretnéd, hogy hamar megkapja a nap a bőrödet, akkor érdemes béta-karotinban gazdag ételeket fogyasztanod nyaralás vagy napozás előtt.

Ilyen például az édesburgonya, de bátran választhatod a sokkal gyakoribb és olcsóbb sárgarépát, sárgadinnyét, sütőtököt vagy narancsot is.

Brokkoli

Béta-karotin nem csak a narancssárga színű zöldségekben és gyümölcsökben található meg. Napozás előtt érdemes leveles zöldségeket is fogyasztanod, ugyanis ezekben szintén bőségesen felfedezhető az A-vitamin forrása.

Érdemes megbarátkoznod a brokkolival és a kelbimbóval, mindkettő csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Emellett fogyassz spenótot is. Ha főzelék formájában nem kívánod, tedd salátába vagy párold meg kicsit a leveleit és add a tésztádhoz vagy a rántottádhoz.

Halfélék

Az olyan halfélék, mint például a lazac, a hering, a makréla, a pisztráng és a szardínia gazdagok omega-3-ban, ez pedig azért is jó hír számunkra nyáron, mert ez a zsírsav képes megvédeni bőrünket a nap káros sugaraitól.

Érdemes lenne hetente legalább két alkalommal fogyasztanunk halféléket, hogy a szervezetünk megfelelő mennyiségű omega-3-hoz juthasson.

Emellett napozás előtt nassolhatunk mogyoróból és dióból is, ugyanis ezekben is mind-mind megtalálható ez a hasznos, gyulladáscsökkentő zsírsav.

Gránátalma

A gránátalma köztudottan tele van antioxidánsokkal, ráadásul kutatások kimutatták, hogy hatékony védelmet nyújt bőrünknek a nap káros sugarai ellen és gátolja a rákos sejtek növekedését is.

Bár kissé nehézkes és hosszadalmas művelet, mire kiszedjük a gránátalma magjait, érdemes belőle bevásárolni, ugyanis egészséges és finom.

Fogyaszthatjuk magában, kifacsarhatjuk a levét, de akár süteményekbe és salátákba is tehetjük.

Étcsokoládé

Végül jöjjön egy nagyon jó hír: a napégés ellen fogyaszthatunk csokoládét is! Természetesen nem az édeskés, minden földi jóval töltött tejcsokoládéra kell gondolunk, hanem a legalább 70 százalék kakaótartalmú, kesernyés étcsokoládéra.

Kutatások bizonyították, hogy a csokoládénak ez a fajtája védelmet nyújt a bőrünknek a nap káros sugarai ellen. Mindez köszönhető a bennük rejlő jótékony polifenoloknak.

Mi nem is habozunk tovább, nyaralás előtt bele is vágunk egy étcsokoládé-kúrába!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!