A csípős paprika ízesít, felmelegít és gyógyít. Világraszóló karrierjét közvetve a borsnak köszönheti. Amikor ugyanis a bors megfizethetetlen volt és csak a kiváltságosoknak járt, a paprika a maga szerény módján bőségesen osztogatta csípősségét, megbabonázva a szíveket és a nyelveket. A könnyebb elérhetőség és az olcsóbb ár viszont nem lett volna elég ahhoz, hogy ilyen szenzációs életpályát tudjon maga mögött. Akkor mi lehet a titka?
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A paprika őshazája Közép- és Dél- Amerika, hozzánk valószínűleg a Balkán felől török- szláv közvetítéssel került. Nagyon a szívünkhöz nőtt és szívesen „örökbe fogadnánk”, de igazság szerint nem létezik Magyarországon őshonos paprika. Jól adaptálódott tájfajtákkal viszont már rendelkezünk, például az édesnemes fűszerpaprika magyar nemesítés eredménye, az őrölt fűszerpaprikánk pedig hivatalosan is hungaricumnak minősül. A manapság termesztett megszámlálhatatlanul sok paprikaféle az öt család valamelyikébe tartozik. Nálunk többnyire egynyáriként tartják, de átteleltethető.
Minden chili paprika
Egyes nyelvekben teljesen külön szó van az étkezési paprikára, a csípős paprikára és a fűszerpaprikára. Eredeti neve az azték nyelvből eredő chili, utalás a származási helyére (Chile). A Mexikóban élő aztékok, toltékok és olmékok a paprikát chilinek hívták.
