Bővült a kulináris paletta. Újabb különleges színű zöldség került be a konyhámba: a zöld karfiol. Sok évtizedes növénynemesítés eredménye ez a zöldség is, akárcsak a lila és a narancssárga „testvére”.
Ne idegenkedj ezektől a szemet vonzó színes karfioloktól, kóstold meg őket bátran!
Tudtad-e, hogy a sárgarépa mai megszokott színét is nemesítéssel érte el? Ezzel tisztelegtek annak idején a holland kertészek a királyi család előtt.
Hozzávalók:
- 7-8 fehér karfiol rózsa
- 7-8 zöld karfiol rózsa
- 4-5 brokkoli rózsa
- só
- 3 dkg vaj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 4-5 evőkanál sovány tejföl
- 2-3 dkg ementáli sajt
Elkészítés:
Mindhárom zöldséget megtisztítjuk, majd rózsáira szedjük. Alaposan megmossuk. Az ételhez szükséges mennyiséget enyhén sós vízben megfőzzük. A többit blansírozás után lefagyaszthatjuk.
Egy jénai edényt vajjal vékonyan kikenünk, zsemlemorzsával megszórunk.
A fehér-, és zöldkarfiolt, valamint a brokkolit csinosan belesorakoztatjuk.
Tetejére tejföl pöttyöket rakunk. Pici kockákra vágjuk a sajtot, és ezt is a zöldségek tetejére helyezzük.
180 fokon 20-25 percig sütjük. Frissen tálaljuk.
Nagyon finom étel. Önmagában is fogyaszthatjuk, de húsok mellé köret is lehet.